Natalia Kopkina ja Taru Samola - Kaikki jää ihmiselle - Visit Tampere

Natalia Kopkina ja Taru Samola – Kaikki jää ihmiselle

Valokuvakeskus Nykyaika, näyttely on avoinna 2.–25.3.2019, syanotypiavedostus kankaalle -työpaja la 16.3. kello 12.30 alkaen. Päivän aikana taiteilijat ovat tavattavissa gallerialla ja tarjoilevat suomalaisia ja venäläisiä perinneherkkuja.

Natalia Kopkinan ja Taru Samolan yhteisnäyttely Kaikki jää ihmiselle käsittelee ihmisyyttä lapsuuden maisemien kautta – menneiden ja nykyisten. Vuonna 1961 kirjoittamassaan omaelämänkerrassa Carl Jung ehdottaa: ”Sekä meidän sielumme, että ruumiimme koostuvat aineksista, jotka kaikki ovat olleet olemassa jo meidän esivanhempiemme pitkässä ketjussa. Se mikä yksilön sielussa on uutta, on tulosta ikivanhojen ainesten loputtoman erilaisista yhdistelmistä”. Taiteilijoita yhdistää myös hidas ja maanläheinen työskentely sekä kuvien vedostus analogisesti pimiössä. Näyttely koostuu Kopkinan teoksista sarjasta Motherland ja Samolan teoksista sarjoista Sateen jälkeen ja Sininen uni.
 
Venäläissyntyisen Natalia Kopkinan valokuvasarja Motherland (Äidinmaa) sai alkunsa vuonna 2006, kun hänen Pietarissa sijainnut lapsuudenkotinsa myytiin sen jäätyä tyhjäksi. Kopkina kävi vuosien 2006–2015 aikana useammalla kuvausmatkalla Venäjällä ja Virossa ja vieraili lapsuudestaan tuttujen paikkojen lisäksi myös vanhempiensa ja isovanhempiensa kotikylissä. Häntä kiinnosti melankolia ja venäläinen sielu – tunne tai identiteetti, joka hänellä on edelleen, vaikka hän on kauan sitten muuttanut Venäjältä pois. Kopkina syntyi Leningradissa vuonna 1984, mutta inkeriläisten paluumuuton alkaessa vuonna 1991 hän muutti vanhempiensa kanssa Suomeen.
 
Taru Samolan teokset sarjoista Sateen jälkeen ja Sininen uni käsittelevät lapsuutta sekä vanhemmuuteen kasvamista. Teoksissa on tunnistettavissa vastakohtia kuten läsnäolo – poissaolo, onni – melankolia, tuleva – mennyt, yksinäisyys – yhteys, totuus – fantasia. Ne kuvastavat vanhemmuuden ja lapsuuden ristiriitaisuutta, jossa muistot ja unelmat, onni ja epätoivo, kauneus ja rujous kulkevat rinnakkain. Sininen uni -sarjan syanotypiamenetelmin vedostetut kuvat on valotettu vanhoille pellavaliinoille.
 

02.03.2019 12:00
Kauppakatu 14, Tampere

Lisää luettavaa

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä ympäri kaupunkia.
Lue lisää
Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Taidetta ympäristöstä
Taide

Taidetta ympäristöstä

Kun ympäristö muovautuu taiteeksi, syntyy teoksia kuten Yltä ja Alta sekä Puuvuori.
Lue lisää