Siirry sisältöön
Kartta

Näyttely Morbit Orbit rakentuu teoksista, jotka luovat lempeän humoristisen, odottavan ja merkityksellisen ilmapiirin. Aiheet on käsitelty värikkään ja viattoman muotokielen kautta, joka tuo hämmentävän ristiriidan teosten sisältöön nähden.

Useissa teoksissa äiti maan rinnat on pumpattu tyhjiksi ja niistä alkaa kasvaa kuollutta heinää. Kapasiteetti ei enää riitä. Puut korvataan keinotekoisilla ja ekosysteemi on sekaisin. Mikään ei toimi niin kuin ennen. Luonto löytää uusia tapoja kehittyä, seeprat alkavat munia ja ihminen sekoittuu kasveihin. Maailmanlopun enteilystä syntyy värikäs, humoristinen ja kepeän hämmentävä kokonaisuus.

Saarisen teokset käsittelevät aikamme ilmiöitä ja kulttuurin muutoskohtia, joihin kietoutuu suomalais-ugrilainen kansanperinne, tarustot ja myytit, jotka luovat uusia narratiiveja nykypäivään. Myös tieteellä on oma osuutensa teoksissa ja yhtymäkohtia on löydettävissä mm. Donna Harawayn kirjoituksiin, kvanttifysiikan teorioihin sekä biotieteiden kokeiluihin.

Saarisen teoksissa näkyy ihmisiä vain harvoin. Ihminen on ikään kuin tekijän roolissa kuvapinnan ulkopuolella. Sen sijaan tärkeää on ihmisen suhde itseensä ja omiin toimiinsa, muunlajisiin, luontoon sekä omaan ympäristöönsä.

Laikun galleriassa on nähtävillä Saarisen teoksia vuosilta 2023-2024, joissa korostuu väreillä leikittely ja maalauksen eri tekniikoiden ja tapojen sekoittaminen sekä muotojen yksinkertaisuus.

Näyttely Kulttuuritalo Laikun Studiossa, Keskustori 4, Tampere.

Avoinna ti – pe klo 9-20, la – su klo 10-18.