Siirry sisältöön

Ensi kesän Annikin Runofestivaaleilla nykyhetki käy vuoropuhelua menneisyyden kanssa, kun festivaalin teemana on ’Jättiläisten hartioilla’. Tapahtumassa tutkitaan aiempien runoilija- ja taiteilijapolvien vaikutusta omaan aikaamme ja festivaalin esiintyjien luovaan työhön. Jo 16. kertaa järjestettävän Annikin Runofestivaalin ohjelmistosta löytyy tuttuun tapaan huomattavia ulkomaisia esiintyjävieraita, hieno ja yllättävä kattaus kotimaisia runoilijoita sekä musiikkia, prosaisteja, lastenohjelmaa ja kuvataidetta. Luvassa on myös koko kansan tuntema yllätysesiintyjä.

*Viittomakielistä runoutta, lavarunoutta ja sodan todellisuutta*

Yksi festivaalin ulkomaisista esiintyjistä on amerikkalainen Flying Words Project. Se esittelee ensimmäistä kertaa suomalaisyleisölle alun perin viittomakielellä luotua American Sign Language -runoutta. Viittomiahan on runouden yhteydessä useimmiten nähty vain silloin, kun kuulevien kirjoittamaa runoutta tulkitaan viittomakielelle – nyt asiat tehdään päinvastoin! Viittomakieli mahdollistaa rikkaan liikkeen ja tilan käytön, ja luo näin oman ainutlaatuisen runouden lajinsa.

Muihin ulkomaisiin esiintyjänimiin kuuluvat Britannian arvostetuimpiin esiintyviin runoilijoihin lukeutuva skotlantilainen Imogen Stirling ja espanjalais-islantilainen Elías Knörr, jonka lausuntaa ja laulua yhdistävä esitys tarjoaa monikielisen runouden ilotulituksen. Syyrialaislähtöinen Ghayath Almadhoun kuvaa runoudessaan usein sotaa, tuhoa, kuolemaa ja kotimaansa jättäneen syyllisyyttä. Nämä teemathan ovat viime aikoina tulleet uudella tavalla lähelle myös eurooppalaisia. Almadhounin esittelee yleisölle kirjailija Hassan Blasim.

*Yllättävät ja ajankohtaiset kotimaiset*

Runofestivaalin suomalaisesiintyjiin lukeutuvat muun muassa Marja-Leena Mikkola & Kielo Kärkkäinen. Kärkkäinen esittää jo 60-luvulla uransa aloittaneen Mikkolan sanoittamia ja Kaj Chydeniuksen säveltämiä klassikkolauluja. Muita kotimaisia esiintyjiämme ovat muun muassa Pertti Seppälä, Ursus Factory, Heli Laaksonen & Harri Hertell, Johanna Venho, Antti Paalanen, Jukka Viikilä, Pelkkä Poutanen sekä Pelle & Romantiks.

Annikin Runofestivaalin nimikkotaiteilija on Teemu Mäenpää. Mäenpään kesällä 2020 maalaama ja runofestivaalin tuottama Runopuu-muraali sijaitsee tapahtumapaikan lähistöllä. Runopuusta on muodostunut uusi maamerkki ja yksi Tampereen näkyvimmistä julkisista taideteoksista.

*Annikin Runofestivaaleja vuodesta 2003*

Vuonna 2003 satavuotiaan tamperelaisen Annikin puutalokorttelin asukkaat perustivat runotapahtuman kotipihalleen. Sittemmin Annikin Runofestivaalista on kehittynyt yksi Suomen suurimmista ja kansainvälisimmistä runoustapahtumista sekä omaleimaisimmista kulttuurifestivaaleista. Sen taiteellisena johtajan toimii runoilija J.K. Ihalainen. Runofestivaali järjestetään talkoovoimin joka toinen vuosi.