Siirry sisältöön

Perinteinen, mutta elävä ja ajan hermolla sykkivä kirjallisuusfestivaali Pentinkulman päivät Urjalassa rakentuu kirjailijavierailuista, punnitusta puhteesta ja elämyksellisistä musiikki- ja teatteriesityksistä. Vuonna 2022 festivaalin teema on ”Kerran elämässä”, ja festivaalin ohjelma pitää sisällään elämäkerrat ja elämäntarinat, ihmisten tekemät rajutkin ratkaisut ja kokemat isot, elämän mullistavat asiat.

Pentinkulman päivillä tullaan näkemään esimerkiksi Finlandia-palkittu kirjailija Jukka Viikilä, joka kirjoitti voitokkaan teoksensa ”Taivaallinen vastaanotto” elämän kokoisesta pysähdyksestä, avosydänleikkauksesta, toipuessaan. ”Martti Suosalon tähänastinen elämä” -kirja julkaistaan tänä keväänä, ja tätä rakastettua näyttelijää haastattelee tapahtumassa kirjailija Johanna Venho. Miiko Toiviaisen omaelämäkerrallinen ”Kepeä elämäni” -monologi kertoo hauskan ja koskettavan tarinan transihmisen matkasta ja muutoksesta, itseksi tulemisesta. Islannin kuuluisimman suomalaisen, Satu Rämön uusi aluevaltaus on fiktiivisen romaanin kirjoittaminen.

Laura Malmivaara kertoo esikoisteoksestaan ”Vaiti”, joka sai alkunsa tilanteesta, jossa naisen ex-miehen kokeman syytösmyrskyn laineet löivät koko perhepiirin yli. Ydinasioista – äitiydestä, lapsuudesta ja vanhuudesta – keskustelevat vahvat romaanit kirjoittaneet Maria Mustranta ja Laura Manninen.

Ajankohtainen vieras on Suomen ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Luvassa on myös otteita Kristian Smedsin ohjaamasta ”Karpolla on asiaa” –esityksestä, jossa pääosaan nousee yksityinen suomalainen ihminen, hänen tarinansa ja kohtalonsa. Näyttelijä, taiteilija Ahti Jokinen tulkitsee meille tämän erityisen ajan henkeen sopivia musiikkikappaleita. Uutta ovat myös LastenPenttarit sekä Penttariklubi. Paluun Nuutajärven Lasikylään tekee Runoa lasin äärellä, joka tuo lavalla loistavat Aura Nurmi ja Susinukke Kosola.

Osana festivaalia järjestetään E80 -esikoiskirjailijaseminaari, kirjoituskursseja sekä oheisohjelmaa.