Siirry sisältöön

1980-luvun alkupuoli näki uuden version 1970-luvulla syntyneestä punkista: hardcore. Uuden, musiikillisesti entistä voimakkaamman ja kantaaottavamman punkin vaiheen lisäksi punkkiin aina kuulunut tee se itse eli-kulttuuri voimistui. Entistä useampia lehtiä (punkzine) julkaistiin, kokoelmakasetteja leviteltiin, pieniä levy-yhtiöitä syntyi ja näiden lisäksi vinyylilevyjä kustannettiin itse. T-paitoja painettiin sekä keikkoja järjestettiin.

Tee se itse -kulttuuri on aina ollut punkin ydintä. Kysymys ei ole koskaan kuulunut, että ”voinko tehdä?” vaan ”haluanko tehdä?”

Kommunikointi tapahtui pääosin kirjeiden ja postikorttien välityksellä. Valokuvat olivat harvinaisia, koska kamerat ja filmit maksoivat. Punkmuseon näyttely kertoo, miltä 1980-luvun alkupuolen hardcorepunk ja tämän ajan tee se itse -kulttuuri näyttivät. Pääosissa eivät kuitenkaan ole bändit vaan kyseisen ajan nuoret aikuiset, tuohon aikaan useiden mielestä omituisilta näyttävät nuoret jotka elivät, nauroivat, itkivät, osallistuivat ja tekivät.

Näyttely on Työväenmuseo Werstaan Komuutti-tilassa eli museon yhteisögalleriassa, jossa järjestetään museon erilaisten yhteistyötahojen kanssa pienimuotoisia ja lyhytkestoisia näyttelyitä. Pienestä koostaan huolimatta Komuutin näyttelyissä käsitellään isoja asioita: tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, kestävää kehitystä, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.