Siirry sisältöön

Suomalaisissa aikakauslehdissä paperinukkearkkeja alettiin julkaista 1930-luvulta lähtien. Offset-painotekniikan kehittyessä 1950-luvulla jo useat naisten- ja lastenlehdet tarjosivat paperinukkeja nuorille lukijoilleen. Paperinukkeja ovat julkaisseet ainakin Uusi Maailma, Kotiliesi, Seura, Me Naiset, Anna ja Hymy.

Esillä oleva kokoelma sai alkunsa Iris Virtasen äidin Sirkka Lundgrenin (1927–2008) piirustus- ja paperinukkeharrastuksesta. Sotavuosina piirtämisestä innostunut Lundgren piirsi sarjakuva- ja elokuvatähtien kuvia, kirjoitteli iskelmänsanoja vihkoon ja haaveili.

Tytär Iris syntyi vuonna 1954, ja äidin piirustus- ja paperinukkeharrastus sai jatkoa, kun Iris sai paperinuket leikkeihinsä. Iris Virtasen kokoelma karttui myös aikakauslehdissä ilmestyneillä paperinukeilla. Sirkan sisaruksista neljä oli päätynyt Ruotsiin sotalapsiksi. Sijoitusperheet Ruotsista lähettivät, ja myöhemmin Ruotsiin asettuneet sukulaiset toivat tullessaan mm. Allers- ja Året Runt -aikakauslehtiä, joten paperinukkekokoelmassa on myös ruotsalaisia ja kansainvälisiä kuuluisuuksia, kuten Efva Attling, Ingrid Bergman ja Shirley Temple.

Paperinukeilla leikittiin erityisesti kaverien ja serkkujen kanssa 1960–1970-luvuilla suosionsa huipulla olleita missikisoja. Paperinukeille piirrettiin myös kokonaan uusia vaatteita tai etsittiin sopivia muotiuutuuksia muotilehdistä ja postimyyntiluetteloista leikattaviksi.

Iris Virtanen siirsi 1940–1970-luvuilla kerätyt ja piirretyt paperinuket omille tyttärilleen Henna-Riinalle ja Helenalle, jotka piirsivät, keräsivät uusia paperinukkeja ja jatkoivat edelleen leikkiä 1980–1990-luvuilla. Iris Virtanen on huolellisesti tallentanut paperinukkekokoelman, joka on kestänyt kolmen sukupolven paperinukkeleikit, lähes 60 vuotta.