Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Simo Peteri: Paikalliset

Jyväskyläläinen valokuvaaja Simo Peteri on kuvannut Paikalliset -näyttelynsä teoksissaan ihmisiä liki 3 000 kilometrin matkallaan Utsjoelta Brysseliin.

– Minun kieleni on valokuvaus ja halusin vahvimmalla kielelläni kertoa ihmisistä matkani varrelta. Sillä, onko henkilö ruotsalainen vai hollantilainen ei ole merkitystä, vaan tärkeintä on se minkä pellon reunan, metsikön, kylän tai metropolin hän kokee omakseen. Halusin näyttää tavallisten ihmisten kasvot ja heidän ylpeytensä ja kunnioituksensa omaa kotiseutuaan kohtaan. Rinnalla kulki myös kysymys siitä, ovatko ihmiset loppujen lopuksi kovin erilaisia, vaikka asuvat EU:n eri puolilla, Simo Peteri kertoo.

Peterin reitti Belgiaan kulki Suomesta, Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Hollannin kautta. Hän kuvasi ihmisiä, jotka sattuma heitti eteen ja sai kuvattaviltaan uusia kontakteja seuraaviin pysähdyspaikkoihin. Ihmiset tulivat kuviin omina itsenään. Vaatteita ei vaihdettu tai kuvia stailattu. Kuvattavat ottivat usein mukaansa jonkin itselleen tärkeän asian, kuten koiran tai kissan.

– Minulla oli matkalla mukana pieni studio, eli käytännössä ripustin taustakankaan vuokrakämpän olohuoneeseen, keittiöön, autotalliin tai vaikka laskettelukeskukseen.

Paikallisen väen lisäksi Peteri kuvasi matkansa varrella paikallisia maisemia – pysähteli ja lähti kiertoteille aina kun näki jotain mielenkiintoista.

– En lähtenyt etsimään mitään alueen omaa kansallismaisemaa, vaan kuvasin maiseman sellaisena kuin se juuri sillä hetkellä valokuvaajan silmiin näyttäytyi.

Jyväskylän Muuratsalossa asuva Peteri työskentelee opettajana Gradiassa sekä yrittäjänä omassa valokuvausalan yrityksessään.

2.–25.11.2019
Nykyajan Studio

02.11.2019-03.11.2019 17:00-16:00
Valokuvakeskus Nykyaika, Kauppakatu, Tampere

Lisää tapahtumia

Muotokuva: Karpaattien unohdetut romaninaiset

27.10.2020 06:30-23:00
Finlaysoninkatu, 33210 Tampere, Suomi