Milla Kuisma: Muistiin maalatut kerrokset ja TES: Yhteys - Visit Tampere

Milla Kuisma: Muistiin maalatut kerrokset ja TES: Yhteys

TES: YHTEYS

Rajatila galleriassa 31.8.–17.9.2019
Avajaiset 30.8. Kello 18–20.

Yhteys on taiteen ja teknologian leikkauspisteessä tapahtuva installaatio, joka reagoikatsojan puhallukseen. Se tarjoaa kokijalleen omalaatuisen tavan vaikuttaa teoksen sisältöön, joka puolestaan herättää kysymyksiä esimerkiksi tekijyyden käsitteestä. Teoksessa tekijyys limittyy myös muistamisen ja muistin kysymyksiin. Teoksen äärellä voi pohtia, miten muistikuvamme muuttuvat aina hieman toisenlaiseksi, kun palautamme ne mieleemme. Muistot muuttuvat lopulta tarinoiksi, joita kerromme itsestämme itsellemme. Emme kuitenkaan halua rajata teoksen tulkinnallista kehystäliian tarkasti, vaan tarkoitus on, että teoksen vuorovaikutustapa sekä immersiivinen visualisointi ja äänimaailma luovat kokemuksen, joka mahdollistaa tulkinnallisen moninaisuuden.

Ryhmämme teokset kartoittavat sitä, miten katsojan toiminta ja teoksen reaktiivisuus luovat esteettisen ja kognitiivisen kokemuksen. Teokset realisoituvat kokonaisuudessaan vain vuorovaikutuksessa katsojan/kokijan kanssa. Olemme kiinnostuneet siitä, miten interaktiivinen teos saa muotonsa aina uudelleen jokaisen katsojan kohdalla, jolloin teoksen estetiikka ja merkitys ei muodostu ainoastaan valmiin teoksen formaalisista seikoista vaan myös vuorovaikutuksen tapahtumasta. Katsoja on siis aina kehollisesti mukana teoksen kokemuksen luomisessa.

TES on vuonna 2018 perustettu mediataideryhmä, jonka teokset avaavat ihmisten ja teknologioiden vuorovaikutusta. Ne pohtivat esimerkiksi sitä, miten uudet teknologiat vaikuttavat taiteen kuluttamiseen sekä luomiseen, ja millainen vaikutus uusilla teknologioilla on tekijyyden käsitteeseen. Ryhmässä vaikuttavat Tea Söderlund, Eetu Henttonen ja Sami Luusalo.

////////

Milla Kuisma: Muistiin maalatut kerrokset

Galleria Rajatila 31.8.-17.9.2019
Avajaiset 30.8. Kello 18–20.

Näyttely tarkastelee kokemusten, muistojen ja elämän kerroksellisuutta.Teosten taustalla on tutkimusretkiä metsäpoluille ja joutomaille, hylättyihin rakennuksiin ja niiden villiintyneisiin puutarhoihin. Maalaukset ja kollaasit muodostavat visuaalisen retkipäiväkirjan, jonkakeskeinen sisältö on muutos.

Teosten päällekkäin lomittuvat maalikerrokset peittävät japaljastavat tekoprosessinvaiheita. Siveltimen vetoihin kulunut aika on tallentunut osaksi teoksia. Monenlaisistapinnoista rakentuuriekaleisten unikuvien kaltaisia näkymiä retkillä koettuihin paikkoihin.Paikkakokemustenmuodostuminen aistihavainnoista sekänäiden havaintojenherättämistä muistoista ja mielikuvista vertautuu kollaasiin, jossa kokonaisuus syntyy erilaisten materiaalienliittämisestä yhteen.

Yhdistämisen ohella kuvien elementit voi nähdä jälkinä hajottamisesta tai luonnollisesta hajoamisesta. Asiat haurastuvat, murtuvat, sortuvat ja pehmenevät. Autiotaloissa revenneet tapettikerrokset paljastavat suikaleita eletystä elämästä. Rakennusten raunioitumisprosessin myötä rajatsisä-ja ulkotilan sekä luonnon ja kulttuurin välillä muuttuvat epäselviksi.Ympäröivästä maastosta rakennusten huoneisiin levittäytyvätkasvit ja sienet näyttäytyvät metaforanasille rihmastomaisuudelle, joka kytkee kaikki inhimilliset ja ei-inhimilliset kanssatoimijattoisiinsa.

31.08.2019 12:00-16:00
Galleria Rajatila, Hämeenpuisto, Tampere

Lisää luettavaa

Virtuaalimatkalle kulttuurin pariin
Museot

Virtuaalimatkalle kulttuurin pariin

Kulttuurimatkalle museoihin ja näyttelyihin kotoa käsin.
Lue lisää
Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Top 5 taidemuseot
Museot

Top 5 taidemuseot

Tampereella ja seudulla on useita maankuuluja taidemuseoita.
Lue lisää
Kulttuuria lapsille
Lapsille

Kulttuuria lapsille

Kulttuuririennot kutsuvat Tampereella ja lähiseudulla!
Lue lisää