Tammerfors mest stämningsfulla caféer - Visit Tampere

Tammerfors mest stämningsfulla caféer

09.07.2019

Skulle det smaka med en bit smarrig blåbärspaj eller en sockermunk? Hur låter det med en fluffig bit tårta direkt från det lokala bageriet eller en varm smörgås med en smakrik fyllning? I Tammerfors finns det mycket att välja mellan även för mer kräsna vänner av kaffe och bakverk.

 

Våffelcaféer

Var ska man börja? Ett säkert val är ett våffelcafé. Även gäster från Helsingfors tar sig sikte mot våffelcaféet direkt de stigit av tåget. I Tammerfors finns upp till tre våffelcaféer som alla har sina egna specialiteter. Det ursprungliga våffelcaféet Vohvelikahvila längs gatan Ojakatu grundades 1992. Här har våfflorna alltid tillagats enligt ett hemligt recept som ägarna aldrig avslöjar varken för kunderna eller för journalisterna. Under sommaren kan du avnjuta våfflor på uteserveringen och samtidigt beundra tornet till Domkyrkan! De två andra våffelcaféerna ligger längs gatorna Tuomiokirkonkatu och Kyttälänkatu.

 

Pyymäen Oma

Bredvid McDonald’s längs Tuomiokirkonkatu kan du öppna dörren till en helt ny värld av smaker. Pyymäen Oma är ett bageri, ett café och en lunchrestaurang under samma tak. Bageriet har ett halvt sekel gamla anor. Med andra ord är det inte så konstigt att det finns ett stort urval att välja mellan! Pyymäki är de traditionella klassikerrecepten trogen, men glömmer inte heller bort nya trender.

 

Pella’s Café

Kunderna på Pella’s Café har en av de bästa vyerna över gatan Hämeenkatu. Denna mötesplats i mellaneuropeisk stil ligger i stadens hjärta och erbjuder också läckra gluten- och mjölkfria delikatesser! Pella’s har fått beröm också för sin brunch och sin rejäla studierabatt.

 

Café Aamurusko

I närheten av Tammelantori ligger Café Aamurusko som passar för alla morgonpigga som är ute efter en rejäl frukost. Caféet lever upp till sitt namn. Aamurusko betyder morgonrodnad och kaffe serveras redan klockan 6 på morgonen. På Café Aamurusko erbjuds också ugnspotatis till lunch. Som fyllning kan du välja mellan laxsallad, fetaost, bacon, kyckling eller getost. I lunchen ingår också alltid färskt bröd. På Café Aamurusko kan du lyssna till prasslet från dagstidningar, njuta av doften av färska bullar och följa med passerande som går mot torget.

 

Ansari

De som är intresserade av historiska platser kan ta sikte mot boutiquecafé Lapinniemen Ansari. Ansari betyder växthus och namnet är ingen tillfällighet. Cafébyggnaden från 1913 är ett före detta växthus som fanns i anslutning till Lapinniemi bomullsfabrik. Växthuset ägdes av fabriksägarens fru. Tack vare byggnadens ursprungliga ändamål är det lika ljust i caféet under dagen som utomhus. På Ansari erbjuds bakverk, ostkaka och andra delikatesser. Till lunch serveras soppa. På caféet kan du också njuta av glass och många olika kaffesorter. På caféet säljs böcker, hantverksprodukter och presenter.

 

Café Runo

Det mest poetiska caféet i Tammerfors är Kahvila Runo längs Ojakatu (runo betyder dikt). Caféet består av två våningar som är fulla av böcker och kaffedoft. Runo är ett av få caféer i centrum som inte har trådlöst internet. Detta är ett medvetet val. Hit kommer människor för att prata och slappna av med en bra bok. På caféet ordnas regelbundet diktkvällar och små utställningar. Här kan man också köpa lokala hantverksprodukter. Man bör också komma ihåg det stora urvalet av delikata bakverk.

 

Fazer Café

Fazer Café är ett modernt och klassiskt café där du kan njuta av utsikten runt Tammerforsen, av en traditionell frukost och lunch under vardagarna och en av stadens elegantaste bruncher under helgerna. Fazer Cafés butik säljer bröd, bakverk och kakor, men också choklad och godis.

 

Café Tallipiha

Tallipihan Kahvila är ett intressant café i ett gammalt trähus i Finlaysonområdet. Många besökare har fallit för de härliga salta pajerna, smarriga kakorna och bakverken som serveras i den stämningsfulla miljön. Kom och njut av traditionella finländska bakverk och smakfulla soppluncher.

 

Café Amurin Helmi

Amurin Helmi är ett café som andas gamla tider. Tillsammans med en kopp kaffe kan du avnjuta till exempel en skiva traditionellt tammerforsiskt jästbröd som kallas “rievä” eller en härlig bulle. Testa också den populära frukosten!

 

Café i Pyynikki utsiktstorn

Tammerfors skulle inte vara Tammerfors utan de vida kända munkarna som serveras i Pyynikki utsiktstorn! Munkarna tillagas efter ett hemligt recept och deras popularitet märks på den långa kön som ofta sträcker sig ända ut genom dörren till caféet. Det är inte bara den fantastiska utsikten från tornet som lockar besökare. Nu kan du smaka på munkarna också på ett munkcafé som ligger vid kanten av centraltorget Keskustori.

Visit_Tampere_Open_sign_Laura_Vanzo

Kuparitalo Waffle Café

Tuomiokirkonkatu 34, Tampere
Läs mer
visittampere_vohvelikahvila_kupari

Waffle Café Kupari

Kyttälänkatu 14, Tampere
Läs mer
visittampere_pyymaen_oma

Café Pyymäen Oma

Tuomiokirkonkatu 30, Tampere
Läs mer
visittampere_pella's_cafe

Pella’s cafe

Hämeenkatu 14, 33100 Tampere
Läs mer
Visittampere Cafe Aamurusko

Cafe Aamurusko

Tammelan puistokatu 30-32, 33100 Tampere
Läs mer
visittampere_kahvilaputiikki_ansari

Café and shop Ansari

Lapinniemenranta 6, 33180 Tampere
Läs mer
visittampere_kahvila_runo

Café Runo

Ojakatu 3, 33100 Tampere
Läs mer
visittampere_fazer_cafe_hameenkatu

Fazer Café Hämeenkatu

Hämeenkatu 15, Tampere
Läs mer
visittampere_tallipihan_kahvila

Café Tallipihan Kahvila

Kuninkaankatu 4, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Milk_and_cream_for_coffee_at_Amurin_Helmi_Laura_Vanzo

Café Amurin Helmi

Satakunnankatu 49, 33101 Tampere
Läs mer
Visittampere Photographing Pyynikki Tower

Pyynikki Observation Tower and Café

Näkötornintie 67, 33230 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Puusti_Laura_Vanzo

Bakery Café Puusti

Yliopistonkatu 50, 33100 Tampere
Läs mer

Läs mer

Legendariska restauranger
Restauranger

Legendariska restauranger

Här hittar du de legendariska restaurangerna i Tammerfors!
Läs mer
Mat för finsmakaren
Restauranger

Mat för finsmakaren

I Tammerfors kan man njuta av både lokala och internationella smaker.
Läs mer
Lokala delikatesser
Lokala delikatesser

Lokala delikatesser

Här är de läckraste lokala matspecialiteterna från Tammerfors!
Läs mer