Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Outi Koivisto / Liisa Ahola ja Janelin Kinnunen

Galleria Rajatilassa 2.11.-19.11.2019,
Galleria Rajatilassa Outi Koivisto – Maisema kuulee sekä Liisa Ahola ja Janelin Kinnunen – Arterektum vai artefaktum?
Avajaiset Galleria Rajatilalla 1.11.2019 klo 18-20, tervetuloa!

YLÄKERTA

Outi Koivisto – Maisema kuulee

maisema landskap (ett) landscape maastik
maa land (ett) land, country maa
kieli språk (ett) language keel
äidinkieli modersmål (ett) mother tongue emakeel
koti hem (ett) home kodu
kaupunki stad (en) city, town linn

Näyttely keskittyy ympäristön ja kielen havainnointiin. Olen työskennellyt pitkään eri piirtämisen, taidegrafiikan ja kaupunkitilaan kirjoittamisen keinoin. Työskentelyssäni on koko ajan läsnä kysymys kielestä sekä asioiden sanallistamisesta, vaikka tämä ei esimerkiksi piirretyissä teoksissa näkyisikään suoraan kirjoitettuina sanoina. Tutkin kirjaimia osana muita merkkejä ja kuvia, kaupunkitilaan tehdyt teokset käsittelevät myös kielen (merkkien) suhdetta ympäristöön.

Näyttelyssä on esillä piirrettyjä, painettuja, hierrettyjä ja kirjoitettuja teoksia, jotka ovat syntyneet vuosien 2016-2019 aikana. Teoksien kielet ja maisemat ovat valikoituneet paikkojen ja kielien mukaan, jotka jollain tavalla ovat vaikuttaneet tuona aikana elinpiirissäni. Työskentelyn keskiöön on noussut kysymyksiä kielialueista, kulttuurien ja ihmisten liikkeistä sekä toisiinsa vaikuttamisesta; kulttuurisista rajoista, jotka eivät noudata tiukasti valtioiden rajoja. Tähän kytkeytyy kokemus kuuluvuuden tunteesta suhteessa paikkoihin, kielialueisiin ja kulttuuripiireihin.

Luon taiteellisessa työskentelyssäni erilaisia assosiaatioita, asiat perustuvat vuorovaikutukselle ja monikielisyydelle. Piirtämistä ja kirjoitusta yhdistää muun muassa se, että kieltä esittävät kirjaimet ovat yksi tapa järjestää maailmaa kuten viiva piirustuksessa. Useissa teoksissani olen lähestynyt kieltä äidinkieleni, suomen, etymologian kautta. Yksittäisen sanan määritelmä on aina rajallinen ilmaisu jollekin maailmassa olevalle asialle, joka ei voi koskaan saavuttaa täydellistä tarkkuutta vaikka se tarkkuuteen pyrkiikin. Se on yritys tehdä lyhyt, täsmällinen kuvaus monimuotoisesta asiasta. Sanan merkitys taas kuvaa sitä mitä sana on tavalla, jota ei ole tullut ajatelleeksi. Sanat omaksutaan eläessä, niitä käyttää opitulla tavalla eikä niiden merkitystä tule usein pohtineeksi.

Työskentely on jatkoa aiemmille yksityisnäyttelyille Maisema näkee Galleria Ratamossa (2017) ja Maisema kirjoittaa Pesula Galleriassa (2019).

Taiteen edistämiskeskus on tukenut työskentelyä.

ALAKERTA

Liisa Ahola ja Janelin Kinnunen – Arterektum vai artefaktum?

Liisa Aholan ja Janelin Kinnusen toteutettama Arterektum vai artefaktum? -videoinstallaatio on esillä 2.11.2019-19.11.2019 Rajatilassa. Teoksella pohditaan ihmisen tarvetta kontrolloida kaikkea ympärillä olevaa, toiseutta ja ulkopuolista epätodellista tuntematonta uhkaa. Teos on videotaidetta, ehkäpä kokeellinen elokuva, osittain performanssikin. Leikittelemme myös ajatuksella voiko koira olla taiteilija?

Teos esitetään kaksikanavaisena videoinstallaationa. Teostiedot: kaksikanavainen video HD mp4, kesto 4:10:19 min (molemmat videot).

TYÖRYHMÄN ESITTELY

Liisa Ahola (s.1979 Nurmijärvi) asuu Turussa ja toimii kuvataiteilijana mediataiteen parissa. Häntä kiinnostaa nyky-yhteiskunnan suuret ja pienet ilmiöt. Hän on käsitellyt teoksissaan teemoja kuten erityisyyden tarve, diktatuuria ja luonnontila.

Janelin Kinnunen (s. 1984 Tallinna) työskentelee ja asuu Turussa. Häntä kiinnostaa taiteen eri muotojen rajapinnat ja kokemusmaailmojen sinkoilevuus. Viime aikoina hän on työskennellyt muun muassa videoperformanssin parissa. “Teoksissani liikun kaksiulotteisen ja kolmiulotteisen rajamailla. Minua kiinnostavat surrealistiset todellisuuden näkymät. Kiinnostavaa ei ole se mitä me tiedämme, vaan tiedostamaton”.

White Coastal Saana (s.2015 Tallinna) on koira, joka on toiminut elävänä mallina. Ura päättyi kuitenkin lyhyeen kun ei jaksanut vapaana koirana pysyä paikallaan tarpeeksi kauan. Hän pitää ihmisistä ja avajaisista. Uutena harrastuksena ovat muun muassa filosofiset kävelyt ja erityisesti hän on kiinnostunut Snellmannin sivistyskäsitteestä. Lempiruoka on lihapullat. Videoissa hän on esiintynyt useinkin, mutta ohjaajana toimii ensimmäistä kertaa.

Avoinna:
ma-pe 13-18
la-su 12-16

www.rajataide.fi

04.11.2019 13:00-18:00
Hämeenpuisto 10, 33210 Tampere