Nationalparkerna är en upplevelse man inte får missa - Visit Tampere

Nationalparkerna är en upplevelse man inte får missa

29.11.2018

Tammerfors har mycket urban- och sjönatur att erbjuda runt centrum, men om du vill se ravin eller urskog, måste du åka en bit från staden. Det finns två nationalparker nära Tammerfors; Seitseminen och Helvetinjärvi. Lite längre bort finns också Puurijärvi och Isosuo, likaså Isojärvi nationalpark.

 

Seitseminen nationalpark

Seitseminen nationalpark ligger i Ruovesi, ca 50 kilometer från Tammerfors. De kollektiva trafikförbindelserna till Seitseminen är inte de bästa, speciellt under sommaren, så det bästa sättet att ta sig dit är att på åka bil. Om detta är ditt första besök till Seitseminen, rekommenderar vi att du startar ditt besök på Seitseminen naturum. Här kan du lära dig naturkunskap och får information om parken och vandringslederna innan du ger dig ut i naturen. Speciellt barnen tycker om naturum och där finns också en café-restaurang om du blir hungrig innan eller efter vandringen i den vackra naturen.

Det finns flera olika typer av vandringsleder i Seitseminen, från några timmars vandring till vandringar som tar en hel dag. De flesta är skogs- och gångleder, men t ex  Saari-Soljanen utsiktsplats och Kovero traditionella farm, kan man besöka med rullstol och barnvagn. På vintern finns olika skidleder och på sommaren kan man också njuta av utsikterna genom att cykla. I Seitseminen kan man också bekanta sig med forna tiders kronotorp och skogvaktarstuga.

För att få mer information om Seitseminen nationalpark och dess utbud gå in på www.nationalparks.fi

 

Helvetinjärvi nationalpark

Ganska nära Seitseminen, också ungefär 50 kilometer från Tammerfors finns även Helvetinjärvi nationalpark. Till Helvetinjärvi (Helvetets sjö på finska) tar man sig också bäst med bil, eftersom det inte finns trafikförbindelser närmare än 10 kilometer till parken.

Vad som är väldigt intresserande, är ravindalarna, som har dominerat landskapet i flera miljoner år. Parkens landmärke är Helvetinkolu ravin och sjöarna runtomkring de branta klipporna är galanta sevärdheter. Den mesta kända utsikten öppnar sig på den storslagna övre platån ovanför ravinen vid Helvetinkolu, där man ser ner till ravinens botten och ut över Iso Helvetinjärvis insjölandskap, enligt webbsidan utinaturen.fi

Helvetinjärvis huvudled har nämnts till Helvetistä itään (till öster om helvetet) och är ca 4 kilometer lång. Längs leden finns även restaurang Helvetin Portti (Helvetets Port). Det finns även andra vandringsleder, vissa är längre och vissa är kortare. Därifrån kan man också börja på en större vandringsled Pirkan Taival som kombinerar Helvetinjärvi nationalpark med Seitseminen.

För mer information om Helvetinjärvi nationalpark hittar du på sajten nationalparks.fi

 

Puurijärvi och Isosuo nationalpark

Lite över en timmes åktur, vid Kokemäki å, finns Puurijärvi och Isosuo nationalpark. Sajten utinaturen.fi berättar att landskapet består av stora träskområden och att den låga Puurijärvi sjön är nationellt sett värdefullt fågelområde. I Puurijärvi och Isosuo nationalparkerna öppnas ett unikt naturlandskap i hjärtat av ett kulturhistoriskt område. Detta den perfekta platsen för en dagsutflykt.

Puurijärvi och Isosuo nationalparkerna har tre markerade rutter (0,5-2 km) som leder till fågeltornet. Något speciellt att se och uppleva: Träsken med den rikaste fågelfaunan och myrmarken som nästan har bevarats i naturligt tillstånd. Här kan du se tranor, trollsländor och kanske till och med den sällsynta europeiska bävern!

 

Isojärvi nationalpark

Ungefär en och en halvtimmes biltur i Kuhmoinen, finns Isojärvi nationalpark.

Enligt utinaturen.fi– sajten tar landskapen i Isojärvi dig på en tidsresa långt i det förflutna. Stugorna som byggts i de miljoner år gamla ravindalarnas sänkor och de för hand utjämnade cykelvägarna vittnar om berättelser från de halvt sekel gamla skogshyggemarker. Nu när rallarna är borta är parkens flitigaste skogsarbetare och kändaste invånare den hemlighetsfulla bävern. Man ser den nödvändigtvis inte men spåren kan inte undvikas. Lyssna efter noga och du kanske kan höra smålomens anrop. När jordskorpan rörde sig, bildades sprickdalar, som är värda att se.

Det finns många markerade vandringsleder som kan kombineras till rundslingor (4,5- 11 km) och två naturstigar (3-3,5 km). Vägen från Heretty till Kannuslahti kokskjul (500 m) kan färdas med barnvagn. Om du är i Isojärvi på sommaren, besök gärna Heretty caféet!

Visit_Tampere_Girl_looking_at_the_lake_view_in_Seitseminen_National_Park_Laura_Vanzo

Seitseminen National Park

Seitsemisentie 110, 34530 Ylöjärvi, Ikaalinen
Läs mer
Visit_Tampere_Girl_standing_looking_at_the_view_in_Helvetinjärvi_National_Park_Laura_Vanzo

Helvetinjärvi National Park

Helvetinjärven kansallispuisto, Ruovesi
Läs mer
Visit_Tampere_Girls_with_backpacks_walking_in_Helvetinjärvi_National_Park_Laura_Vanzo

Puurijärvi and Isosuo national park

Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto
Läs mer
Visit_Tampere_Branches_detail_in_Helvetinjärvi_National_Park_Laura_Vanzo

Isojärvi national park

Isojärven kansallispuisto, Kuhmoinen
Läs mer

Läs mer

Eldstäder i Tammerfors
Natur

Eldstäder i Tammerfors

Letar du efter mysiga platser där du kan grilla?
Läs mer
Vad kan man göra i Viikinsaari?
Sjönatur

Vad kan man göra i Viikinsaari?

Den frodiga ön Viikinsaari ligger i Pyhäjärvi.
Läs mer
Vad gör man om det regnar?
Aktiviteter

Vad gör man om det regnar?

Även om landskapet i Tammerfors är i en klass för sig, finns det också mycket att göra inomhus!
Läs mer