Tampereen Vihreä Viikko - Visit Tampere

Tampereen Vihreä Viikko

Tampereen Vihreä Viikko taas täynnä tapahtumia!

Ma 4.6. klo 16.00 – 20.00 Tammelantorin Ympäristötori

Ti 5.6. klo 17.30 – 20.00 Vieraslajitalkoot Kaupissa

Hävitämme jättipalsamia ja lupiinikasvustoja Kaupin vinttikoiraradan lähistöltä sekä Soukonvuorentien varrelta. Ota mukaan pitkähihainen paita, pitkät housut & työhanskat. Aloitetaan vinttikoiraradan lähistöltä ja siirrytään sen kitkemisen jälkeen kimppakyydein Soukonvuorentielle. Tapaaminen kello 17.30 Kaupin vinttikoiraradan edessä olevalla parkkipaikalla osoitteessa Kaupinpuistonkatu 21, 33500 Tampere. Järj. Luonnonsuojeluliitto Tampere.

Ti 5.6. klo 17.00 Ekokampaamo Oranssin Villiyrttikurssi

Vietetään mukava parituntinen Haiharan kartano pihapiirissä Kaukajärvellä. Kotiin viemisiksi villiyrttejä ja -vihanneksia sekä info-paketti. Soveltuu aloittelijoillekin. Mukaan sään mukainen vaatetus, sakset, keruuhanskat, saappaat sekä iloista mieltä. Säävaraus!

Tapaaminen tuulimyllyllä klo 17.00. Haiharankatu 10. Ilmoittaudu: 050-590 36 39. Hinta 20,00€.

Ke 6.6. klo 17.00 Kompostointi on oikea ekoteko!
Oman pihan maatuvien jätteiden ravinteet saat takaisin kiertokulkuun, kun kompostoit niistä muhevaa multaa. Tule kuulemaan niksit toimivaan kompostiin. Mitä komposti vaatii toimiakseen ja mitkä ovat yleisimmät ongelmakohdat kompostoinnissa? Käymme läpi myös ruokajätteen kompostointia. Kurssi maksuton ja avoin kaikille. Tervetuloa!
Kurssipaikka: Lastenpuutarha Piparminttu, Laulunmaankatu 20, Tampere. Kurssin tarjoaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy.
Huom! Puutarhalle ei voi tulla autolla. Autot jätetään Laulunmaankadun varteen, josta kävellään Laulunmaankatu 20 edestä lähtevää hiekkatietä alas. Pukeudu säänmukaisesti, oleskelemme ulkotiloissa.

Ke 6.6. Vihreän viikon yölaulaja-retki Terälahdessa

Kokoontuminen klo 21.30 luontokoululla (Niemikyläntie 14), josta lähdetään Kalmankurjenkoskelle ja lähiympäristöön kuuntelemaan lintuja ja muita kesäyön ääniä. Oppaana Anne Viitalaakso. Tervetuloa! Ei ennakkoilmoittautumista.

To 7.6. klo 12.00 -18.00 Satuja ja avoimia ovia

Terälahden kirjaston ja Tampereen luontokoulun yhteistyönä Avoimet ovet-tapahtuma. Satuhetki kodalla tai ympäristössä klo 12.00, 15.00 ja 17.00.

To 7.6. Nappaa ympäristöluotsi mukaasi!

Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia ympäristöluotseja voit pyytää seuraksesi esim. kaupungin luontopoluille, puistoalueille tai vaikkapa marja- tai sienimetsään. Tulee kuulemaan lisää ja nappaa ympäristöluotsi mukaasi puistokierrokselle! Eteläpuisto, Osuustoimintamuistomerkki klo 16.00 – 18.00. Säävaraus. http://www.tampere.fi/taite/luotsit

To 7.6. Kaupunkisissikoulutusta

Villi vyöhyke-yhdistys järjestää Kaupunkisissien koulutusta omatoimiseen luonnonhoitoon Metson Kuusi-salissa kello 17.00 -19.00. Tilaisuudessa kerrotaan, millaisia mahdollisuuksia kaupunkitila tarjoaa omatoimiseen luonnonhoitoon. Käymme läpi erilaisia tapoja perustaa sissiniittyjä kaupunkiin siemeniä kylvämällä. Koulutuksessa tarkastellaan myös kasvien istuttamisen mahdollisuuksia omatoimisessa luonnonhoidossa. Miten puistoja voisi hakkeroida? Entä voisiko olla mahdollista perustaa kaupunkiin oma sissimetsä? Jos sinulla on jokin oma kohde, johon olet ajatellut tehdä “iskun”, tuo siitä tilaisuuteen valokuva, niin voimme tarkastella kohdetta yhdessä!

To 7.6. klo 15.00 -18.00 Kanankakkaa, nokkosvettä, virtsaa… Lannoita oikein!

Tervetuloa maksuttomaan kesäkauden aloitustapahtumaan Hiedanrannan kartanon pihamaalle (os. Lielahdenkatu 10-12 /Maria Lydian Polku). Tapahtumassa puhumme selkokielisesti miten eri viljelykasveja lannoitetaan oikeaoppisesti. Lisäksi kuulemme virtsan käytöstä lannoitteena sekä tutustumme Kuivaamon kuivakäymälöihin. Tutustumiskierros alkaa klo 17. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä ARC -hankkeeseen osallistuvien maahanmuuttajien, Käymäläseura Huussi ry:n ja HIERAKKA-hankkeen kanssa.

Pe 8.6. Jätteiden Yö! – Jätekeskuksissa jaetaan vihermultaa ja jäteneuvoja sekä tutustutaan siivekkäisiin.
Perjantaina 8.6. klo 18.00-20.30 vietetään valtakunnallista Jätteiden yötä. Pirkanmaan Jätehuollon jätekeskuksissa Nokian Koukkujärvellä ja Tampereen Tarastenjärvellä jaetaan illan aikana asiakkaille vihermultaa ja jäteneuvoja. Tarastenjärvellä kävijät voivat osallistua lintuasiantuntiojoiden mukana lyhyelle lokkisafarille.
Tuo romut tullessas, vie vihermultaa mennessäs
Kun tuot jätekeskukseen jätekuorman, lapioimme paluukyytiin maksutonta vihermultaa (max 0,5 m3). Ota oma kärry, kassi tai pussi mukaan!
Lokkisafari Tarastenjärvellä
Pirkanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen asiantuntijat kierrättävät halukkaita tutustumassa jätekeskuksen siivekkäisiin. Jätekeskus on linnustoltaan poikkeuksellisen monipuolinen lintuparatiisi, jossa tavataan useita harvinaisuuksia. Keväisin Keski-Afrikasta saapuville uhanalaisille selkälokeille jätekeskus on tarjonnut palautumisruokaa. Pesintöjen jälkeen lokit ovat kerääntyneet jätekeskukseen tankkaamaan ja sulkimaan ennen muutolle lähtöä. Kierroksen kesto noin 15 min ja kyytiin pääsee jonotusjärjestyksessä.

La 9.6. ja su 10.6. klo 10 luontopoluille!

Opastus Tammerkosken luontopolulle. Lähtö Vapriikin pihasta, kesto n. 2h. Oppaana Lasse Kosonen

La 9.6. klo 11.00 – 16.00 Tekasin käsityöfestarit
Tekasin käsityöfestarit kokoavat yhteen tavallisia käsityönharrastajia oli sitten käsissä puikot, koukut, neulat tai puukot. Kädentaitojen juhlissamme teemana ovat tuunaus ja uusiokäyttö nostalgisessa muistelun hengessä. Käsityöpajoissa pääsevät aloittelijakin nauttimaan itse tekemisen iloista. Paikalla esiintyy tekstiilikierrätyksen ammattilainen, trashionista Outi Pyy. Muotinäytöksessä on mukana mm. Inspiksen väki, bloggari Villa Nanna ja Hupsis Desing. Tullinaukiolle syntyy Pop Up –kirppis ja sisällä lisäksi käsityömateriaalien vaihtotori. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden jokaiselle pöytälaatikkoon virkkaajalle ja autotallirakentelijalle tuoda tuotteitaan myyntiin ja esille. https://www.facebook.com/events/466065547168864/

Ma 11.6. klo 17 Kompostoinnin alkeet selkokielellä
Pirkanmaan Jätehuollon kurssi pidetään yhteistyössä ARC-hankkeen kanssa. Hankkeessa on mukana paikallisten lisäksi joukko innokkaita pakolaistaustaisia maahanmuuttajia, jotka viljelevät Hiedanrannassa kierrätysmateriaalista rakentamiaan kasvihuoneita.
Paikka: Hiedanrannan kartano, Tampere. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille, tervetuloa!

Vihreä Viikko ympäristökunnissa:

Ekokumppanit järjestävät yhdessä Pirkkalan kunnan ympäristönsuojelun kanssa villivihannesretken ke 6.6. klo 17.00 – 19.00 Pirkkalan Pappilassa, lähtöpisteenä parkkipaikka, Pappilantie 65. Oppaana biologi, yrttineuvoja Jonna Niiniaho. Maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista. Pukeudu sään mukaan. Mukaan kori/ämpäri ja pikkuveitsi tai sakset kasvien keräämiseen sekä hanskat nokkosia varten. Lisätietoja: tiina.hakala@tampere.fi , 040-806 2619

Ylöjärvellä vietetään ensimmäistä kertaa Vihreää viikkoa 4. -10.6. Tavoitteena on tarjota kaiken ikäisille maksuttomia ympäristö- ja luontoaiheisia tapahtumia, retkiä ja talkoita. http://vihreaviikko.fi/ylojarvi/

04.06.2018-10.06.2018
Väinölänkatu