Siirry sisältöön

Omistan tämän näyttelyn Johanin muistolle.

Johan olisi halunnut olla mukana tässä näyttelyssä, mutta hänen ex-vaimonsa murhasi hänet ennen kuin hän ehti mukaan.

Lepää rauhassa, Johan.

Luin jokin aika sitten suomalaisesta sanomalehdestä miehestä, joka oli soittanut hätäkeskukseen, koska oli joutunut vaimonsa pahoinpitelemäksi. Hätäkeskuksen päivystäjä kysyi ”otat sä naiselta pataan” ja paljonko soittaja ja hänen vaimonsa painavat. Päivystäjä päätti puhelun toteamalla, että koska soittaja on isompi kuin vaimonsa, hänen pitäisi pystyä selvittämään tilanne omin voimin. Uutinen antoi minulle kimmokkeen tähän näyttelyyn.

Naisiin kohdistuva väkivalta on kiistattomasti vakava ongelma, mutta mitä tapahtuu, kun roolit vaihtuvat ja uhri onkin mies? Käykö silloin niin, että miehet epäröivät pyytää apua ja tukea, koska kulttuuriset käsitykset sanelevat, että tosi mies ei näytä tunteitaan ja heikkouttaan? Ottavatko viranomaiset aina vakavasti tilanteet, joissa miestä pahoinpidellään fyysisesti tai psyykkisesti?

Tämän teoksen miehet ovat mukana vapaaehtoisesti. Osa heistä käyttää tukisanoja muistaakseen tarinansa. Toisten on helpompi puhua vapaasti kokemuksistaan. Miehet olen löytänyt väkivallan uhreja auttavien järjestöjen kautta.

Teokseni lähtökohtana ovat miesten sanat ja kertomukset. Olen ommellut ne kankaille, jotka olen kiinnittänyt tammipuuhun. Tammeen liittyy erityistä symboliikkaa, joka yhdistetään maskuliinisuuteen. Mies on ”vakaa kuin tammi” -sanonta kuvaa perinteistä ihannetta, johon miesten kuuluisi pyrkiä.
Kiitos tuesta:
Akillesjouren, Ensi- ja turva kotien liitto, Miessakit ry, Miestenasema, Horsens Krisecenter for mænd. Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto, Svenska litteratursällskapet, Nygrens stiftelse, Pohjoismainen kulttuuripiste, Oskar Öflunds stiftelse.

Kenneth Bamberg (syntynyt Ahvenanmaalla 1981) valmistui valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2011. Bambergilla on ollut kattavasti soolo- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän on muuan muassa pitänyt soolonäyttelyitä Suomen Madridin-instituutissa ja Gallery VU:ssa Quebecissa sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Tanskan kansallismuseossa Kööpenhaminassa sekä Valokuvamuseo Winterthurissa Zürichissä. Hänelle on myönnetty lukuisia arvostettuja palkintoja ja apurahoja, mukaan lukien kaksi kolmen vuoden mittaista työskentelyapurahaa Suomen Kulttuurirahastolta ja Koneen Säätiöltä.

Teksti: Kenneth Bamberg

Avoinna: ti-pe 9–21, la-su 10–18
Poikkeus-aukioloajat heinäkuussa:
ti-la 10–18, su-ma suljettu