Världens bästa Saluhall - Visit Tampere

Världens bästa Saluhall

18.12.2018

Inomhus saluhallen Kauppahalli är den gastronomiska bultande hjärtat i Tammerfors. Jag går så pass långt att jag kallar detta för världens bästa saluhall. Det skulle inte vara den första gången jag blir halshuggad i den sociala median. Och allt behöver inte tas så ordagrant. Så klart att jag har känt lika starkt till exempel i den magnifika La Boqueria- Saluhallen i Barcelona och på många andra kulinariska pilgrimsmål från Rovaniemi till Marrakesh. Det finns alltså hur många som helst som är världens bästa i sin genre, men minskar inte dess betydelse alls. Saken beror på känslan att nu är man vid någonting unikt och märkvärdigt.

 

Jag kommer hit för både jobbet och på fritiden, många gånger i veckan, inte varje dag, men nästan och varje gång känner jag något sentimentalt. Här kan man känna av atmosfären som man inte kan uppleva någon annanstans. Man kan faktiskt se det över hundra år gamla historien i saluhallens väggar och tak. Också många av boden med sina gamla och värdefulla Tammerfors varumärken representerar gammaldags stadslivsstil, precis som en stor del av kunderna. Man tänker på barndomsminnen, när man kom hit med mormor för att handla bullar och tittade på de levande kräftorna med morfar.

Här har människan inte alls så bråttom eller är så nervös, som till exempel när man ska på ärenden i en stor bilmarknad. Gummorna som köper sina 75 grammars pålägg från charkaffären och gubbarna som sitter i caféet och pratar om livets gång med den breda Tammerfors dialekten ger känslan av det förflutna som man tror har passerat i denna hektiska värld. Det är precis det som jag tror att vi behöver, det lugna och att möta andra människor. Det borde alltid finnas tid till att säga hej och prata en stund.

 

När man går igenom huvuddörrarna ser man att även nutiden är här. Ohana Grille vars hamburgare har blivit röstat till Tammerfors bästa och andra gatumatställen representerar den moderna delen av restauranger, som med sina trender lockar mer och mer ännu yngre kunder. Även idag under lunchtiden är det en massa skön buller omkring. Detsamma vid grannen Umami, som är stadens bästa och mest sympatiska sushirestaurang.

Säljaren från charkaffären mittemot ropar “hej” och vi pratar en stund. Eija från Juustosoppi bredvid hejar också på långt håll och kramar mig över disken. Jag tar av mig halsduken och öppnar jackan. Det här kommer att ta en stund. Man kan inte undvika provsmakning och prat om ostar och det är bra så! Jag minns hur många gånger jag har beundrat hur Eija och de andra som jobbar på Juustosoppi kommer ihåg vilka ostar kunderna tycker om. Idag provar jag ost från ostfabriker i närheten och vi pratar om tillverkning av blåmögelost. Jag köper med mig optimalt mogen blåmögelost från en finsk ostfabrik, organiskt pecorino från Italien som har lagrats länge och utsökt smör och ägg från en gård i närheten.

 

Jag tänker på hur jag skulle kunna få de andra i Tammerforsborna att inse det samma som jag gjort: Man kan köpa nästan allt från saluhallen till den dagliga matlagningen. Det känns att många kommer hit bara på specialfall, ett par gånger om året. För mig är detta ett sätt att unna mig lugn och ro mitt i det hektiska livet och att se till att jag och kunderna får det bästa möjliga ingredienserna till maten så klart. Att man vet vart maten kommer ifrån och samtidigt stödja de lokala producerare är också en av de viktigaste sakerna varför man kommer hit för att handla.

Ohanas burgare lockar lite, men idag ska jag inte trilla dit. Jag måste i alla fall gå via andra korridoren och köpa en bulle från Ohana. Deras bröd tillhör de bästa sortimenten i vår stad, men för det mesta brukar jag köpa deras utsökta bullar. Kombinationen av citronglasyr, russin och den perfekta degen är himmelsk god och dessutom de väldigt stora! Jag brukar kalla dessa “bullar för två personer”, men när det väl gäller, är jag självisk.

 

Laatuliha har betjänat mig professionellt ända sedan 90-talet, redan när ägarens pappa drev stället och så även nu. Så här vid kommande helgen, lockar charkdisken speciellt. Det finns inget ställe i hela staden som går att jämföras med detta. Traditionella köttbitar, kött med ben för grytor och soppor, inälv, härdade och rökta biffar och korv, men också trendigt, flank stek och fläsk kind, som är bekanta från matprogram i tv. On nu när man ändå är här i Saluhallen, är betjäningen i sin egen klass!

Med kött i väskan forsätter jag till fiskdisken, Kalaherkut, där den tredje generationen Nygréns har fullt upp med jobb. Fiskutbudet för helgen är klar där med. Färska, exotiska skaldjuren från världen poserar bredvid fiskarna från de finska sjöarna. Jag köper lite av deras egen kallrökta laxen till min mamma, såväl som den legendariska senapssillen. För mig själv, ett par påsar blåmusslor till kvällen.

 

För snacks medan jag lagar mat, går jag till 4 Vuodenaikaa (4 säsonger) deli på andra sidan och köper ett par pajer. Jag kan inte välja mellan kött- eller grönsakspaj, så jag tar båda. Den här gången behöver jag inte korv, men om det skulle vara så, finns ingen snack om vart jag skule hitte stället – denna disk är även för en korventhusiast. Restaurangdelen av 4 Vuodenaikaa är full igen, när kocken Juho går förbi och säger hej och någonting om att det är bråttom – men detta är bara positivt! Denna luchrestaurangen har tagit sig till Tammerfors-bornas hjärtan med sin franska mat och den har även blivit känd utanför staden. Deras bra rykte är vältjänat!

 

Nästa stopp är Vallius grönsaksbod. Jag brukar alltid först se igenom det organiska utbudet och så gör jag även idag. Färska, jordiga rotfrukter hittar sig till mina papperspåsar, såsom att par lök och vitlök. Från andra sidan av gången, tar jag upp ett par lockande, röda paprikor och en fin buske av bladpersilja.

 

Jag känner mig lite småhungrig redan och som tur är ger boden brevid, Herkkuveräjä, första hjälpen. Ett par ångade wienerkorv släcker hungern för ett litet tag när jag diskuterar mat med Samu. Hans kärlek till närproducerat mat från små gård och jobbet rubbar av sig på mig också när jag lyssnar på honom. Herkkuveräjä är platsen där du kan hitta organiskt kött och organiskt producerat kött från små gårdar i närheten.

Det finns forfarande tid till en snabb espresso på Linkosuo café innan jag tittar på klockan. Min parkeringstid har gått ut ett tag sedan. Jag skrattar till lite. Detta är inte den första gången jag tappar tiden här, så nu igen, slår verkligheten till i form av parkeringsböter.

 

Foto: Laura Vanzo

Alla Hungry for Tampere -artiklar:

Tammerfors är en ölstad
Hungry for Tampere

Tammerfors är en ölstad

Stark, original attityd och hög kvalité gör Tammerfors till en av Finlands bästa ölstäder.
Läs mer
Världens bästa Saluhall
Hungry for Tampere

Världens bästa Saluhall

Saluhallen är Tammerfors gastronomiska bultande hjärta.
Läs mer