Tammerfors är en ölstad - Visit Tampere

Tammerfors är en ölstad

12.12.2018

”Vad som inte finns i Tammerfors, behövs inte!” skrattar en man i mustasch, när jag frågar om Tammerfors är en ölkulturstad.

 

Han viftar livligt med händerna och berättar om sin relation till hemstaden. ”Här finns typ allt. Jag har aldrig tänkt att flytta härifrån”. Svaret kommer redan innan frågan. ”Jag skulle inte prata bara om ölkultur eller något, bara om kultur och vibbarna. Om man tar upp det här med musik och mat, så är vi självförsörjande. Vart kommer du ifrån förresten?” ”Från Olutposti ölmagasin”, svarar jag. ”Nej, jag menar vart du kommer ifrån, Helsingfors? Har du någonsin tänkt att flytta någon annanstans?” Jag märker att intervjun har vänt sig upp och ner. Jag tänker en stund och säger ”Nej”, även om jag kommer ihåg åtminstone ett dussintal gånger jag har seriöst tänkt på att flytta ifrån storstadsområdet i Helsingfors.

 

Jag är lite svartsjuk över den starka hemstadsidentiteten i Tammerfors. När jag tänker på britterna som jag har mött, tycks alla ha hemstadens fotbollslags halsduk eller en tatuering och det ser ut som att alla har ett starkt band med staden de kommer ifrån. Här kan man känna samma sak utan ytliga signaler.

 

Jag går längs gatorna i centrum och ser landmärken. Hotell Ilves, Tammerfors ström, Finlaysons fabriker. Jag förvånas över att Näsinneula utsiktstorn inte är byggd i centrum. Vänta… Restaurang Messi. ”Jag gick till Messi för att dricka en öl och hon kom till mitt bord”, sjöng Juice Leskinen, en av de mest kända artister från Tammerfors. En snabb titt inuti bara för historiens skull. Tammerfors är en kulturstorstad. Musik, teater, historia och ölkultur så klart. Mitt första intryck av Tammerfors ölscen var vid millennieskiftet när en vän till mig tog mig till Salhonojankadun puben för att lyssna på jazz och smaka på ölmärken från världen. Det har flödat mycket vatten genom Tammerfors ström sedan dess. Det har startats många restauranger som koncentrerar sig på öl med kvalité och självförsörjning är dagens ord. Restaurangerna startar bryggerier och bryggerierna startar restauranger.

 

Det är lätt att röra sig i Tammerfors även om kollektivtrafiken inte är på samma nivå som i Helsingfors. Distansen är korta och det finns mycket att se i staden. Om ett par år kommer spårvagnsvägen som byggs att ansluta även stadsdelarna lägre bort. Jag är ingen barrundare, men det finns drift i Tammerfors nattliv. En bryggerivän till mig kunde rekommendera en halv dussin rekommendationer på restauranger bara så där. Jag frågade varför han tyckte om dessa platser? Han skrattade (man skrattar mycket i Tammerfors) och sa att det inte var något speciellt. ”Jag tänkte gå till dessa ikväll”. Jag ringer till en barndomsvän som har blivit till Tammerforsbo och ber honom att följa med mig och guida runt. Den snuviga basisten svarar i telefonen och måste tacka nej, men rekommenderar att jag startar från Plevna.

  Panimoravintola Plevna

I den gamla fabriksbyggnaden vid forsen, ligger Plevna, som är av ölrestaurangers ädel. Det känns att man skulle gå in i ett slott. Huset rekommenderar alla sina ölmärken och till maten väljer jag den goda leverbiffen med rikligt potatismos. Restaurangen har stil och elegans. Jag föreställer hur lokalen såg ut ett par hundra år sedan och ölen smakar ännu bättre. Öl är en historisk dryck. Det är inte konstigt att flera dryckindustrier lutar sig mot etiketter och historia. Det känns som om jag skulle kliva in i en central europeisk bryggeri, var det gamla och det moderna möts. Koskibryggeriet och Plevna är en enhet som fungerar utmärk tillsammans i vilken mätning som helst. Produkterna är av kvalité och traditionella genom hela linjen. Koskibryggeriet varken leker eller rider på nya trender. Respekt.

 

Resan fortsätter till Pyynikki Brewhouse som också är beläget i en historisk gammal byggnad mittemot Finlayson industribyggnaderna på andra sidan strömmen. Den eleganta tap room är ett exemplar av en ölrestaurang. Gammalt tegel, träd och kopparlysande kranar lockar till att beställa och sätta ner sig vid fönstret för att njuta av kulturen. Kunderna verkar vara glamorösa och jag tror att detta är deras favoritställe med tanke på deras sätt att bete sig. Jag hade inte ens förväntat mig någonting annat från Pyynikki. Jag känner mig kanske lite nedklädd i mina skyddskor och jeans, så jag fortsätter min väg till Gastropub Nordic, en av Nordic Brewerys och Gastoropub- kedjans vardagsrum, som min vän rekommenderade.

 

Den ljusa Gastropuben i tysk stil är som ett vardagsrum. Den avslappnade personalen är på prathumör och de yngre gästerna ser ut att trivas. Bakom en stor utrymme ligger ett rum som ser ut att vara matsal och bakom det, Nordics hemlighetsfulla kabinett. Men mina sinnesögon föreställer jag mig att där ordnas möten med ritualer av hemliga sällskap som skålar med ölen.

 

”Kan jag hjälpa dig” väcker mig ur mina dagdrömmar. En vänlig röst frågar om jag vill ha något att dricka. Jag går tillbaka till bardisken och beställer en rekommenderad morot- eller pumpakryddat öl. Jag har redan glömt vilken, men smaken får mig att le.

 

När man kommer till Tammerfors kan man inte vara utan att lägga märke till byggnaden som påminner om en skyskrapa. Av nyfikenhet börjar jag gå mot detta nya landmärke. Det påhittiga namnet Torni (Tornet), detta hotell är intresserande vriden i sin arkitektur och skiljer sig från de andra byggnaderna i centrum. Jag presenterar mig själv och ber om att få se utsikten på högsta våningen. Den käcka receptionisten visar hissen som tar mig till en rymlig utsiktsrestaurang. Utsikten är underbar. Förvånandevis finns det även handgjorda öl på listan. Jag beställer en Brewcats produkt och sätter mig ner vid fönstret. Jag är tvungen att backa stolen en bit – så pass yr känner jag mig av utsikten från fönstren som tar upp hela väggen.

 

Jag planerar bryggeribesöken för imorgon. Soundville, Pyynikki, Kaleva, Nordic och den förstnämnda Brewcats. Det finns så mycket att utforska och uppleva i Tammerfors. Jag stannar på ett ställe för kebab på vägen tillbaka till hotellet och läser morgontidningen medan jag äter. Jag trivs i Tammerfors.

 

Vid utmärkta trafikförbindelser ligger Tammerfors, som alltid har varit en livlig öl- och kulturstad. Dess ölutbud skulle kunna jämföras med stadens musikutbud. Många band och artister har uppstått från Tammerfors och blivit kända även internationellt. De kan vara väldigt olika i stil, men alla har samma starka Tammerfors identitet och humor, förutom att tala om för musiken med kvalité. Samma kan sägas om Tammerfors ölkultur. En stark, original attityd och kvalité gör Tammerfors till en av Finlands bästa ölstäder. Så är det bara.

 

Text: Mikko Hentunen, Olutposti & 020 evenemang producent

Foto: Laura Vanzo, Visit Tampere

Alla Hungry for Tampere -artiklar:

Världens bästa Saluhall
Hungry for Tampere

Världens bästa Saluhall

Saluhallen är Tammerfors gastronomiska bultande hjärta.
Läs mer
Tammerfors är en ölstad
Hungry for Tampere

Tammerfors är en ölstad

Stark, original attityd och hög kvalité gör Tammerfors till en av Finlands bästa ölstäder.
Läs mer