Nostalgiset romanssisarjikset -pienoisnäyttely Postimuseossa - Visit Tampere

Nostalgiset romanssisarjikset -pienoisnäyttely Postimuseossa

Nostalgiset romanssisarjikset näyttelyssä on esillä Suomessa julkaistuja suosituimpia sarjakuvalehtiä kuten kuten esimerkiksi Vicky ja Hertta-sarja.

Romanssisarjakuvatarinoiden tyypillisiä teemoja ovat oikean puolison valinta, naimisiinpääsy, epätoivo halutun rakkaan menetyksestä, yhteiskuntaluokkarajoja rikkovat suhteet, pettäminen ja mustasukkaisuus sekä helvetilliseksi muuttunut avioliitto.

Tytöille ja nuorille naisille suunnatut romanssisarjakuvalehdet keksittiin Amerikassa. Nopeasti suureen suosioon nousseen genren aloitti Joe Simonin ja Jack Kirbyn lehti Young Romance 1947. Suomeen romanssisarjikset tulivat kymmenkunta vuotta niiden Amerikan-valloituksen jälkeen.

Ruotsissa 1956 perustettua Vicky-lehteä alettiin julkaista Suomessa 1957. Nimensä Vicky on ottanut teinihuumorisarjasta (humorous teen comics), mutta dramaattisia romanssitarinoita julkaistiin lehdessä alusta lähtien ja vähitellen ne muodostuivat lehden ainoaksi sisällöksi.

Vickyn kantena on yleensä versio jonkun tarinan avauskuvasta, jossa tilanteen järkyttävyys täsmennetään puhekuplilla. Juuri nämä draaman kiteyttävät kansikuvat tekevät Vickystä kaikkein kiehtovimman romanssisarjiksen.

Romanssisarjakuvien kultakausi kesti Suomessa 1950-luvun puolivälistä 1960-luvun puoliväliin. Moni lehti lopetettiin Vickyn tavoin 1964 tai aiemmin. Pitempään tuon ajan lehdistä jatkoi vain brittialkuperäinen Herttasarja (1956–1968). Viimeisenä romanssisarjakuvalehtenä voidaan pitää Frendiä (1977–1986).

Näyttelyn on omasta sarjakuvakokoelmastaan koonnut tamperelainen keräilijä FT Kari Elkelä. Näyttely on avoinna 26.2.-24.3.2019.

26.02.2019 10:00-18:00
Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere

Lisää luettavaa

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Päivä Tampereella
Matkailijat

Päivä Tampereella

Jo yhden päivän vierailullakin Tampereesta ehtii saada irti vaikka mitä!
Lue lisää