Kaisu Häkkänen: Outness - Muilla alueilla - Visit Tampere

Kaisu Häkkänen: Outness – Muilla alueilla

Kaisu Häkkäsen teossarja kertoo metaforisesta metsään eksymisestä ja itsensä kadottamisesta. Sarja pohjautuu suomalaisen kansanperinteen kertomuksiin metsänpeitosta, jolla on kuvattu selittämätöntä metsään eksymistä. Metsänpeittoon joutunut henkilö on tilassa ilman paikkaa, aikaa ja olemassaolon koordinaatteja, eikä etsijä näe eksynyttä, vaikka he olisivat fyysisesti lähellä toisiaan. Metsänpeitossa tuttukin maisema kääntyy ylös-alaisin ja yhteys ydinmaailmaan katoaa.

Metsänpeitossa olleiden kertomuksissa on kuulunut kuitenkin myös lohtu: eksyneet ovat kokeneet metsässä yhteenkuuluvuutta ja turvallisuuden tunnetta. Metsänpeitto on mysteeri. Sitä, mitä eksyneille ihmisille on tapahtunut, ei osata selittää.

Häkkänen työskentelee neulanreikäkameralla, jolla kuvattaessa valotusaika on aina pitkä. Tavallisella kameralla valottaminen tapahtuu sekunnin sadasosissa, neulanreikäkameralla valotetaan minuuteista tunteihin. Pitkän valotusajan vuoksi neulanreikäkamera esittää eräänlaisen optisen tiedostamattoman ja tuo näkymän esiin tapahtumattomana sellaisella tavalla, jota ihmisen oma aikakäsitys ei hahmota. Maailma neulanreikäkameran sisällä kääntyy ylösalaisin, eikä se esitä asioiden todellisia suhteita vaan hämärtää maailmaa ja nyrjäyttää sen sijoiltaan. Kuviin tulee häivähdys metsässä piilevistä voimista ja sen ikiaikaisesta olemassaolosta.

Näyttelyä Valokuvakeskus Nykyajassa on tukenut Koneen säätiö.

Näyttely on esillä Valokuvakeskus Nykyajassa 3.8.-26.8.2019. Avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16.

03.08.2019 12:00-16:00
Valokuvakeskus Nykyaika, Kauppakatu, Tampere

Lisää luettavaa

Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Top 5 taidemuseot
Museot

Top 5 taidemuseot

Tampereella ja seudulla on useita maankuuluja taidemuseoita.
Lue lisää
Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä ympäri kaupunkia.
Lue lisää