Siirry sisältöön

Suomalainen rivitalo – työväenasunnoista keskiluokan unelmaksi
28.9.–12.10.

Professori Riitta Nikulan laajaan tutkimustyöhön perustuva näyttely tarjoaa aikamatkan suomalaisen rivitaloasumisen historiaan. Se nostaa esiin korkeatasoista arjen arkkitehtuuria eri puolilta Suomea. Samalla näyttely piirtää kuvan suomalaisesta asuntopolitiikasta, kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista 1900-luvun alusta 1960-luvulle asti. Miten rivitalo valloitti Suomen?

Rivitalo on suomalaisille tuttu asumisen muoto. Jopa niin tuttu, että puhekielessä rivitalolla viitataan kokonaiseen elämäntapaan. Toiselle ajatus rivitaloasunnosta on haave toiselle “rivitalonpätkä” on kauhistus. Harva tulee ajatelleeksi, että naapurissa saattaa sijaita arkkitehtoninen helmi.

Arktisia unelmia – Lapin varhaista matkailuarkkitehtuuria 28.9.–12.10.

Arkkitehtuurimuseon Arktisia unelmia -näyttely esittelee pohjoista matkailua ja arkkitehtuuria 1930–50-luvun Suomessa. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi kotimaan matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä.

Arkkitehtuurin ja matkailun suhde Lapin maisemiin ja paikalliseen kulttuuriin on kertomuksen pääosassa. Siinä missä funktionalistiset hotellit viestivät moderniutta ja kansainvälisyyttä, hirsirakenteiset matkailu- ja retkeilymajat huokuivat talonpoikaiskulttuuria ja kansallisromantiikkaa.

—————————————————————–

Arkkitehtuurimuseon näyttelyt Finlaysonilla:
28.9.–12.10.
ma-pe klo 12–18, la-su 12–16
TR1 (4. krs.) Finlayson, Väinö Linnan aukio 15
(esteetön sisäänkäynti Finlaysonin kujan puolelta. )