Siirry sisältöön

MIKÄ ON SUOMEN KÄDENTAIDOT?

Suomen Kädentaidot on vuoden odotetuin käsityö- ja design-tapahtuma ja Euroopan suurimmaksi kasvanut kädentaitojen tapahtuma, joka vaalii kotimaista käsityöosaamista koko viikonlopun 17.–19.11.2023. Messutapahtuma luo mieleenpainuvan kokemuksen erilaisista näytteilleasettajista ja viihdyttävästä ohjelmatarjonnasta. Tapahtuma esittelee käsityöalan uusimmat virtaukset, nostaa esille mielenkiintoiset persoonat ja kunnioittaa kädentaitoperinteiden jatkumista. Tänä vuonna tapahtuma kietoutuu yhteisöllisyyden lämpöiseen voimaan. Aisti yhteisön voima ja saavu kädentaitojen kehtoon.

Jokaisena messupäivänä nähdään elämykselliset Suomen Kädentaidot -muotinäytökset, joissa on esillä kattava läpileikkaus suomalaisten käsityönä valmistettujen tekstiilien tuottajien luomuksista sekä Finnish Design -muotinäytös, joka esittelee monipuolisesti suomalaista design-vaatetusta.

Kierrätyskorupajassa pääset tekemään itsellesi koruja kierrätysmateriaaleista! Esillä on mallikappaleita, mutta voit myös päästää mielikuvituksesi valloilleen ja loihtia korut täysin oman makusi mukaan. Paikalla on ohjaajia ja työpaja on maksuton.

Sanna Laitinen juontaa Muoti & Design -lavan ohjelman jokaisena messupäivänä.

Toikan kehruutyöpajassa esitellään kaikki langanvalmistuksessa tarvittavat välineet ja menetelmät. Voit nähdä kuinka villaa karstataan joko perinteisillä käsikarstoilla tai tehokkaammalla karstamyllyllä. Lampaanvillan lisäksi myös monen koirarodun karva soveltuu langaksi, josta syntyvät esim. lämpimät tumput.

Tekemällä oppiminen ja oman ympäristön arvostaminen yhdistettynä kädentaitoihin on hauskaa ja hyödyllistä. Messujen teema ”Aisti yhteisön voima” ja 4H-työpaja Kiertotähti pitävät sisällään yhdessä tekemisen riemun ja ekologisia elämyksiä. Tervetuloa valmistamaan tapettirullien hukkapaloista tähtiä koristeeksi itselle tai lahjaksi. Maksuttoman työpajan toteuttavat Suomen 4H-liitto ja Tampereen 4H-yhdistys.

Minkälainen prosessi kätkeytyy ihanien kuosikankaiden taakse? Alkuun ripaus luovaa taiteilua, sitten tuotannollisten yksityiskohtien viilailua ja lopuksi kylmää bisnesajattelua. Tule kuuntelemaan minkälaisia työvaiheita kuosisuunnitteluun sisältyy! Paikalla.aate- ja kuosisuunnittelija Kaisa Turtiainen 

Työnäytöksessä Vuoden Käsityöharrastaja 2022, Värikäs Kädenjälki -blogin kirjoittaja ja kädentaito-ohjaaja Tuija Mäki näyttää kuinka korujen tekniikkana käytetään virkkaamista, joka on lisäksi saanut vaikutteita kalaverkon kudonnasta ja verkkokassin pohjan aloitussilmukoista.

Taitoliiton messuosastolla voit tutustua Vuoden käsityötekniikkaan kehräykseen. Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri innostaa tutustumaan kehräykseen Taitoliiton osastolla perjantaina 17.11. klo 11–17 ja lauantaina 18.11. klo 10–15.

Tampereen seudun tekstiiliopettajilla on tänäkin vuonna toiminnallinen osasto entisellä paikallaan A1421. Tule tutustumaan osastolle ja seuraamaan miten kuidusta työstetään lankaa. Voit myös kokeilla langan kehruuta rukilla tai värttinällä.