Siirry sisältöön

Saituri – Ihana raha
Rakkaus on kovaa valuuttaa

Kantaesitys 18.10.2023 Suurella näyttämöllä

Saituri on yksi maailman rakastetuimpia komedioita. Näytelmän ilmestymisestä on 375 vuotta. Sen jälkeen talouden lait ovat muuttuneet, mutta ihmisluonteen heikkoudet ovat pysyneet samoina. Edelleen raha sekä pilaa kaiken että ratkaisee kaiken. Tämä on tuhlaileva tulkinta Moliéren tunnetusta klassikosta.

HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste ja teatterinjohtaja-ohjaaja Otso Kautto iskevät päänsä yhteen, ottavat ylipursuavan barokkiajan komediasta hauskimmat havainnot ihmisluonteesta ja yhdistävät ne tietoihin rahan historiasta, Suomen verotuksesta ja rahan mahdista. Uudessa, Molieren huumoria, kieltä ja tunnelmaa kunnioittavassa suomennoksessa tieto taloudesta solahtaa näytelmään toisinaan lähes huomaamatta, toisinaan lyhyinä tietoiskuina. Tuloksena on tarkka ja ratkiriemukas näytelmä maailmasta, joka muuttuu juuri nyt uskomatonta vauhtia. Se kuvaa, kuinka erilaiset vanhat uskomukset ohjaavat meitä niin politiikassa, taloudessa kuin rakkauden pyörteissä.

Sydämemme tietää, että aika vaatisi rakkautta ja radikaalia luottamusta, mutta raha vaatii meitä pysymään pelissä – koska vain pelissä pysyvät saavat osuutensa. Niin rahassa kuin rakkaudessa.

Saituri päästää täyteen vauhtiin TTT:n ansioituneen ensemblen. Nimiroolissa loistaa Auvo Vihro, jonka kanssa Kautto teki yhteistyötä TTT:n menestyskomediassa Luulosairas. Muissa rooleissa nähdään Jari Ahola, Juha-Matti Koskela, Inke Koskinen, Samuli Muje, Suvi-Sini Peltola, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä, Eriikka Väliahde ja Riikka Papunen.

Komedian visuaalisuudesta vastaavat TTT:hen juuri kiinnitetty, palkittu pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo Liiri-Majava sekä arvostettu valosuunnittelija Eero Auvinen. Lavastus toteutetaan aidoilla seinäfondeilla, jotka toteuttaa maamme ainoisiin fondimaalareihin kuuluva Heli Luukkanen. Äänisuunnittelusta vastaa Kalle Nytorp ja näytelmän liikeidentiteetistä Mirva Mäkinen.

Perustuu Moliéren näytelmään Saituri (L’Avare)
Käsikirjoitus Otso Kautto ja Juha-Pekka Raeste
Suomennos ja ohjaus Otso Kautto
Puku- ja lavastussuunnittelu Pirjo Liiri-Majava
Valosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Liikeidentiteetti Mirva Mäkinen

Rooleissa
Jari Ahola (Flèche)
Juha-Matti Koskela (Valère)
Inke Koskinen (Élise)
Samuli Muje (Anselme)
Suvi-Sini Peltola (Frosine)
Pihla Pohjolainen (Marianne)
Hiski Vihertörmä (Cléante)
Auvo Vihro (Harpagon)
Eriikka Väliahde (Mestari Jacques)
Riikka Papunen (Mestari Simon, Komisario)

Ihana raha (Badminton-pelaajat)
Eriikka Väliahde, Riikka Papunen, Pihla Pohjolainen, Samuli Muje