Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Bastu historia

En bastu är ett varmt rum där människor tvättar av sig och kopplar av. Temperaturen kan skrida över 100 grader.

Bastun värms med kiuas, en eldstad som är fyllt med stenar. Stenarna blir brinnande heta.

Som en institution, är bastun mer än tusen år gammal och en stor del av den finska kulturen. I det förflutna, bastun var platsen där man föddes och där man tvättade liken (detta var fortfarande vanligt 90 år sedan), eftersom detta var den renaste platsen i hemmet. Detta är orsaken till att bastun har en så stor betydelse för finnarna.

Bastu galenskap

Det finns mer bastun i Finland än bilar. Nästan alla har en bastu i sitt hem. Det finns även allmänna bastun i Finland. I Tammerfors finns mest allmänna bastun i hela Finland. Därför är Tammerfors Finlands bastuhuvudstad!

I Finland brukar folk basta en gång i veckan, ibland även flera gånger. Vi har en konceptet saunapäivä, bastudag, som är oftast lördag. Hemma, brukar de finska familjen basta tillsammans, nakna. I allmänna bastun brukar man svepa in sig i handduk – om inte annat hänvisas. Kom ihåg, bastun har vanligtvis ingenting att göra med sex.

#1 Vätskebalans

Kom ihåg att alltid ta hand om vätskebalansen. Det bästa sättet att undvika vätskebrist är att dricka vatten. Drick 1-2 glas vatten innan bastubadet.

#2 Hygien

Ta en dusch och tvätta dig innan du går in i bastun.

#3 Kläder

Gå in i bastun antingen naken eller i en handduk eller badkläder. Det finns inga stränga regler för alla bastun – varje bastu har sina egna regler.

#4 Avkoppling

Ta med dig en handduk att sitta på och kliv in i bastun. Kom ihåg att stänga dörren efter dig! Om du bastar för första gången, sitt på den lägsta bänken, medan värmen stiger. Njut av värmen och släng vatten (löyly) på stenarna med vattenskopan. Släng vatten bara om alla vill det.

#5 Mer vätska

Svettning, höjt hjärtklappning och rodnande hud är normalt. Lyssna på din kropp och lita på känslan. Basta så länge du vill. Kom ihåg att dricka mera vatten!

#6 Avkylning

Avkylningen är en stor del av bastu-upplevelsen. Ta din tid och kyl av dig. Ta en dusch, sitt i den friska luften ett tag eller ta en dopp. När kroppen har svalat kan du gå in i bastun igen.

#7 Repetera 4-6

Visit Tampere Ihmiset vilvoittelemassa Rajaportin saunallaGå in i bastun hur många gånger du vill.

#8 Tvätta dig

När du är färdig, skölj av svett och tvätta dig.

#9 Njut av känslan

Ystävät skoolaavat Rajaportin saunallaEfter bastun, känner du dig ren, vacker och nyfödd på insidan.

Läs mer