Olipa kerran, tässä paikassa - Visit Tampere

Olipa kerran, tässä paikassa

Taiteilija, kuvataiteen tohtori Johanna Lecklin käsittelee uudessa näyttelyssään Olipa kerran, tässä paikassa Suomen historian kipupistettä, sisällissotaa ja tarkastelee vuoden 1918 tapahtumien mahdollisia vaikutuksia ja jälkiä. Hän etsii historiasta tarinoita ja tapahtumia, joiden avulla voi kertoa myös omasta ajastamme.

Serlachius-museo Gustafissa avautuva näyttely koostuu valokuvasarjasta ja liikkuvan kuvan teoksesta. Johanna Lecklin työskenteli 2017 ja 2018 Serlachius-residenssissä kuvaten näkymiä Mänttä-Vilppulassa. Samalla hän tutki ja hyödynsi Serlachius-museoiden sisällissotaa koskevaa arkistomateriaalia.

Häntä kiinnostaa Mäntän historiassa kahtiajako, joka ilmeni tehdaspaikkakunnalla monin tavoin. Serlachius-museoiden arkistosta hän löysi valokuvia punaisista ja valkoisista, kirjeitä ja postikortteja sekä haastatteluaineistoa. ”Kirjeet olivat riipaisevaa luettavaa, sillä niissä puhuttiin usein ruokapulasta ja haaveiltiin herkuista. Vankileiriltä lähetetyissä korteissa kaivattiin perhettä ja toivottiin pikaista jälleennäkemistä”, taiteilija kertoo.

Valokuvasarjaa varten Lecklin kuvasi Mänttä-Vilppulassa rakennuksia ja maisemia, joista osa liittyi vuoden 1918 tapahtumiin. Kuvissa näkyy myös uudempia rakennuksia ja paikkoja, jotka herättivät hänen mielikuvituksensa.

Näyttely on avoinna Serlachius-museo Gustafissa 23.2.2019–16.2.2020. Alle 18-vuotiaat maksutta, aikuiset 10 €.

23.02.2019-24.02.2019 11:00-18:00
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu, Mänttä

Lisää luettavaa

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä ympäri kaupunkia.
Lue lisää