Siirry sisältöön

Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit – yleisöopastus

Tarina alkaa, kun kolme pietarilaista liikemiestä ostaa 1836 Tampereelta pienen puuvillakehräämön. Tehtaan johtamista opettelemaan lähetetään 20-vuotias Wilhelm Nottbeck. Näyttely seuraa Wilhelmin ja hänen perheensä loisteliasta ja kansainvälistä elämää Tampereella aina siihen saakka, kunnes suvun viimeisetkin jäsenet jättävät Tampereen 1900-luvun alussa. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun. Sunnuntaisin klo 14.

Kaunis morsian -yleisöopastukset 31.3.20233.3.2024

Kaunis morsian -näyttely on matka häätapojen historiaan. Mikä on kuulutuskeppi? Miksi morsiuskruunussa oli myrttiä ja appelsiininkukkia? Kuinka morsian valmistautui hääyöhön? Näyttelyn runsas esineistö ja valokuvat on koottu Tampereen historiallisten museoiden omista kokoelmista. Opastukset ke klo 14, la klo 13 ja su klo 15. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun.

Porttien takana, maan povessa -hautausmaaopastukset

Von Nottbeckien tehtailijasuku rakennutti yksityisen hautausmaan Tampereen Lielahteen vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Millainen kappeli hautausmaalle rakennettiin? Nottbeckien sukuhautausmaa sijaitsee Lielahdessa. Sellukatu 8:n pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle. Portit ovat avoinna ja opas paikalla klo 11–13. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet! Kesto noin 45 minuuttia. Kesäisin aina kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Järjestetään seuraavan kerran 3.9. ja 1.10.
Maksuttomat hautausmaaopastukset järjestetään klo 11 ja 12 Lielahdessa Nottbeck-suvun hautausmaalla.  

Milavidan taiteilijat -taidekierros

Toiminnallisella taidekierroksella tutustutaan kolmen Näsinkalliolla eläneen taiteilijan elämään ja maalauksiin: palatsin rakennuttaja Olga von Nottbeckiin, hänen poikaansa Alfrediin sekä museonjohtaja Gabriel Engbergiin. Lyhyen historiaosion jälkeen osallistujat pääsevät itsenäisesti luonnostelemaan ja inspiroitumaan Näsinkallion upeista maisemista. Piirustusvälineet tarjotaan tarvittaessa. Kesällä tiistaisin klo 14. Sisältyy pääsymaksuun.

Milavidan arkkitehtuuri -teemakierros

Teemaopastuksella tutustutaan Milavida-palatsin arkkitehtuuriin ja tyyliin sekä sisällä että ulkona. Kierroksella kuullaan tarinoita Milavidan pitkästä ja vaiherikkaasta historiasta aina palatsin rakennushetkestä nykypäivään. Kierroksella tarkastellaan rakennuksessa näkyviä eri tyylilajeja ja kiinnostavia yksityiskohtia yleistajuisesti sekä käsitellään rakennuksen sisä- ja ulkotilojen muutostöitä vuosien varrelta. Muistathan säänmukaisen varustuksen! Kierroksen kesto on noin 45 min. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun. Kesällä torstaisin klo 14.

Guided tour in english

During the tour you will get an introduction to Museum Milavida and it’s exhibitions. We will also visit the Näsinlinna garden area outside. One ticket grants access to both currently available exhibitions and the tour. Torstaisin klo 15. / Thursdays 3 pm. 

Kuinka kumarran keisarille -perhekierros

Kuinka niiataan keisarin edessä? Tule oppimaan hienoille tavoille von Nottbeckien lastenhoitajan johdolla leikin merkeissä! Kierroksen kesto on noin 30-40 minuuttia ja se soveltuu 5-10-vuotiaille. Kierros järjestetään osittain ulkona. Lastenkierros sisältyy museon pääsymaksuun. Kesällä perjantaisin klo 13. (Kierros peruttu pe 11.8.)

Nottbeckien elämää palvelijan kertomana

Draamaopastuksella tutustutaan Finlaysonin puuvillatehdasta johtaneen von Nottbeck -suvun elämään palvelusväen näkökulmasta. Miten Tampereella lähes 70 vuoden ajan asuneet Nottbeckit jäivät kaupunkilaisten mieleen yläluokan edustajina ja värikkäinä persoonina? Millainen isäntä patruuna Wilhelm von Nottbeck oli palveluskunnalleen? Entä millaisina palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peterin perheen? Kierros on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta. Kierroksen kesto on noin 45 min. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun. Kesällä perjantaisin klo 14.

Palatsin puistossa -kävelykierros Näsinkallion maisemissa

Näsinkallion historialliset rakennukset, monimuotoinen luonto ja näyttävät patsaat tulevat tutuiksi, kun opas tarinoi Näsinkallion vaiheista kuvankauniissa maisemissa. Mistä nimi Milavida on lähtöisin? Entä mitä ovat salaperäiset pronssiset miniatyyripatsaat joita löytyy polun varrelta? Kierroksella vieraillaan myös toistaiseksi yleisöltä suljetussa Olgan kellarissa. Kierros alkaa Näsilinnan pääovien edestä ja se sisältyy pääsymaksuun. Kierroksen kesto on noin 1-1,5 h ryhmän etenemisestä riippuen. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet. Säävaraus! Kesällä lauantaisin klo 15.

Huom. yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille.