Lokala delikatesser - Visit Tampere

Lokala delikatesser

17.07.2018

Svartkorv

Svartkorv är Tammerfors egen maträtt och att smaka på den är ett måste då man är i staden! Svartkorv tillagas av svinkött, blod och rågmjöl. Svartkorv har tillverkats i regionen ända sedan 1800-talet. Det bästa sättet att avnjuta svartkorv är att köpa den varm från saluhallen eller från Tapolas egen kiosk på Tammelantori eller Laukontori.

Tips! Då de lokala invånarna beställer svartkorv, ber de om att få korv efter en viss summa pengar, inte efter vikt. Du kan också beställa en “menopaluu”, det vill säga en “tur och retur”, om du vill ha en hel U-formad svartkorv. Be om lingonsylt till din svartkorv för att få en unik smakupplevelse!

 

Hot wings

Lokalbefolkningen gillar det som är hett, både när det gäller bastu och kycklingvingar. Kycklingvingarna har hittat sin väg till kartan över de lokala matspecialiteterna och de har en speciell plats i lokalbefolkningens hjärta. Det bästa stället att testa de berömda eldiga kycklingvingarna är Restaurant SiipiWeikot som betjänat vänner av kycklingvingar i stadens centrum i redan över tjugo år. Många som tidigare undvikit kycklingvingar har blivit omvända efter att ha smakat den legendariska restaurangens portioner. Det sägs att den eldiga såsen som serveras tillsammans med vingarna orsakar beroende.

 

”Rievä”, det traditionella tammerforsiska brödet

En specialitet som är typisk för Tammerfors och Birkaland är “rievä” som är ett ljust jästbröd som vanligtvis bakas på korn- och vetemjöl. Rievä bakas fortfarande av många lokala bagerier. Rievä smakar bäst ugnsvarmt serverat med smör. Ett av de mest kända bagerierna som bakar rievä är Bakery Ståhlberg vars mest berömda café ligger längs Kuninkaankatu.

 

Munkarna på caféet i Pyynikki utsiktstorn

Dessa sockermunkar är en av de mest kända specialiteterna i Tammerfors. Munkarna bakas på caféet i Pyynikki utsiktstorn och är alltid så färska att de smälter i munnen. Munkarna tillagas efter ett hemligt recept och deras popularitet märks på den långa kön som ofta sträcker sig ända ut genom dörren till caféet. Det är inte endast den fantastiska utsikten från tornet som lockar besökare. “En munk om dagen håller rumpan rund” är caféets officiella motto. Varför inte testa själv?

Nu kan du smaka på munkarna också på ett munkcafé som ligger vid kanten av centraltorget Keskustori.

Kauppahalli - Laura Vanzo-17

Tampere Market Hall

Hämeenkatu 19, Tampere
Läs mer
Visittampere Ravintola Siipiweikot

Restaurant Siipiweikot

Aleksanterinkatu 26, 33100 Tampere
Läs mer

Bakery Ståhlberg Kuninkaankatu

Kuninkaankatu 15, 33210 Tampere
Läs mer
Visittampere Photographing Pyynikki Tower

Pyynikki Observation Tower and Café

Näkötornintie 67, 33230 Tampere
Läs mer

Läs mer

Närproducerade delikatesser
Lokala delikatesser

Närproducerade delikatesser

Tammerfors har rikligt med närproducerade delikatesser som kan avnjutas på plats eller tas med hem.
Läs mer
Mat för finsmakaren
Restauranger

Mat för finsmakaren

I Tammerfors kan man njuta av både lokala och internationella smaker.
Läs mer
Legendariska restauranger
Restauranger

Legendariska restauranger

Här hittar du de legendariska restaurangerna i Tammerfors!
Läs mer