Siirry sisältöön
Kartta

Myllynkivikauluksen soiva muisto on Tiina Majabackan videoinstallaatio, joka tutkii myllynkivikauluksen aistimuksellista kokemusta, erityisesti ääniä. Videon puku on kuin elävä olento, joka hallitsee ja liikuttaa sisäänsä kätkettyä kantajaa. Kantaja on pukuun nähden altavastaajan puolella. Teos on mahdoton yritys kurottaa menneisyyteen ja kokea historiallisia vaatteita ja niiden unohdettuja ääniä.

Videon kuvauspaikkana oli Suomen vanhin kartano Qvidja Gård Paraisilla. Äänimaailmaa on rakennettu studiossa nauhoitetuista kauluksen ja puvun äänistä. Portaiden äänet ovat aidot Qvidja Gårdin portaat. Videon on kuvannut Riku Kankaro, äänisuunnittelijana toimi Eduard Tampu.

Tiina Majabacka (s. 1980) työskentelee monialaisesti videotaiteen ja pukusuunnittelun maastoissa. Hänen videonsa ovat lyhytelokuvallisia, performatiivisia ja improvisaatiota hyödyntäviä. Majabackan töistä löytyy monitahoisia viittauksia mm. muodin ja taiteen historiaan, kirjallisuuteen sekä elokuvataiteeseen.

Myllynkivikauluksen soiva muisto on Tiina Majabackan taiteellinen opinnäyte Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksen poikkitaiteelliseen maisteriohjelmaan Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA). Teos on toinen osa Majabackan historiallisia ja unohdettuja puvun ääniä käsittelevässä sarjassa, jonka ensimmäinen osa oli Tukahtunut resitatiivi (2020).