Siirry sisältöön

Perinteinen, mutta elävä ja ajan hermolla sykkivä kirjallisuusfestivaali Pentinkulman päivät Urjalassa rakentuu kirjailijavierailuista, punnitusta puhteesta ja elämyksellisistä musiikki- ja teatteriesityksistä. Vuonna 2022 jo 44. kerran järjestettävän tapahtuman teema on ”Kerran elämässä”, ja ohjelma pitää sisällään elämäkerrat ja elämäntarinat, ihmisten tekemät rajutkin ratkaisut ja kokemat isot, elämän mullistavat asiat. Vuoden 2022 tapahtuman keskusteluissa kysytään muun muassa mikä elämässä on merkittävää, mistä rohkeus tehdä ratkaisuja löytyy, voiko vaikenemisen muurin murtaa.

Pentinkulman päivillä tullaan näkemään esimerkiksi Finlandia-palkittu kirjailija Jukka Viikilä, joka kirjoitti voitokkaan teoksensa ”Taivaallinen vastaanotto” elämän kokoisesta pysähdyksestä, avosydänleikkauksesta, toipuessaan. ”Martti Suosalon tähänastinen elämä” -kirja julkaistaan tänä keväänä, ja tätä rakastettua näyttelijää haastattelee tapahtumassa kirjailija Johanna Venho. Miiko Toiviaisen omaelämäkerrallinen ”Kepeä elämäni” -monologi kertoo hauskan ja koskettavan tarinan transihmisen matkasta ja muutoksesta, itseksi tulemisesta. Islannin kuuluisimman suomalaisen, Satu Rämön uusi aluevaltaus on fiktiivisen romaanin kirjoittaminen.

Laura Malmivaara kertoo esikoisteoksestaan ”Vaiti”, joka sai alkunsa tilanteesta, jossa naisen ex-miehen kokeman syytösmyrskyn laineet löivät koko perhepiirin yli. Ydinasioista – äitiydestä, lapsuudesta ja vanhuudesta – keskustelevat vahvat romaanit kirjoittaneet Maria Mustranta ja Laura Manninen.

Ajankohtainen vieras on Suomen ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Luvassa on myös otteita Kristian Smedsin ohjaamasta ”Karpolla on asiaa” –esityksestä. Näyttelijä, taiteilija Ahti Jokinen tulkitsee meille tämän erityisen ajan henkeen sopivia musiikkikappaleita. Uutta ovat myös LastenPenttarit sekä Penttariklubi. Paluun Nuutajärven Lasikylään tekee Runoa lasin äärellä, joka tuo lavalla loistavat Aura Nurmi ja Susinukke Kosola.

Katso lisää