Siirry sisältöön
Kartta

Janne Mertanen aloitti pianonsoiton opinnot 12-vuotiaana opettajanaan Sakari Vilpponen. Hän jatkoi opintojaan Joensuun konservatoriossa Matti Haapasalon johdolla ja mestarikursseilla mm. Verena Pfenningerin ja Bruno Rigutton johdolla. Mertanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1986 Erik. T. Tawaststjernan ja Dmitri Bashkirovin oppilaana. Lazar Bermanin johdolla Mertanen viimeisteli opintonsa 1993-95 Accademia Pianisticassa, Imolassa Italiassa.

Yleiseen tietoisuuteen Mertanen ponnahti voittamalla kansainvälisen Chopin-kilpailun Darmstadtissa 1992. Samana vuonna tuli voitto myös Nyborgin pohjoismaisessa kilpailussa Tanskassa.

Mertanen on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Lontoossa hän debytoi Chopin-ohjelmalla Wigmore Hallissa 1994. Vuonna 2010 hän debytoi Etelä-Amerikassa Schumannin pianokonserton solistina Ira Levinin johtaman Orchestra of the National Theater of Brazil´in kanssa. Solistidebyytti Japanissa oli vuonna 2014 Tokio New City Orchestran kanssa Griegin konserton solistina.

Janne Mertanen oli Espoon ensimmäisen Kansainvälisen Pianoviikon nuori taiteilija vuonna 1991. Mertasen ensilevy Chopin Recital ilmestyi vuonna 1994. Vuodesta 1998 Mertanen on levyttänyt yksitoista levyä Alba-yhtiölle: mm. Chopinin, Satien, Rotan, Griegin, Schumannin, Kokkosen, Palmgrenin ja Kasken musiikkia. Levytys Chopin Nocturnes vol 1-2, palkittiin ”Grand Prix du Disque Frédéric Chopin 2005” -levykilpailussa Varsovassa. Sibeliuksen opusnumeroitujen, alkuperäisten pianoteosten kokonaislevytys ilmestyi vuonna 2015 Sony Classical -levymerkillä.

Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi Mertaselle säveltäjän syntymäkotimitalin vuonna 2017 ja toistamiseen vuonna 2022. Hän on saanut KKES:n Karjala-kulttuuripalkinnon vuonna 2020. Janne Mertanen on Joensuun Musiikkijuhlien perustaja ja taiteellinen johtaja.

Esityksen kesto on n. 1 tunti ja siinä ei ole väliaikaa.