Kultur för barnen - Visit Tampere

Kultur för barnen

04.12.2018

Muminmuseum

Muminmuseet är en ny slags, äventyrlig konstmuseum, som passar konst- och muminälskare i alla åldrar. Tove Janssons originalteckningar och målningar berättar hela historien om mumintrollen från den stora översvämningen till muminfamiljens försvinnande i november. Utställningens pärla är det största miniatyret av Muminhuset med tusentals små detaljer.

Barnkulturcenter Rulla

I kulturhuset Laikku, finns barnkulturcentret Rulla som tillbringar kultur till barnen. Förutom roliga utställningar, kan man också själv skapa konst! Rulla arrangerar också många olika evenemang under hela året. Det finns alltid en guide på plats för att hjälpa barnen med allt som centret har att erbjuda.

 

Multifunktionshuset 13 (Monitoimitalo 13)

Multifunktionshuset 13 är Tammerfors stads aktivitetscenter för ungdomar, som erbjuder mångsidiga fritidsaktiviteter och hobbyn för både unga och äldre. Här finns även guidade aktiviteter, verkstäder och kurser.

 

Ahaa Teater

Ahaa teaterns program består av pjäser utriktade för barn och ungdomar och är oftast baserade på populär ungdomslitteratur. Föreställningarna visas på teaterbyggnaden nära centrum, men teatern åker även runt i Finland.

 

Stallgården

På 1800-talet funkerade Stallgården som stallpojkarnas och djurens hem i Finlayson fabriksområdet. Nuförtiden finns det små hantverksbutiker på området och ett café där man smaka på handgjort choklad och njuta av atmosfären. Det anordnas olika temaevenemang och marknader på området året om!

 

Jyckeberga

I Särkänniemi nöjespark finns temaparken Jyckeberga, som är baserad på Mauri Kunnas barnböcker. Förutom tjugo olika djurarter kan man bekanta sig med livet på 1800-talet. På käpphästbanan kan du göra sommarens poäng rekord och dra dig till andra sidan av dammet med dragflotta. I Jyckebergahuset åks rutschkana igenom ugnsluckan och hos Mormor kan man göra ost av magiskt sand. I Jyckeberga firas även Jul i fin stämning.

 

Herr Getlunds Hus (Herra Hakkaraisen Talo)

Man kan också dyka in i Mauri Kunnas barnböckers värld i Herr Getlunds Hus som ligger i Sastamala centrum. I huset finns fyra olika typers aktivitetsrum. I Herr Getlunds eget hus kan man leka i Herr Getlunds stil. Arthur och hans riddares sal lockar till fäktning och äventyr! Man kan ta en tur i rymden och leka i en 1800-tals stad, som har både en varubod och skomakare.

 

Kulturcenter PiiPoo och Ti-Ti Björnens Hem

I Lempääläs Ideapark, ligger Kulturcenter PiiPoo som producerar inspirerande kultur- och konstaktiviteter för alla. Det kulturspäckade ”barnparkeringen” och guidade verkstäderna passar till barn i 4-13 års ålder. Barn under 4 år får leka i PiiPoo med vuxen målsman. De ändrande temorna är bland annat musik, teater och cirkus. I Ideapark finns också Ti-Ti Björnens hem där man kan ta del av olika vardagssysslor i hemmet tillsammans med björnen.