Siirry sisältöön

Pieni maailma

Hitler ja Blondi menestysesityksen tekijöiltä

Kantaesitys 12.9.2023 Kellariteatterissa

Pieni maailma on uusi, pysähdyttävä näytelmä Hitler ja Blondi -menestysesityksen tekijältä.

Saija, työ- ja yksityiselämässään eksyksiin joutunut nuori opettaja, löytää äskettäin kuolleen mumminsa jäämistöstä kuvia ja päiväkirjamerkintöjä, jotka avaavat näkymän tämän kokemuksiin 1960-luvun teatterimaailmassa. Työskennellessään tarpeistonhoitajana Saijan mummi on päätynyt osaksi sittemmin rakastetuksi tähdeksi kohonneen näyttelijä Selma Manuelin elämän ratkaisevia käänteitä.

1960-luvulla juutalaisuuteen kääntynyt nuori näyttelijä, Selma, joutuu yllätyksekseen kosketuksiin Lina Heydrichin, SS-kenraalin ja natsien käynnistämän kansanmurhan, holokaustin, pääarkkitehdin Reinhard Heydrichin lesken, kanssa. Järkyttävä tapahtuma, joka asettaa hänet ristiriitaisten valintojen ja perustavanlaatuisten eettisten kysymysten eteen.

Miten meidän tulee toimia suhteessa vihollisiimme? Milloin on aika sopeutua tai väistää? Ja milloin on löydettävä rohkeutta nousta vastarintaan? Missä kulkee raja? Mitkä valinnoistamme ovat päätöksiä? Ja miten tiedämme, että se mitä teimme, todella oli oma päätöksemme? Vai annoimmeko tilanteen vain ratkaista itse itsensä?

Pieni maailma yhdistää fiktiota ja faktaa. Sen lähtökohtana ovat näyttelijä Seela Sellan omakohtaiset kokemukset 1960-luvun Intiimiteatterissa.

Pieni maailma on osa Michael Baranin kirjoittamaa ja ohjaamaa, yksilötarinoiden kautta 1900-luvun poliittisia ja aatehistoriallisia vaiheita sekä eurooppalaista muistoa käsittelevää näytelmäsarjaa, jonka muita osia ovat Tyttö, joka käveli (Kansallisteatteri 2018), Hitler ja Blondi (TTT/Kansallisteatteri 2020) ja maalikuussa 2023 Kansallisteatterissa kantaesitetty Nuoret idealistit.

Sarjan keskeisiä teemoja ovat teatteri ja fasismi, sen kaikissa muodoissa. Teatterin puolesta, fasismia vastaan, luonnollisesti.

Ohjaus Michael Baran
Lavastus- ja pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava
Musiikki Juhani Nuorvala
Valo-, ääni- ja videosuunnittelu Kyösti Kallio

Rooleissa Emmi Kaislakari, Inke Koskinen ja Petra Karjalainen sekä Seela Sella (videolla)

Kaikki tapahtuman ajankohdat