Siirry sisältöön

Leena Vainion näyttely Epikriisi kertoo särkymisestä ja kokoon kursimisesta. Tarkastelun kohteena on intiimi, henkilökohtainen trauman kokemus: sairastuminen rintasyöpään. Siihen liittyy väistämättä tietoisuus katoavaisuudesta. Esiin nousee myös nostalgia, kaipuu menetettyyn aikaan – samoin kuin kiihkeä elämänhalu ja kauneuden kaipuu. Oman mikrokosmoksen kuvauksessa on mukana niitä samoja tunteita, jotka nousevat kohdatessamme elämän haurauden ja järkkymisen tässä ajassa: pandemian ja sodan läheisyyden aiheuttaman epävarmuuden ja pelon keskellä.

Leena Vainion sekatekniikkateoksissa on kirjontaa ja maalausta käärinliinanomaisille lakanoille. Kuluneet valkoiset lakanat ovat itsessään herkkiä ja kauniita. Niissä näkyy eletty elämä ja kuolemakin. Lakanat ovat intiimisti ihoa vasten, niissä nukutaan, sairastetaan, toivutaan. Niissä kuollaan ja rakastetaan. Ne ovat myös ekologista, kierrätettyä materiaalia. Teoksissa Diagnosis ja Reconstruction on painamalla ja kirjomalla tehtyjä latinankielisiä nimiä ja lyhenteitä tehdyistä operaatioista ja diagnooseista. Nämä merkinnät ovat mukana potilasasiakirjoissa, esimerkiksi epikriisissä, joka on potilaan hoidon päätyttyä laadittu selostus taudin kulusta ja hoidosta. Kasvoni poikkeustilassa -teos syntyi pandemian alkaessa. Omakuvan ja kokoon kursimisen toteuttaminen pistelemällä neulan ja langan avulla on hurjaa hommaa. Neula on terävä kynä.

Vainion maalaukset syntyvät vuoropuhelussa muitten teosten kanssa; lähtökohtina ovat esimerkiksi installaatioitten yksityiskohdat. Maalaukset kumpuavat toivosta ja kauneuden kaipuusta. Vainion työskentely jatkuu nyt myös yhteistyössä valokuvaajien ja videokuvaajan kanssa. Teeman käsittely kulkee omia polkujaan ja väline muuttuu. Matka jatkuu.

Haavoittuvuus -teema on Vainion työskentelyn ytimessä. Sen alaotsikoiksi ryhmittyvät kulloinkin ajankohtaiset projektit. Materiaalit ja tekniikat valikoituvat aiheitten mukaan. Tarkastelun kohteena ovat katoavaisuus, luopuminen, identiteetti, muisti ja aika.

Leena Vainio on pirkanmaalainen kuvataitelija. Hän asuu Kangasalla, työhuone on Tampereella. Hän on pitänyt vuosittain yksityisnäyttelyitä Gallerioissa Suomessa sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Näyttely on nähtävillä 16.4.-8.5.2022.
Galleria Muuntotila on avoinna ti-pe 10-17 la 12-16.
Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Galleria Muuntotila
Lielahden kartano
Tehdaskartanonkatu 38