Vandring i Tammerfors regionen - Visit Tampere

Vandring i Tammerfors regionen

29.11.2018

Naturparkerna

Det finns två stora nationalparker i Tammerfors regionen, Seitseminen och Helvetinjärvi, där man kan vandra i ett par timmar eller till och med ett par dagar – du kan läsa mera om dessa här. I närheten av Tammerfors kan du även gå på skogspromenader och vandra på naturstigar och du behöver inte ens gå långt!

 

Kintulammi vandring- och naturreservat

Nykomlingen till friluftsområden i Tammerfors är Kintulammi vandring- och naturreservat. Kintulammi är beläget i Teisko-Aitolahti- området och befattar 15 km av naturstigar. Kortejärvi gård och Kintulammi stuga kommer att vara referenspunkter till lederna med stigar, gångvägar, eldplatser och helt nya riktlinjer och informationsskyltar.

 

Birgitta stigen

Ca 20 km från Tammerfors, i Lempäälä, finns en naturstig som är lämplig för längre vandringar: Birgitta stigen är en rundslinga i den vackra sjö- och skogsmiljön. Stigen består av 50 km markerade rutter och blev vald till årets naturdestination år 2006. Birgittas stig bjuder på varierande terräng, rast- och eldplatser och en del av stigarna ligger nära bostadsområden så att man kan lätt ta sig dit med kollektivtrafiken. Längs stigen finns också den vackra udden Kirskaanniemi, dit man kommer nära med buss som åker till Vuores ( ca. 2 km från busshållsplatsen). En bred stig leder upp till udden från vägen och där hittar du flera rast- och eldplatser med ved, samt utedass, allt detta på utsiktsplatsen över sjöarna. Läs mer om Birgittas stig här.

 

Kaarinanpolku stigen

I Kangasala, också 20 km från Tammerfors, finns den 60 km långa Kaarinanpolku stigen, som kan kombineras med Birgittas stig och då kan du vandra hela helgen om du vill! Stigarna är markerade på marken och landskapen varierar från skog till sjöar. Här finns också eldplatser och hyddor längs vägen. Du kan bekanta dig med området genom att skriva ut kartan (på finska) här.

 

Rapolanharju fornborg och ås

Rapolanharju ligger i Valkeakoski, Tammerfors granne och är en del av national landskapet Vanajavesi sjödisktrikt och det historiska området i Sääksmäki och Tarttila.  Förutom Finlands äldsta fornborg finns det reliker av forntida bosättningar, gravar, offerstenar och ett fält. Från åsen öppnas en magnifik utsikt över sjön Vanajavesi, Sääksmäki kyrka från medeltiden och herrgårdarna Voipaala och Rapola. De olika utsiktselementen tillsammans, formar en unik, skiktad kulturkombination från den förhistoriska tiden till idag. Genom att följa de markerade rutterna kring åsen, kan man lära sig om den fascinerande kulturarv som Repolanharju har att erbjuda. Naturstigarna och fornstigarna är 1,6 km och 6 km långa. Stigarna är markerade och har informationsskyltar. Du kan läsa mer om området på utinaturen.fi.

 

Laipanmaa

Mellan Kangasala och Pälkäne finns Laipanmaa, som är en av de största enhetliga skogarna i södra Finland. Laipanmaa befattar ett område på 15 000 hektar och har olika slags markerade leder och stigar, eldplatser och utedass. Från denna vandringsled kan du även ta dig hela vägen till Sappee. Kartan över Laipanmaa (på finska) hittar du här.

 

Pukala skogsområde

Närä Orivesi, ca 45 km från Tampere, finns den underbara Pukala skogsområdet. Dit tar du dig lättast med bil, eftersom tågen och bussarna stannar 12 km från området i Orivesi centrum. Området vårdas av den finska statens skogsförvaltning (Metsähallitus) och är ett lugnt vandringsområde med den djupa sjön Pukala på mitten. På området kan man bland annat fiska, plocka bär och svamp, samt det finns flera eldstäder runt omkring. Det finns även ett vindskydd med eldstad på stranden av Pukala sjö och därifrån kan man gå över en bro till en liten ö, där finns det också en eld- och rastplats med bord. Mer information om Pukala och kartor (på finska) hittar du på utinaturen.fi.

 

Ritajärvi naturreservat

I Sastamala, ca 50 km från Tammerfors, ligger Ritajärvi naturreservat. Terrängen i Ritajärvi varierar från små skogssjöar till klippor och träden i området har bevarats i nästan ett naturligt tillstånd. Den vårdade skogen är populär plats för t ex skolutflykter.

 

Hervanta

Det finns även vackert landskap inom Tammerfors gränser i Hervanta, dit man kan ta sig med buss på en halvtimme från centrum. Runt sjöarna Hervantajärvi och Suolijärvi finns ett par kilometer långa naturstigar, som också är anslutna till de större rutterna Birgitta stigen och Kaarinanpolku stigen. Den markerade vandringsleden runt sjön Hervantajärvi är ungefär fem kilometer långt och landskapet varierar från bergskogar till strand. Sjön är känd för att vara bra fiskeplats och olika sorters fjärilar trivs här med. Längs vägen kan du besöka ett skogskapell och kanske till och med hitta tranbär!

 

Leden runt sjön Suolijärvi är ungefär 4,5 km långt och här kan du även hitta en badplats. Naturvännerna glädjas av de olika träd- och växtsorterna och du kanske till och med hör storlommens somriga anrop. Mitt emot badplatsen klättrar klipporna allt högre och markerar det fina landskapet.

Mer information om dessa två rutter i Hervanta hittar du här (på finska) eller se på Suolijärvi leden virtuellt på webbsidan VirtualTampere.

Visit_Tampere_Girl_looking_at_the_lake_view_in_Seitseminen_National_Park_Laura_Vanzo

Seitseminen National Park

Seitsemisentie 110, 34530 Ylöjärvi, Ikaalinen
Läs mer
Visit_Tampere_Girl_standing_looking_at_the_view_in_Helvetinjärvi_National_Park_Laura_Vanzo

Helvetinjärvi National Park

Helvetinjärven kansallispuisto, Ruovesi
Läs mer
Visit_Tampere_Branches_detail_in_Helvetinjärvi_National_Park_Laura_Vanzo

Birgitta Trail

Kirskaanniemi, 37500 Lempäälä
Läs mer
Rapolaharjun maisemaa ihailemassa vaaka 20090607_TR

Rapola ridge and hill fort

Sääksmäentie 772, Valkeakoski
Läs mer
Visit_Tampere_Branches_detail_in_Helvetinjärvi_National_Park_Laura_Vanzo

Laipanmaa

Laipanmaan erämaa-alue, Iso-Laipantie, Kangasala
Läs mer
Visit_Tampere_Nature_detail_and_girl_hiking_in_Seitseminen_National_Park_Laura_Vanzo

Pukala forest area

Pukalan virkistysmetsä, Valkealahdentie, Orivesi
Läs mer
Visit Tampere Ritajärven Luonnonsuojelualue

Ritajärvi nature reserve

Ritajärventie 358, Sastamala
Läs mer

Läs mer

Nationalparkerna är en upplevelse man inte får missa
Uteliv och vandring

Nationalparkerna är en upplevelse man inte får missa

Det finns två nationalparker nära Tammerfors, Seitseminen och Helvetinjärvi.
Läs mer
Skridskoåkning i Tammerfors
Aktiviteter

Skridskoåkning i Tammerfors

Långfärdsskridskoåkning och isbanor.
Läs mer
Hyrutrustning i Tammerfors regionen
Aktiviteter

Hyrutrustning i Tammerfors regionen

Upplev Tammerfors regionen på dina egna villkor- hyr utrustning och njut av naturen
Läs mer