Tammerfors för kulturälskare - Visit Tampere

Tammerfors för kulturälskare

18.07.2018

Konserter, arkitektur och mycket annat

Evenemang, konserter, teater, kulturellt fascinerande besöksmål. Tammerfors och dess region erbjuder upplevelser för alla kulturälskare!

Tammerforshuset är den största kongressbyggnaden i de nordiska länderna och samtidigt Tammerfors filharmoniska orkesters hem. I huset organiseras också ett flertal andra konserter året runt, och därtill besöks Tammerforshuset regelbundet av internationella produktioner såsom balettkompanier.

I Tammerfors och dess region organiseras varje år dussintals olika evenemang och festivaler inom olika konstarter. På sommaren blomstrar hela regionen med kreativitet, och det mångsidiga kulturprogrammet erbjuder något för varje smak – musik, dans, teater, film, litteratur…

Den arkitektoniskt imponerande Domkyrkan är ett måste i Tammerfors! Kyrkan är ritad av Lars Sonck och rymmer spektakulär konst på sina innerväggar, bland annat Hugo Simbergs kontroversiella fresker. Domkyrkan är ett av huvudmonumenten i Finlands nationalromantiska arkitektur. I fabriksledarnas och patronernas palats kan man däremot bekanta sig med den lyxigare sidan av Tammerfors industriella historia.

Också regionen av Tammerfors pulserar kultur

Visavuori, bildhuggare Emil Wikströms före detta hem och ateljé, ligger i Valkeakoski längs båtrutten mellan Tammerfors och Tavastehus. Den unika byggnaden i jugendstil kvarstår i dag nästan oförändrad.

Från Tammerfors är det också värt att besöka Serlachiusmuseerna Gösta och Gustaf i Mänttä-Vilppula. Konstmuseet Gösta erbjuder ett av de mest betydande konstsamlingarna i de nordiska länderna. En paviljong som öppnades i anslutning till Konstmuseet Gösta 2014 möjliggör intressanta temautställningar. Utställningsområdet i Konstmuseet Gösta fylls med konststiftelsens växlande och kompletterande konstklassiker samt med samtidskonst. Konstmuseet Gustaf skildrar i sin tur arbetarfamiljernas liv i skuggan av pappersfabriken. Läs mer om Tammerfors museer.

Visit_Tampere_Tuomiokirkko_cathedral_Laura_Vanzo

Tampere Cathedral

Juhannuskylänkatu 3, 33100 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Pikkupalatsi_Little_Palace_Laura_Vanzo-23

Little Palace

Hämeenpuisto 7, 33210 Tampere
Läs mer
visavuori_ateljee_ulkokuva_1920x860

Visavuori museum

Visavuorentie 80, 37770 Valkeakoski
Läs mer
Visit_Tampere_Serlachius_Museot_Gustaf_ja_Gösta_Sampo_Linkoneva-2

Art museum Gösta

Serlachius-museo Gösta, taidemuseo, Joenniementie, Mänttä
Läs mer
Visit_Tampere_serlachius_Gustaf

Serlachius Museum Gustaf

Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu, Mänttä
Läs mer

Läs mer

Tammerfors museer
Museer

Tammerfors museer

Tammerfors är känd för sina mångsidiga museer som erbjuder upplevelser för hela familjen.
Läs mer
Designfynd från Tammerfors
Design & shopping

Designfynd från Tammerfors

Här köper man finsk och lokal design!
Läs mer
Världens enda Muminmuseum
Museer

Världens enda Muminmuseum

Världens enda Muminmuseum visar en stor del av de verk som Tove Jansson donerade till Tammerfors.
Läs mer