Siirry sisältöön

Juha Hurme kertoo uudesta kirjastaan ”Tiu tau tilhi”, jonka nimi viittaa Ilmari Kiannon sanoittamaan ja Mikael Nybergin säveltämään lastenrunoon. Hurme inspiroitui, kun hänen Touko poikansa lauleskeli kyseistä laulua kaksivuotiaana.

Kaunokirjallinen teos lähtee tutkimusretkelle suomalaiseen kulttuurihistoriaan 1800- ja 1900-luvun taitteeseen. Se käy läpi tietokirjamaisen tarkasti, mutta leikkisällä tyylillä eri aihepiirejä. Aiheet poukkoilevat muun muassa hyönteistieteestä Aku Ankkaan, tilhen maksan painoon ja Naantalin keskiaikaiseen birgittalaisluostariin.

Viattoman lastenlaulun ympärille rönsyilee siis paljon kaikenlaista tietoa, joista Hurme on koonnut hyvin viihdyttävän paketin.

Juha Hurme (s.1959) on pispalalainen teatteriohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaja ja Finlandia-palkittu kirjailija. Hän on Tiu tau tilhen lisäksi julkaissut kuusi romaania: Volvo Amazon (2007), Puupää (2009), Hullu (2012) Nyljetyt ajatukset (2014), Finlandia-palkinnon voittaneen Niemen (2017) sekä sen jatko-osan, Suomi (2020).