Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Jenna ja Sini Kähönen: Carnivore

Carnivore on Jyväskylästä kotoisin olevien taiteilijoiden, Sini ja Jenna Kähösen yhteisnäyttely.

Carnivore tutkii ristiriitaa ihmisyyden ja lihan välillä. Siinä missä ihminen on läpi historian yritetty määritellä ei-eläimellisenä, mystisenä ja rationaalisena olentona, sarjan teokset todistavat tuota teesiä vastaan: olemme lihaa ja vain lihaa. Arvaamattomia näkökulmia lihallisuuden ja estetiikan kysymykset saavat langasta, joka pitkin sarjaa luo omaa elämäänsä teosten pintoihin.

Sini Kähösen tarjoamat läpileikkaukset henkivätkin lihan mystiikkaa, mielen ja sielun täydellistä poissaoloa. Peratuksi tulemisen tunnetta lieventää kuitenkin punaisten sävyjen harmonia, joka saa rauhassa hengittää omaa akvarellielämäänsä valkeassa tilassa. Teokset nostavat esille kauneuden ja vastenmielisyyden ristiriidan, kun ihminen paljastetaan elin kerrallaan, siististi sommiteltuna. Katsojalle avautuu ikkuna fyysiseen introspektioon, jossa minuus ja liha tulevat yhdeksi.

Sini Kähösen porautuessa ihon alle Jenna Kähönen tarkastelee pinnanulkoisia elementtejä. Vaikka maalausten hahmot sykertyvät suojaamaan itseään ulkomaailman katseilta, heidän kehojensa pinta on kaikki, mitä katsoja näkee. Iholta hahmottuva pitsikuvio tuo samanaikaisesti mieleen sekä mummolan nostalgiset pöytäliinat että lihakudoksen säännölliset kiemurat. Näin pitsi muuttuu kauniista ambivalentiksi, liha karusta nostalgiseksi ja käsityön perinne lihalliseksi todellisuudeksi.

Galleria Ronga
Rongankatu 1 C 9