Tampere Dok -näyttely - Visit Tampere

Tampere Dok -näyttely

Tampere Dok on yhdeksän tamperelaisen valokuvataiteilijan näkemys Tampereen murroksesta. Kaupunkimme kokee ennennäkemättömän kasvoleikkauksen. Osa perinteisestä kaupungista katoaa uuden ja ultramodernin tieltä. Näyttely on esillä Valokuvakeskus Nykyajassa 6.7.-29.7.2019.

Ensimmäinen Tampere Dokin näyttely nähtiin toukokuussa 2019 Saksan Chemnitzissä. Nykyajan näyttely on toinen ja uudistunut versio monivuotisesta dokumenttiprojektistamme. Seuraavaksi projekti jatkuu syksyllä Pyynikintorin työmaa-aidoissa, joihin tulee mennyttä ja tulevaa yhdistäviä Tampere Dok -kuvia

Tuleeko Tampereesta Suomen seuraava metropoli?

Eijaa Heikkinen: Minä rakastan Viinikan liikenneympyrää

Olen asunut alueella pari vuotta ja näkökulmani on jalankulkijan. Muuttoni aikoihin alkoivat “jälleen kerran” Viinikan liikenneympyrän muutostyöt. Oikeastaan Viinikan liikenneympyrä on ympyrä enää vain kansan suussa. Se on liikenteen liittymä, yksi Tampereen ruuhkakeskittymistä.

Eijaa Heikkinen tutkii valokuvateoksissaan muun muassa tilaa ja aikaa. Tässä tapauksessa muuttuvaa kaupunkimaisemaa, ihmisen ja kaupunkiluonnon suhdetta siihen.

Aimo Hyvärinen: Kasvukipuja

Kuvaan Santalahden muutosta risukkoisesta jättömaasta ja hylättyjen tehdasrakennusten alueesta uudeksi asuinalueeksi aivan idyllisen Pispalan kupeessa. Teen myös triptyykkejä keskustan alueelta. Kuvaan lisäksi koko Tampereen alueella videota, josta muodostuu Kasvukipuja-videoteos.

Aimo Hyvärinen on valokuvaaja, pitkän linjan dokumentaristi ja mediataiteilija, joka työskentelee valokuvan ja videon keinoin.

Petri Ihanus: Mustametsän reservointi

Tammikuussa 2018 hyväksytty asemakaavamuutos alueelle 8577 pitää sisällään Viinikka-Nekalan ainoan ja täysin alkuperäisen pienmetsän. Nyt alueelle tulee päiväkoti, neuvola, parkkipaikkoja ja varaus normaalikoulun laajennukselle. Metsä pienenee oleellisesti, ja se rakennetaan puistomaiseksi uusine hienoine kasveineen, joiden tieltä iso osa alkuperäisasukkaista saa väistyä. Muutostyöt ovat jo alkaneet, ja niitä dokumentoin.

Graafinen suunnittelija Petri Ihanus on ollut kuvataiteen moniottelija jo lähes neljäkymmentä vuotta. Hän on pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla.

Harri Lundelin: Muutokset sellutehtaan mailla

Tampereen kaupunki osti vuonna 2014 vanhan sellutehtaan maa-alueineen ja rakentaa sinne uuden kaupunginosan nimeltä Hiedanranta. Asun lähellä ja ulkoilutan koiriani miltei päivittäin tehtaan alueella. Samalla olen dokumentoinut maisemaa juuri ennen suurta muutosta.

Valokuvataiteilija Harri Lundelin on pitänyt yksityis- ja yhteisnäyttelyitä vuodesta 1981 lähtien.

Susanna Myllylä: Dark City

Vaellan ympäri kaupunkia pimeän tunteina, sen himmeitä valoja havainnoiden turvallisista varjoista käsin. Kuvasarjani on saanut vaikutteita Alex Proyasin scifi noir -elokuvasta Dark City, jossa asukkaiden nukkuessa öisin mystiset muukalaiset uudelleenjärjestävät kaupungin fyysisesti ja samalla muuttavat asukkaiden identiteettejä ja muistoja. Tällä hetkellä Tampere elää rajatilassa kohti kuviteltua metropolista. Vanhat paikkoihin sidotut merkitykset häviävät asteittain nopeassa muodonmuutoksessa. Onko asukkaiden omaehtoiselle kaupunkikehittämiselle tilaa? Jää nähtäväksi, millainen kaupunki-identiteetti rakentuu. Matkani jatkuu.
Kaupunkitutkija Susanna Myllylä on työssään valokuvannut kaupunkiköyhyyttä globaalissa Etelässä. Viime vuosina hän on dokumentoinut ympäristömuutosta ja -aktivismia Suomessa.

Petri Nuutinen: 4 1/2

Uuden ratikan rakentaminen näyttäytyy kaupungissa suurena sirkuksena ja tuntuu usean vuoden ajan jokaisen asukkaan elämässä. Petri Nuutisen kuvat ovat taltiointeja tunnelmista rakennustyömaalla valokuvaajan kotikulmilla. Kuvasarjan tekeminen jatkuu 4 1/2 vuotta.

Valokuvataiteilija Petri Nuutinen (s. 1955) on tunnettu ympäristöä kartoittavista maisemakuvasarjoista, joista on julkaistu kirjat Paikkoja / Places (1993) ja Paikkoja / Steder / Luoghi / Places (2003). Hänen uusin kirjansa on nimeltään Roma – Dolce far niente (2019).

Marja-Liisa Torniainen

Nykyajan näyttelyssä on esillä valokuviani vuodelta 2011. Niissä on aiheita vanhalta tikkutehdaalta ja Vuoreksen uuden kaupunginosan rakennusvaiheesta.

Marja-Liisa Torniainen (1953) on taidemaalari, valokuvataiteilija ja vapaa kirjoittaja. Hän on kuvannut Tamperetta muiden töidensä ohessa 1970-luvun puolivälistä alkaen. Torniainen on pitänyt 40 yksityisnäyttelyä ja osallistunut 60 jyrytettyyn yhteis- ja ryhmänäyttelyyn. Hän on julkaissut kirjan Tampereen Ateljeetalosta “Elämäntapana taide – Art as a Way of Life”. Hän on Taidemaalariliiton, Valokuvataiteilijoiden liiton, Valokuvakeskus Nykyajan, Tampereen Taiteilijaseuran sekä Yleisen lehtimiesliiton jäsen.
www.marjatorniainen.net

Hannu Vanhanen: Pyynikintori 6129″50.4″P 2344″30.4″I

Tampereen raitiotien duunarit, koneet ja parakit ovat vallanneet Pyynikintorin ja sitä kiertävät kadut. Pyynikintori on ratikkaradan ensimmäisen vaiheen päätepiste. Pyynikin asukkaat, lyseon ja konservatorion opiskelijat, koululaiset ja lapset yrittävät selviytyä alati muuttuvasta työmaan kaaoksesta. Torin viereen aletaan rakentaa lähiaikoina Tampereen uutta taidemuseota Siiloa.

Hannu Vanhanen on Pyynikillä asuva valokuvaaja, joka on kuvannut kaupunginosan elämää ja murrosta vuosituhannen vaihteesta lähtien. Hän on kirjoittanut useita valokuvakirjoja ja pitänyt valokuvanäyttelyitä, joissa hän kuvaa ja tutkii ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. Lisäksi hän tekee multimediateoksia, drone-kuvausta ja valokuvista rakennettuja timelapse-videoita.

Hans Viebrock

Outoja hedelmiä -projektin keskeinen ajatus on vieraantuneiden alueiden ja erilaisten todellisuuksien tutkiminen. Projektia kuvaan yhteiskunnan reuna-alueille kätkeytyvillä “unohdetuilla” alueilla, jotka ovat hetken tai ikuisuuksien ajan vapaasti muotoutuvan järjestyksen vallassa. Minua kiinnostaa näihin liittyvä luontokokemuksen ja arkitodellisuuden välinen epäsuhta sekä erilaiset käynnissä olevat reaaliaikaiset ja historialliset muutosprosessit.

Valokuvataiteilija Hans Viebrock (s.1962) on vuodesta 2012 lähtien kuvannut yhteiskunnan reuna-alueita käsittelevää projektiaan Outoja hedelmiä. Projektin puitteissa hän on pitänyt 15 yksityisnäyttelyä ympäri Suomea

06.07.2019 12:00-16:00
Valokuvakeskus Nykyaika, Kauppakatu, Tampere

Lisää luettavaa

Koe museot ja näyttelyt virtuaalisesti
Museot

Koe museot ja näyttelyt virtuaalisesti

Kulttuurimatkalle museoihin ja näyttelyihin kotoa käsin.
Lue lisää
Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Top 5 taidemuseot
Museot

Top 5 taidemuseot

Tampereella ja seudulla on useita maankuuluja taidemuseoita.
Lue lisää
Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää