Tammerfors museer - Visit Tampere

Tammerfors museer

25.06.2018

Tammerfors är känt för sina speciella och mångsidiga museer. Läs mer i förteckningen eller flytta dig längre ner för att bläddra i museikorten!

1. Vapriikki

är ett mångsidigt museicentrum vid Tammerforsens strand. I Vapriikki erbjuds sevärdheter och upplevelser för hela familjen. På programmet står ett tiotal utställningar åt gången. Temana varierar från historia och teknik till naturvetenskaper. I Vapriikki hittar du också Tammerfors naturvetenskapliga museum, Finlands ishockeymuseum, Stenmuseet, Mediamuseet Rupriikki, Dockmuseet, Postmuseet och Finlands spelmuseum. I Vapriikki betjänar också museirestaurangen Valssi och Vapriikkis museibutik.

2. Arbetarmuseet Werstas

berättar om arbetarklassens vardag och arbete i Finland. På Werstas kan du bekanta dig med utställningen Meirän kaupunki (sv. vår stad) som berättar om livet i en industristad, med åtskilliga varierande utställningar, med Ångmaskinsmuseet och Frihetsmuseet. I Ångmaskinsmuseet kan du beundra den ursprungliga Sulzer-ångmaskinen som fungerade som kraftkälla i Finlaysons fabrik.

Frihetsmuseet berättar om historian under den självständiga tiden i Finland ur den vanliga befolkningens, frihetens och det tillsammans uppbyggda Finlands perspektiv. Utställningen berättar om hur det klassamhälle som levt under kejsardömets välde växte till en förmögen och framgångsrik välfärdsstat.

3. Amuri arbetarmuseikvarter

är ett trähuskvarter som är öppet under sommaren. Då öppnar husen dörrarna till sina tidsenliga bostäder där du kan bekanta dig med olika människoöden. I Amuri presenteras det dagliga livet från slutet av 1800-talet fram till 1970-talet. I kvarteret hittar du också bland annat en bastu, en andelshandel och ett bageri. Café Amurin Helmi i anslutning till museet andas en svunnen tid och serverar frukost och sopplunch.

4. Världens enda Muminmuseum

kan du uppleva den livsvisdom, humor och äventyrslystnad som är bekant från Tove Janssons muminböcker. Hur gick det sen?-utställningen berättar hela historien om mumintrollen från den stora översvämningen till muminfamiljens försvinnande i november. I Muminmuseet hittar du Tove Janssons (1914–2001) originalteckningar och -målningar som kompletteras av grafiker Tuulikki Pietiläs (1917–2009) tredimensionella mumintablåer.

5. Tammerfors Konstmuseum

visar konsthistoriska teman och fenomen i den moderna konsten inom både den inhemska och den internationella bildkonsten. Konstmuseet är känt för sin aktiva utställningsverksamhet, evenemanget Årets unga konstnär och sin omfattande publiceringsverksamhet. I den konstsamling som museet förvaltar över finns mest konstverk från 1800-talet, medan modern konst representeras av en konstverkshelhet av de som utsetts till Årets unga konstnär. I samlingen ingår också en samling från Tammerfors museum för modern konst.

6. Sara Hildéns konstmuseum

visar också internationellt sett intressanta utställningar med modern konst året runt. Konstmuseet ligger i nöjesparken Särkänniemis område.

7. Museum Milavida

är ett nytt personligt museum i Näsilinna i Tammerfors. Huvudutställningen introducerar besökarna i Tammerforskosmopoliternas, släkten Nottbecks liv. På Milavida visas också alltid en varierande temautställning om mode och design. I museets nedre våning finns restaurang och café.

8. I det nya och annorlunda Leninmuseet

väcks Finlands och Rysslands gemensamma historia till liv, på ett nyansrikt och kritiskt sätt. På museet kan du bekanta dig med de viktigaste vändpunkterna i vår historia: Ryska revolutionen, grundandet av Sovjetunionen, Finlands självständighet, andra världskriget och ända fram till Sovjetunionens fall.

9. Världens första spionmuseum

närmar sig temat genom personberättelser, tekniska mirakelapparater, historiska vändpunkter och listiga metoder. Tack vare olika aktiviteter är Spionmuseet ett utmärkt besöksmål för hela familjen. Här kan du göra ett agenttest eller smyglyssna på andra besökare!

10. Finlands enda polismuseum

är ett utmärkt besöksmål för de som är intresserade av polisens historia och nutid. I barnens poliskammare Pokela kan man leka och klä ut sig i poliskostym. På de varierande specialutställningarna får du mer information och upplevelser från olika områden inom polisyrket.

11. Emil Aaltonens museum

i Pyynikinlinna berättar om Emil Aaltonen som började som skomakarlärling och så småningom blev bergsråd. Museet berättar Emil Aaltonens historia som privatperson, affärsman och stödjare av den finländska kulturen och vetenskapen.

12. Hiekka konstmuseums samling

består huvudsakligen av finländsk konst från 1850-talet till nutid samt utländsk konst från perioden 1630–1910. I samlingarna ingår även möbler, silver och etnografiska föremål.

13. Lauri Viita-museet

ger en inblick i en arbetarfamiljs boende i Pispala, författarens barndomsår och livsverk från 1920-talet fram till 1960-talet.

14. Bil- och vägmuseet Mobilias

temautställning 2018 heter ”Linjakasta” och berättar om bussar. På rallymuseets sida kan du bekanta dig med rallyns historia. I Autoglym Gallery visas bilklassiker från olika årtionden. I trafikparken Rahtarit får små bilister öva på att köra och bekanta sig med trafiksäkerhet. Mobilia finns i Kangasala.

15. Kimmo Pyykkö-museets

växlande utställningar och galleriet i Kangasalahuset presenterar högklassig inhemsk nutidskonst och skulptör Kimmo Pyykkös egen produktion från flera årtionden.

16. Teisko museum

är Tammerfors enda hembygdsmuseum. Dess samlingar presenterar livet och traditionen på landsbygden i Tavastland. I museets samlingar finns över 2 000 föremål och i området finns flera olika byggnader med allt från smedja till soldattorp.

17. Serlachius-museet

är ett av Finlands mest betydande museicentrum. Museicentret ligger mitt i en fantastisk insjönatur och bjuder på konst, historia och arkitektur. Gösta Serlachius konststiftelse upprätthåller två museer. Museerna har sina rötter i historien om pappersfabriks- och konstsamlarsläkten Serlachius, ett skogsbolag och en liten pappersort. I konstmuseet Gösta bjuds på flera utställningar som varierar varje år och dessutom visas pärlor från Gösta Serlachius konststiftelses egna samlingar som hör till de största privata konstsamlingarna i Norden. I Gustafmuseet berättas olika historier. I det före detta huvudkontoret till den historiska skogsjätten, aktiebolaget G.A. Serlachius Osakeyhtiö kombineras nyfikna och överraskande utställningar med husets brokiga historia och fantastiska arkitektur.

Tammerfors museer

Visit_Tampere_Vapriikki_Laura_Vanzo

Museum Centre Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Bear_at_the_Natural_History_Museum_Laura_Vanzo

Tampere Museum of Natural History

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Läs mer
The Finnish Hockey Hall of Fame - Laura Vanzo-136

Finnish Hockey Hall of Fame

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Mineral_Museum_Laura_Vanzo

Tampere Mineral Museum

Alaverstaanraitti 5, 33200 Tampere
Läs mer
Old_Nokia_Mobile_Phones_in_Media_Museum Rupriikki_Laura Vanzo

Media Museum Rupriikki

Rupriikki, Alaverstaanraitti, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Pelimuseo_Game_Museum_Laura_Vanzo

The Finnish Museum of Games

Vapriikki, Alaverstaanraitti, Tampere
Läs mer
Amuri - Laura Vanzo

Amuri Museum of Workers’ Housing

Satakunnankatu 49, 33101 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Moomin_in_Moomin_Museum_Laura_Vanzo

Moomin Museum

Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Exhibition_at_Tampere_Art_Museum_Olli-Pekka_Latvala

Tampere Art Museum

Puutarhakatu 32, 33230 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Museum_Milavida_Laura_Vanzo

Näsilinna and Museum Milavida

Milavidanrinne 8, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Man_riding_a_motorcycle_at_Lenin_museum_in_Tampere_Laura_Vanzo

The Lenin Museum

Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere
Läs mer
Visit Tampere Spy Museum Vakoilumuseo Inside Laura Vanzo

The Spy Museum

Satakunnankatu 18, Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Poliisimuseo

National Police Museum

Vaajakatu 2, 33720 Tampere
Läs mer
Emil_Aaltonen_Museum

The Emil Aaltonen Museum

Mariankatu 40, 33200 Tampere
Läs mer
Kustaa_Hiekka_Art_Museum

Hiekka Art Museum

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Läs mer
Visit Tampere Lauri Viita Museo

Lauri Viita Museum

Portaanpää 8, 33250 Tampere
Läs mer
Old_automoblies_in_Mobilia

Mobilia

Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala
Läs mer
Visit Tampere Kimmo Pyykko Museum Lahtiset Jussi Koivunen

Kimmo Pyykkö Art Museum

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie, Kangasala
Läs mer
Teisko_Museum

Teisko Museum

Teiskon kirkkotie 139, 34260 Tampere
Läs mer
Visit_Tampere_Serlachius_Museot_Gustaf_ja_Gösta_Sampo_Linkoneva-2

Art museum Gösta

Serlachius-museo Gösta, taidemuseo, Joenniementie, Mänttä
Läs mer
Visit_Tampere_serlachius_Gustaf

Serlachius Museum Gustaf

Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu, Mänttä
Läs mer

Läs mer

Designfynd från Tammerfors
Design & shopping

Designfynd från Tammerfors

Här köper man finsk och lokal design!
Läs mer
Tammerfors för kulturälskare
Stad och kultur

Tammerfors för kulturälskare

Tammerfors erbjuder upplevelser för alla kulturälskare året om.
Läs mer
Världens enda Muminmuseum
Museer

Världens enda Muminmuseum

Världens enda Muminmuseum visar en stor del av de verk som Tove Jansson donerade till Tammerfors.
Läs mer