Siirry sisältöön

Tampereen päivä tulee taas

Tampereen 244-vuotispäivää juhlitaan Tampereen päivän tapahtumaviikonloppuna 29.9.–1.10.2023, jolloin kaupunki täyttyy kulttuurista, avoimista ovista ja lastentapahtumista. Lähde liikkeelle juhlahumuun.

Julkaistut tapahtumat:

Tanssimania

Tapahtuma esittelee kansantanssin ja -musiikin uusimmat tuulet ja teokset konserteissa eri puolilla Tampereen keskustaa. Luvassa on niin kansantanssin ja pelimannimusiikin perinteestä ammentavia teoksia kuin rajoja rikkovaa taiteidenvälistäkin ohjelmistoa.

Tarinateatteriesitys: ”Mistä sää tuut?”

Tarinateatteriesityksessä tehdään näkyväksi osallistujien tositarinoita. Kuulluista tarinoista näyttelijät ja muusikko improvisoivat katkelmia, kertojan tarinaa kunnioittaen. Tampereen päivän kunniaksi esityksen teemana on tällä kertaa avoin kysymys: ”Mistä sää tuut?” Esitys on 1.10. klo 14 – 15.30 koulutustila Seitsemännessä taivaassa, pienteollisuustalon 7. kerroksessa. Liput: 10 e / 5 e (työnhakijat, eläkeläiset, opiskelijat yms) Varaa lippusi etukäteen: info@tampereentarinateatteri.fi

Ruuti-klovnin matkalaukkuteatteri

Esityksen aikana tutustutaan eri maanosien ja kulttuurien erikoispiirteisiin. Tämä osallistava ja viihdyttävä esitys tarjoaa myös jongleerausta ja esineiden käyttöä teatterin keinoin. Esitys: ”Ruuti-klovnin matkalaukkuteatteri” Päivämäärä: Lauantai 30. syyskuuta klo 13 Paikka: Lielahden kirjasto Kesto: Noin 25 minuuttia Ikäsuositus: 1–10-vuotiaille

Käärmeenpääntallaajat

”Käärmeenpääntallaajat” tarjoaa lumoavan matkan menneisyyteen ja takaisin, täynnä intohimoista etsintää ja sykähdyttävää iloa. Tämä tapahtuma yhdistää festivaalin, rituaalin, rock-konsertin ja visuaalisen tanssiteoksen elementtejä. Tampereen Työväen Teatterin valtaa etnoteknoyhtye Suistamon Sähkö, hypnoottinen underground-trio Palomylly, Tanssiteatteri Tsuumi, Folk Extreme, hurjat TYK-lukiolaiset ja yllätysvierailija. Liput Tampereen Työväen teatterin lipunmyynnistä.

Elokuva Pohjolan enkeli Tampereen tuomiokirkossa

Elokuva Pohjolan enkeli esitetään Tuomiokirkossa Tampereen päivänä, sunnuntaina 1. lokakuuta. Pohjolan enkeli on dokumenttielokuva Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -teoksesta ja suomalaisesta mielenmaisemasta. Paikalla elokuvan esityksessä ovat elokuvan ohjaaja Jean Michel Roux ja eläkkeelle jäävä tuomiorovasti Olli Hallikainen, joka myös esiintyy elokuvassa. Tilaisuus on kaikille avoin ja siihen on vapaa pääsy.

Minä ja muut ympärilläni -seniorisploitaatioelokuva

Tervetuloa Tullintorille katsomaan ”Minä ja muut ympärilläni” -seniorisploitaatioelokuvaa!  Elokuvassa käsitellään eläkkeelle jäämisen kokemuksia. Tampereen päivän erikoisesitykset järjestetään perjantaina 29.9. Paikka: Tullintorin kokoustilat, 2. kerros Näytökset: Kello 13:00 ja 14:00 Näytökset ovat ilmaisia, ja paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Tila on esteetön, joten kaikki ovat tervetulleita.

Miniristeily Näsijärvellä

Näe Tampere Näsijärveltä käsin lyhyellä risteilyllä m/s Isosaarella. Lähtö tasatunnein Mustalahdesta la 30.10.ja su 1.10 klo 11-16. Säävaraus. M/S Isosaari on entinen Näsijärvellä toiminut pelastusalus, joka on nykyisin Tampereen seurakuntayhtymän omistuksessa.

Suuri käsityöläistapahtuma

Tallipihan tapahtumapiha täyttyy vierailevia kädentaitajista. Tule ihailemaan kädentaitoja ja tekemään hyviä ostoksia. Perinteinen Tampereen päivän tapahtuma pidetään jälleen kaksi päiväisenä. Pihalla lisäksi elävää musiikkia, hevosvaunuajelua ja ponitalutusta.

Plevnan Oktoberfest

Plevna järjestää tänä vuonna perinteikkään Oktoberfestin 15.9.-1.10.2023. Tapahtuman aikana tarjolla on juhlamenu sekä virallista Oktoberfest-olutta. Plevnan ohjelmassa nähdään jälleen tuttuun tyyliin Tallin Brass ja Oluthuoneella esiintyy Lavesaari Trio! Perinteitä kunnioittaen myös panimohevoset vierailevat Plevnassa ja Oluthuoneella.

TAD Week 2023

TAD Week, eli Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikko, tarjoaa monipuolisen kattauksen mielenkiintoisia seminaareja, inspiroivia näyttelyitä, käytännön työpajoja sekä ainutlaatuisia vierailukohteita ja avoimia ovia. Tapahtuma valaisee kaupungin historiallista Finlaysonin aluetta Tampereen keskustassa 29. syyskuuta – 6. lokakuuta 2023.

Lähellä! – kestävän ruokakultturin tapahtuma Kauppahallissa

Kestäviä ruokajärjestelmiä ja lähiruokaa monipuolisesti esiin nostava Lähellä! -tapahtuma juhlistaa kekri-kauden alkua la 30.9. Kauppahallissa. Tapahtumapäivän avaa ilmainen teemaopastus Kauppahallin historiaan ja nykypäivään.

Tampereen oppaiden kierrokset

Tampereen oppaat tarjoaa tuttuun tapaan Tampereen päivän viikonloppuna 30.9.-1.10.2023 runsaasti opastettuja teemallisia kävelykierroksia eri puolella kaupunkia.

Tampereenkiälinen kävelykierros
Nottbeckit Lielahden kartanolla
Maailman ainoo Pispala
Hervanta kävellen
Tampereen Kauppahalli
Kirjailijakohtaloita Kalevankankaalla
Hämeenpuisto päästä päähän
Rikoksia ja rötöksiä Riäväkylässä
Hautausmaaopastus: Kalevankankaan hautausmaa
Hautausmaaopastus: Pyynikin kirkkopuisto

Wivi Lönn -museobussikierrokset

Kansantaidetta kulttuuriraiteilla Wivi Lönn -museobussikierrokset (ennakkoilmoittautuminen) Kierroksille voi ilmoittautua etukäteen, ja niitä on saatavilla klo 14.00 ja 16.00. Ilmoittautumiset voi tehdä osoitteeseen info@folkextreme.fi (maksimissaan 5 paikkaa per varaus). Osallistuminen on maksutonta, mutta ilmoittautumiset ovat sitovia, ja paikkoja on rajoitettu määrä.

Wivi Lönn -museobussikierroksille kokoontuminen tapahtuu 15 minuuttia ennen kierroksen alkua (klo 13.45 tai 15.45) Kehräsaaren alueella, Folk Extremen PopUp-tilan sisäpihalta porttikäytävän kautta, josta pääsee tapahtumatilaan. Bussi lähtee Kehräsaaren lähettyviltä ja palaa samaan paikkaan. Kierroksen kesto kokonaisuudessaan on noin 60 minuuttia.

Anni Polva -kävelykierrokset

La 30.9. Klo 12.00 ja 14.00 Su 1.10. Klo 12.00. Opastus Juha Hurme ja Taru Huokkola. Lähtö: Kaivokadun ja Pohjolankadun risteys, Kesto noin 45 minuuttia. Vapaa pääsy.

Taianomainen Talouskoulu

Matkailualan opiskelijat järjestävät 1920-luvun draamallisen opastuskierroksen: ”taianomainen Talouskoulu”. Opastuskierrokset starttaavat Tiiliruukinkadun puoleiselta sisäpihalta kello 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 ja 19:00. Opastuskierrokselle mahtuu 25 osallistujaa. Kierroksille ei ole ennakko-ilmoittautumista. Oppilaitoksessa on tapahtuman aikana myös avoimet ovet ja tapahtuman aikana voit ostaa ja nauttia opiskelijoiden valmistamia tuotteita sekä ostaa virvokkeita ja pientä suolaista & makeaa opetusravintola Wivistä.

Olavi Virrasta Vastavirtaan

Pispala tarjoaa runsaasti erilaisia musiikki- ja kulttuurikohteita, ja voit tutustua niihin kävelykierroksen avulla. Lähtöpiste sijaitsee Pyykkimettän puistossa osoitteessa Pispalanharju 21. Kävelykierros päättyy Hirvitalolle, ja sen kesto on noin 1,5 tuntia. Tarjolla on kaksi opastettua kierrosta, jotka alkavat lauantaina 30.9. kello 12.00 ja kello 14.00. Jos haluat osallistua, ilmoittaudu ennakkoon viimeistään 29.9. kello 10 mennessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen pispalan.kirjastoyhdistys@gmail.com.

Teatterikierroksia Tampereen Teatterissa

Tampereen Teatterissa järjestetään teatterikierroksia puolen tunnin välein alkaen klo 11. Kierrokset käynnistyvät seuraavasti: klo 11, 11.30, 12, 12.30, 13 ja 13.30. Jokaiselle kierrokselle mahtuu enintään 25 osallistujaa, ja kierros kestää enintään 1 tunnin. Kierroksille ei tarvitse tehdä ennakkovarauksia. Liput kierroksille myydään Tampereen Teatterin ala-aulassa klo 10.30 alkaen, ja niiden hinta on 15 €.

Tampereen päivä Taidemuseossa

Museoliiton perustamispäivänä lauantaina 30.9. museoissa vietetään museokävijöille suunnattua ainutlaatuista satavuotisjuhlapäivää teemalla Museon kulisseissa. Klo 15-15.45 kierros, jossa vuoden nuori taiteilija 2023 Eetu Huhtala kertoo näyttelystään uudesta näkökulmasta ja avaa työskentelynsä käytäntöjä ja tekniikoita. Kierros sisältyy pääsylipun hintaan. Museoon on ilmainen sisäänpääsy koko päivän sunnuntaina 1.10.2023 Tampereen päivän johdosta. Sunnuntaina ei ole normaalia yleisöopastusta.

Raija Jokisen taiteilijatapaaminen

Raija Jokisen pellavakuiduista toteutettuja teoksia on esillä Galleria Saskiassa. Taiteilija paikalla su 1.10. klo 13-14.

Lenin Museo: Museon kulisseissa

Museon kulisseissa -juhlapäivänä 30.9. museoon on koko päivän ajan vapaa pääsy! Ohjelmassa opastettu englanninkielinen kierros museoon klo 13.00 kierroksen kesto noin 45 min. Kierroksen jälkeen klo 14 Lenin-museon tutkija FT Katarina Lopatkina kertoo Lenin-museon kokoelmista. Lenin-museoon on vapaa pääsy myös Tampereen päivänä sunnuntaina 1.10. koko päivän 11-17. Tampereen päivänä myös yleisöopastus näyttelyyn kello 13 ja 16.

Tampereen päivä Werstaalla

Museon aulassa kirja-ja rompekirppis klo 12-15. Myynnissä mm. Tyäväenkalentereita eri vuosilta, Tampere-aiheisia kirjoja, ja muuta rompetta. Opastus Teollisuusmuseoon klo 15.00, kesto 45 min. Opastus lähtee näyttelykerroksen aulasta. klo 16.00 Kalle Kallion luento Radanrakentajat Tampereella. Luento järjestetään museon auditoriossa ja se kestää 90 minuuttia.

Tampereen päivä Emil Aaltosen museossa

Emil Aaltosen museon näyttelyt avoinna Tampereen päivänä. Pysyvien Emil Aaltonen 1869-1949 – teollisuusmies ja kulttuurinystävä ja Emil Aaltosen taidekokoelma -näyttelyiden lisäksi esillä Muovi – eilen, tänään, huomenna erikoisnäyttely.

Tampereen päivän viikonloppu Hiekan taidemuseossa

Tampereen päivän viikonloppuna 30.9.–1.10. Hiekan taidemuseoon pääsee vierailemaan 5 euron pääsymaksulla (myös Museokortti käy), alle kouluikäiset lapset veloituksetta. Museon omia kokoelmia esittelevän perusnäyttelyn lisäksi esillä on kuvanveistäjä, taidemaalari ja graafikko Mauno Kiviojan teoksista koottu näyttely.

Tampereen päivä Vakoilumuseossa

Tampereen päivän viikonloppuna 30.9.-1.10. Vakoilumuseoon pääsee kaikki lasten lipun hinnalla (5e). Museo on avoinna 12-18 molempina päivinä. Lippuun sisältyy myös vakoiluvisa ja agenttigalleria tehtävät. Kaikkien oikein vastanneiden kesken arvotaan hienot palkinnot.

Ilmainen sisäänpääsy Muumimuseoon

Maailman ainoaan Muumimuseoon on ilmainen sisäänpääsy sunnuntaina 1.10.2023 Tampereen päivän johdosta. Sunnuntaina ei ole yleisöopastusta. Tervetuloa tutustumaan muumien seikkailuihin sekä Tiitiäisen maailmaan!

Särkänniemen Akvaarioon ja Näsinneulaan kaksi yhden hinnalla

Särkänniemen Akvaariossa sinulla on tilaisuus sukeltaa vedenalaiseen maailmaan ja tutustua sen ihmeisiin, säilyttäen samalla kuivat jalat! Tampereen päivän juhlistamiseksi tarjotaan mahdollisuus päästä Akvaarioon kaksi yhden hinnalla. Myös Näsinneulan näkötorniin pääsee Tampereen päivän kunniaksi kaksi yhden hinnalla.

Tampereen päivä Vapriikissa

Ilmainen sisäänpääsy Vapriikin näyttelyihin. Ei koske Olipa kerran -näyttelyä.

Tampereen päivä Museo Milavidassa

Tervetuloa viettämään Tampereen päivää Museo Milavidaan! Vapaa pääsy näyttelyihin klo 11-18. Huom. Tapahtumapäivänä ei järjestetä yleisöopastuksia.

Isot Koneet Keskustorilla – teollisuuden showroom

Isot Koneet Keskustorilla kokoaa jälleen yhteen alan tunnetuimmat teollisuusyritykset esittelemään laitteistojaan Tampereen keskustaan lauantaina 30. syyskuuta 2023. Tule mukaan tutustumaan tulevaisuuden teknologiaan ja liikkuvien työkoneiden maailmaan! Mikirotta ja Boheemi palkitsevat ennen tapahtumaa järjestetyn somekilpailun kolme parasta osallistujaa Keskustorilla kello 12.

Liikennepuiston perhepäivä

Ohjelma: klo 12.30–15 Polkuautoilla ajoa klo 14 Maltti ja Valtti klo 15–16 Aika-ajot 1.–5.-luokkalaisille klo 16–18 Polkuautoilla ajoa klo 12–18 Keppareita, pihapelejä, kasvomaalauksia, jättiritsa ja frisbeegolfia

Koulukadun minigolf

Koulukadun minigolf juhlistaa perinteisesti Tampereen päivää tarjoamalla kaikille asiakkailleen ilmaiset pelit sunnuntaina 1.10. kello 12-17. Tervetuloa nauttimaan pelistä! Lisäksi kioskilta voit hankkia kahvia tai teetä, jäätelöä ja virvoitusjuomia.

Ilta-ajot nuorille Liikennepuistossa

Tampereen päivän kunniaksi Liikennepuisto avaa ovensa lauantai-iltana klo 15-21 nuorille. Voit osallistua aika-ajojen kilpailuihin tai testata taitosi tarkkuusajossa. Lisäksi autoteeman lisäksi tarjolla on monenlaista muuta ohjelmaa, kuten graffitiseinä, pyöränhuolto ja paljon muuta. Alueella voit myös kokeilla onneasi jättiritsassa, saada glitterkasvomaalauksen ja osallistua liikunnanohjaajan tanssijameihin. Iltatunnelmaa luovat nuorisopalveluiden omat dj:t.

Nuorten pelipäivä Kalevan liikuntapuistossa

Kalevan liikuntapuistossa järjestetään nuorille suunnattu pelipäivä sunnuntaina 1.10. klo 14–17. Tapahtumassa on tiedossa musiikkia, koripalloa, sählypelejä ja villasukka-beach volley -otteluita. Yhteistyökumppanina tapahtumassa toimii Yökoris Tampere. Huomioithan, että tapahtuma voi olla säävarauksen alainen.

Soukkapuiston avajaiset

Tervetuloa Soukkapuiston uuden, täysin betonisesta rakennetun skeittiparkin avajaisiin klo 12 alkaen! Tapahtumassa tarjolla skeittaustunteja, musiikkia ja skeittikilpailuja! Klo 12-14 voit osallistua ilmaiseen skeittiopetukseen. Klo 14-15 on varattu vapaalle skeittaamiselle. Klo 15-16 järjestetään Best Trick -kilpailut.

10 ja vähän päälle – Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n synttärit

Tampereen päivän viikonloppuna juhlitaan Monitoimitalo 13:n vähän yli 10-vuotisjuhlaa. Tässä juhlissa nuorille tarjotaan monipuolista ohjelmaa ja mahdollisuuksia osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, aina räppikeikoista maksuttomiin kädentaitopajoihin asti.

Ulkopakopeli

Sukella uudenlaiseen seikkailuun ulkoilmassa. Ympäristö yllättää mysteerinomaisilla piirteillään, patsaat kätkevät vihjeitä ja tekstit muuttuvat salakirjoitetuiksi arvoituksiksi. Avaa salaisuudet ja pura arvoitus. Tampereen päivää juhlistaaksesi voit hyödyntää erikoistarjousta: saat 30% alennusta pelistä käyttämällä koodia TAMPERE23.

Peli-ilta pelihallissa

Tervetuloa nauttimaan flipperin ja muiden arcade-pelien pelaamisesta Tampereen Nekalassa Pinball Unionilla! Kaikille avoin pelipäivä järjestetään perjantaina 29. syyskuuta kello 18:00-22:00.

International Tampere kaupunkiseikkailu

Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen palvelut kutsuvat sinut osallistumaan Tampereen päivän juhlintaan tarjoamalla kaikille kiinnostuneille monikulttuurisen kaupunkiseikkailun! Helppo mobiilipeli on ilmaiseksi ladattavissa suomeksi ja englanniksi. Peliaikaa on koko viikonloppu 30.9. – 1.10. Mobiilipelin rastit sijoittuvat noin kilometrin säteelle Tammerkoskesta, ja tehtävät ovat helppoja myös perheen pienimmille. Aika: 30.9 – 1.10 klo 12-18.

Tutkijoiden yön Nuorten päivä

Tiedekahvila tarjoaa nuorille innostavan tavan tutustua tieteeseen. Tiedekahvila goes Tutkijoiden yö -tapahtuma järjestetään 29.9. klo 9-14 Nokia Arenan Paidia-tilassa, joka on osa korkeakouluyhteisöä. Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenassa, ja sen juontajana toimii toimittaja Sean Ricks. Halukkaat voivat osallistua Tiedekahvilaan yleisönä ilmoittautumalla osoitteessa: www.tuni.fi/tutkijoidenyo.

Tampereen päivän kunniaksi kuntalaisille tarjotaan sunnuntaina 1.10. vapaa pääsy kaikkiin uimahalleihin, lisäksi Tampereen uintikeskuksessa on mahdollisuus ulkoaltaiden käyttöön. Sunnuntaina on vapaa pääsy myös kaupungin kuntosaleille.

Liikunnallinen perhetapahtuma

Liikunnallista tekemistä perheelle: sisätemppurata, parkour x 2, lajikokeilut: rullacurling, eri palloilulajien rastipisteitä, puristusvoiman testaus, kehonkoostumusmittaus – yht. 10 €, kasvomaalaus ja lettienteko, frisbeegolf, mölkky ja petankki, seikkailuhuvipuisto Flowpark avoinna klo 12-18, maksullinen

Pikkurahalla makkaraa, lettuja ja mehua. Kahvila Anna avoinna. Ei ennakkoilmoittautumista. Sisä- ja ulkoliikuntavaatetus.

TFW Manse kokeilutreenit

Tampereen päivillä on aika juhlia kaupungin 244-vuotista taivalta kokeilutreenien merkeissä. Tervetuloa mukaan! Varaukset Timmasta.

Ahjolan kansalaisopiston kokeilutunnit

Ahjolan kansalaisopisto juhlistaa Tampereen päivää järjestämällä avoimia kokeilutunteja Saukkolassa osoitteessa Vainionkatu 2! Olet lämpimästi tervetullut kokeilemaan nykybalettia tai taiteen luomista ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa ja mukavan porukan seurassa. Jokaiseen tuntiin mahtuu mukaan 15 ensimmäistä osallistujaa!

Tampereen sykkivä sydän – Näin keskustamme uudistuu

Avoimien ovien tilaisuus tarjoaa tamperelaisille harvinaisen mahdollisuuden tutustua keskustan alueen suunnitteluun ja kehittämiseen. Tapahtumassa kuullaan myös DJ-musiikkia, ja paikalla on keskustakehittämisen maskotti Keke, ilmapalloja sekä kaupunkisuunnittelupiste, joka on suunnattu erityisesti lapsille. Pe 29.9. klo 12-18. Tapahtuma järjestetään kaupunkikehittämisen- ja suunnittelun esittelytilassa, Siluetissa, osoitteessa Hatanpään valtatie 7.

Verkarannan syyssiivous

Verkarannan syyssiivoustapahtumassa voit tehdä edullisia löytöjä erilaisista materiaaleista valmiisiin tuotteisiin. Poistomyynti järjestetään Verkarannassa kahdessa kerroksessa, ykköskerroksen lankamyymälässä ja kakkoskerroksen taitokeskuksessa. Tampereen Päivänä lauantaina 30.9. tiloissa on myös Pop up -kahvila avoinna klo 11-16, ja tarjolla on Viehäty virkkauksesta Molla Millsin tapaan -kurssi. (erillisilmoittautuminen taitopirkanmaa.fi/kasityokurssit).

Puuseppien talon avoin piha ja pop-up -kahvila

Tervetuloa aistimaan entisen puu-Amurin tunnelmaa vuonna 1911 rakennetun Puuseppien talon pihalle Tampereen päivänä! Tule jakamaan muistosi puu-Amurista kanssamme. Pop-up-kahvila palvelee säävarauksella: tarjolla makkaranpaistoa, kahvia ja piirakkaa. MISSÄ? Kankurinkatu 11 MILLOIN? 1.10. klo 11-16

Thé Hidden ilmainen teenmaistelu

Thé Hidden tarjoaa ilmaisia tee-maistelutuokioita (29.09- 01.10) tuodakseen monikulttuurisen elementin tämän vuoden juhlaan. Paikan päällä on joka päivä saatavilla viisi teetä ilmaiseksi maisteltavaksi, ja näiden viiden teen myyntiin tarjotaan 15 %:n alennus.

Kansantaidetta kulttuuriraiteilla digigalleria

PopUp-kahvila ja Kansantaidetta Kulttuuriraitilla digitaalinen näyttely. Näyttelyyn VAPAA PÄÄSY.

Vohvelinpaistoa Tampereen taidemuseon edustalla

Tervetuloa poikkeamaan vohvelilla Tampereen taidemuseon edustalle Tampereen päivänä 1.1.0.2023 klo 10-18.

Vauvabaana

Hämeenpuiston Vauvabaanalla juhlistetaan jälleen vauvoja ja vauvuutta! Tänä vuonna Vauvan päivän teemana on ”vauvoissa on valo”.

Löydät kaikki Tampereen päivän tapahtumat Tampereen kaupungin sivuilta. Tarkastathan ajankohtaisimman tiedon kohteen omista kanavista.