Siirry sisältöön

Syyslomaviikolla ma-pe 17.-21.10. Vapriikissa on perheille ohjelmaa päivittäin! Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun ellei toisin mainita. Lisäksi jaossa on museorastirata, jonka suorittamalla saa pienen palkinnon. HUOM. Vapriikki on avoinna poikkeuksellisesti myös maanantaina 17.10.!

MA 17.10. Pelipäivä
Koko perheen kisailua ja peluutusta Pelimuseossa.

Klo 12−15 Non-stop retropelejä ja VR-peluutusta Pelimuseossa, 2 krs.
Testaa Beat Saber-rytmipeliä, jossa osutaan ”valomiekoilla” sinisiin ja punaisiin palikoihin. Lisäksi Areenalla on pelattavissa hauska retropeli Snowboard.
Klo 12−15 Jääkiekkojen tuunauspaja, 2 krs. Paja.
Tuunaa Jääkiekkomuseon pajassa kiekko oman näköiseksi! Taiteile kiekkoon kannustusslogan suosikkijoukkueellesi tai tuunaa kiekko mielesi mukaan.
Klo 12−14 Kyä lähtee! Peluutusta Jääkiekkomuseon simulaattorissa, 3 krs.

TI 18.10. Supermarsun luontopäivä Vapriikissa
Supermarsun luontopäivää vietetään Vapriikissa. Innokkaat marsufanit voivat osallistua luontoaiheisiin pajoihin ja opastuksiin luonnontieteellisessä museossa.

Klo 13, 15 ja 16 Supermarsu vierailee Vapriikissa.
Vapaa pääsy.

Klo 11−16 Pörriäisiä tuntemaan -paja. Paja, 2. krs.
Millaisia tunteita pörriäiset sinussa herättävät? Miten pörriäiset löytävät ja näkevät kukkien herkut? Millaisilta erilaiset ötökät voivat tuntua? Tule tutustumaan pörriäisten erikoisiin toimintatapoihin. Ohjaajina Tampereen luontokoulusta Jenni Skaffari ja Anne Viitalaakso.
Klo 11 Luontotohtori Tomi Kumpulaisen opastus Luonnontieteelliseen museoon,
kesto n. 45 min.
Klo 12 ja klo 13 Perhekierros Luonnontieteelliseen museoon, kesto n. 30 min.
Klo 14–14.30 Lasten tiedeluento: Päivää pihapörriäiset! Auditorio.
Pihoilla, niityillä ja metsissä pörrää ja surisee monenlaisia ötököitä. Lasten tiedeluennolla tavataan pihan tuttuja ja tuntemattomampia pörriäisiä ja kuullaan niiden kertomia tarinoita. Luennolla selviää, millä ötökällä on erikoispitkä kieli, mikä ötökkä maistaa jaloillaan ja mikä ötökkä loistaa kesäyössä. Tiedeluennon pitää tutkija Riikka Elo.
Klo 14 Perhekierros Luonnontieteelliseen museoon, kesto n. 30 min.
Klo 15 ja 16 Tampere Filharmonian puhallintrio, Museoravintola Valssi.
Koko perheen musiikkihetkessä Tampereen Filharmonian muusikot Jarmo Hyväkkö, klarinetti, Aleksei Dmitriev, fagotti ja Janne Pesonen, klarinetti, esittävät luontoteemaista musiikkia. Vapaa pääsy.
Klo 11−16 PÖRRIÄISET PULASSA! -rastirata
Ei mansikoita ensi kesänä? Ei enää kaakaota? Luonto-Liiton tehtäväradalla opit, miten tärkeitä pölyttäjät ovat ruuantuotannolle. Tule mukaan pelastamaan pörriäiset ja tutut herkut rasti rastilta! Voit aloittaa radan joko Vapriikin sisältä Rollikkapuistosta tai ulkoa leikkipuiston vierestä. Järjestäjä: Luonto Liiton Hämeen piiri.
Klo 11–15 Arjen ilmastotekoja Supermarsun tavoin, 1 krs.
Supermarsu lentää, mutta lihasvoimalla. Joko tiedät, millainen hiilijalanjälki liikkumisestasi syntyy tai mitä ruokia syömällä pörriäiset pelastuvat? Rollikkakäytävän pisteessä tutustut liikkumisen hiilijalanjälkilaskuriin ja kestävään ruokajärjestelmään sekä saat vinkkejä muihinkin arjen ilmastotekoihin. Pyöräytä myös Superonnenpyörää ja nappaa palkinto! Vapaa pääsy.
Järjestäjä: Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö sekä Fusilli-hanke.
Klo 11–15 Pelaa Mysteerisysteemiä! -paja, 1. krs.
Haluatko Supermarsun tavoin pelastaa maailman? Alakouluikäinen, tule pelaamaan Mysteerisysteemi-peliä, jossa pääset tsemppaamaan pelin hahmoja Anttia, Kaijaa, Miikaa ja Peppiä kohti kestävämpiä elämäntapoja. Hae osallistumiseen oikeuttava lappu Rollikkakäytävän pisteeltä, josta saat myös lisätietoja pelistä ja sen sijainnista. Peli kestää noin 20-30 minuuttia.
Järjestäjä: Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö.

Yhteistyössä: Ekokipinä, Fusilli-hanke, Luonto Liiton Hämeen piiri, Tampere Filharmonia, Tampereen luontokoulu Korento, Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö, Yellow Film & TV.

KE 19.10. Apinakeskiviikko
Iloisia opastuksia ja villiä viidakkomeininkiä serkkujemme seurassa!

Klo 12−14 Apinasafari-pulmapelin peluutusta, Pellava, 2 krs.
Apinat kohtaavat viidakossa monenlaisia pulmia, jotka ovat ratkaistavissa avullasi. Auta kädellisiä kiipelistä pelaamalla hauskaa koko perheen pulmapeliä. Ikäsuositus 11 v. ylöspäin. Kesto 15min. Peluutuksessa oppaana tutkija Riikka Elo.
Klo 12−15 Hännät heilumaan! -paja, 2 krs., Paja.
Tule Vapriikin syysloman pajaan tekemään oma häntä! Ohjatussa non-stoppajassa kootaan oma häntä. Ohjaajana taiteilija ja taidekasvattaja Matilda Matsi.
Klo 12 ja 13 Perhekierrokset Apinat – kädellisten tarina -näyttelyyn, kesto 30 min.
Klo 14 Luontotohtori Tomi Kumpulaisen opastus Apinat-näyttelyyn,
kesto n. 45 min.

TO 20.10. Tulitorstai

Tulitorstaina harjoitellaan oikeita pelastustaitoja. Kuinka nopeasti saat pelastajan työvaatteet päällesi? Tampereen VPK:n nuoriso-osaston rastiradalla harjoitellaan elvytystä ja opitaan tulen turvallista sammuttamista. Pihassa paloauto esittely!

Klo 12−15 Tulitorstain rastirata, Tampereen VPK:n nuoriso-osasto.
Ensiaputaito -rasti, 1 krs.
Osaatko elvyttää tai sitoa painesiteen? Tällä rastilla opitaan tärkeitä ensiaputaitoja. Testaa, saatko puettua minuutissa pelastajan varusteet päälle!
Köydet solmussa -rasti, Paja, 2 krs.
Tule solmimaan käytännöllisiä solmuja köydestä tai askartelemaan oma paloauto. Näytillä myös aitoja pelastajien työvälineistöä.
Tukahduta liekit -alkusammutusrasti, Vapriikin piha.
Liekit leimuavat, tartu sakoruiskuun ja harjoittele alkusammutusta Vapriikin pihalla. Läpäisetkö VPK:n kuntoradan? Vapaa pääsy.

Pe 21.10. Pakettiperjantai
Postimuseo tuo hauskaa tekemistä syyslomaviikolle!

Klo 10 Pakettimysteeri -lastenkierros
Postimuseoon on saapunut merkillinen paketti. Kuka paketin on lähettänyt? Millaisia esineitä ja arvoituksia se sisältää? Auta selvittämään mysteeri toiminnallisella lastenkierroksella Paketoidut unelmat -näyttelyyn.
Kesto n. 45 min. Lähtö opastukselle Vapriikin aulasta.
Klo 12.15–15 Hyppää katalogin kanteen! -kuvauspiste
Eläydy eri vuosikymmenten postimyyntikatalogien kansimalliksi ja toteuta upea poseeraus ajan mukaisessa asustuksessa. Valmiin otoksen saat itsellesi omaan käyttöön. Paikalla valokuvaaja Wille Nyyssönen.
Paikka: Paketoidut unelmat -näyttely 2.krs.
Klo 13–16 Paperinukketeatteri kierrättäen -paja
Pajassa askartelemme vanhoista pahvilaatikoista paperinukketeatterin ja mainoslehdistä paperinuket. Kierrätyspaja sopii koko perheelle.
Paikka: Vapriikin Paja 2.krs.