Herääminen-ooppera - Visit Tampere

Herääminen-ooppera

Herääminen-ooppera kertoo ajattomasti Paavo Ruotsalaisen kokemasta henkisestä romahduksesta, mutta myös siitä mitä on löytää toivo ja uusi suunta elämään. Ooppera on ajankohtainen myös tänä päivänä, kun ihmisten henkinen jaksaminen on alati koetuksella.

Ooppera on Pohjois-Savossa vuonna 1777 syntyneen saarnamiehen Paavo Ruotsalaisen ydinajatuksia luotaava yksinäytöksinen kuoro-ooppera solistille ja saksofonikvartetille. Mitä annettavaa tällä yli kaksi sataa vuotta sitten syntyneellä ”Jumalan hullulla” voi olla nykypäivän ihmiselle?
?Ooppera esitetään osana valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmistoa sekä Kirkkohallituksen koordinoimaa Reformaation merkkivuosi 2017 -hankkeen virallista ohjelmaa.
”Tekstin sisäistä rytmiikkaa Ruuskanen vaalii huolella ja taidolla. Kuoron ja solistin artikulointi olikin ensi-illassa mainittavan korkeaa luokkaa, ja esityksen kattava intensiteetti ja aidosti karismaattinen Paavo selvästikin vetosivat yleisöön.” Lauri Otonkoski, Helsingin Sanomat
”Idén att instrumentera för saxofonkvartett och ett fantasifullt nyttjat slagverksbatteri var onekligen smått genial. De uttrycksfulla saxofonerna bredde alltefter behov ut klangfagra ljudmattor och melodiska fonder eller gaddade sig samman i rytmiskt pådrivande passager och syntesen med människorösten tedde sig föga överraskande fullkomligt naturlig.” Mats Liljeroos, HBL

Työryhmä
Säveltäjä – Maija Ruuskanen
Libretto – Jaakko Heinimäki
Ohjaus – Juulia Tapola
Solisti – Jussi Lehtipuu
Valo- ja lavastesuunnittelu – Ville Virtanen
Pukusuunnittelu – Ville Virtanen ja Jenni Nykänen
Kuoro – Philomela & Herännäisnuorten kuoro
Kuorojen johto – Marjukka Riihimäki, Hanna-Maria Hapuli
Orkesteri, Akateeminen Saksofonikvartetti – Saara Koskipää, Maaret Koskenkari, Timo Rantanen, Marko Portin
Lyömäsoittimet – Tuomas Timonen
Esityksen jälkeen pidetään Oopperaseurat: puheenvuoroja heräämisestä (mm. Jaakko Heinimäki ja Petra Perttula).

Tapahtumassa kerätään kolehti Tampereen herättäjäjuhlille.

Tuotanto Tampere-talo & Tampereen ev.lut.seurakuntayhtymä

20.05.2018 17:00-21:00
Yliopistonkatu 55, Tampere