Taidetorstai - Visit Tampere

Taidetorstai

Taidetorstai. Yleisöopastus Berlinde De Bruyckere -näyttelyyn klo 14.

Sara Hildénin taidemuseon kevään näyttely luo katsauksen Berlinde De Bruyckeren koskettaviin teoksiin. Suomen sisällissodan muistovuonna järjestettävä näyttely tarjoaa mahdollisuuden ihmisen kärsimyksen ja haavoittuvuuden kohtaamiseen.

Kuvanveistäjä Berlinde De Bruyckere (s. 1964) asuu ja työskentelee Gentissä, Belgiassa. Gent kuuluu Flanderin alueeseen, joka koki ensimmäisessä maailmansodassa eräät länsirintaman tuhoisimmista taisteluista. De Bruyckere teki tilauksesta teoksen In Flanders Fields -museon vuoden 2000 näyttelyyn, josta tuli hänen taiteellinen läpimurtonsa: kuolleet hevoset, sodan viattomat uhrit, nousivat vertauskuvaksi sodan kärsimyksen nostattamille tunteille.

De Bruyckere pyrkii antamaan muodon jollekin sellaiselle, jonka katsoja voi kokea parantavana tai lohduttavana: hän haluaa luoda teoksia, joiden äärellä katsoja saa mahdollisuuden itkeä. Haavalla on taiteilijan veistoksissa erityinen merkitys: haavat eivät ole koskaan avoimia, vaan sidottuja tai ommeltuja – haavoja, joita on hoidettu.

Hevonen, joka sai ensimmäisen maailmansodan muistonäyttelyssä tehtäväkseen kantaa inhimillisiä menetyksen ja vihan tunteita, on De Bruyckeren tuotannossa vuosien saatossa alkanut muistuttaa entistä enemmän ihmistä. Taiteilijalle hevosten lumovoima perustuu siihen, että ne ovat yhtä aikaa osa historiaa ja nykypäivää, eivätkä ole muuttuneet. Hevosten tavoin tunteet ja ihmismieli ovat pysyneet historian saatossa muuttumattomina. De Bruyckere muistuttaa meitä tästä viittaamalla teoksissaan historiaan, erityisesti taidehistoriaan.

Sara Hildénin taidemuseossa järjestettävä näyttely on De Bruyckeren ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Laaja katsaus on samalla De Bruyckeren ainoa museonäyttely tänä vuonna. Koko museon kattavaan näyttelyyn tulee veistoksia ja piirustuksia pääasiassa 2000-luvulta, mutta myös 1990-luvun lopulta. Mukana on myös kaksi aivan uutta teosta.

17.05.2018 10:00-18:00
Laiturikatu 1, 33230 Tampere