Tukkateatteri esittää: Kevätlukukausi 1918 - Visit Tampere

Tukkateatteri esittää: Kevätlukukausi 1918

Esitys kertoo alkuvuoden 1918 tapahtumista kuvitteellisessa pohjoishämäläisessä kansakoulussa. Koulu on lähellä pohjoista rintamalinjaa, joten arvata saattaa, että koulukäynti katkeaa.

Tänä vuonna on useissa näytelmissä käsitelty sadan vuoden takaisia tapahtumia, ja hyvästä syystä. Vaan vähemmälle on jäänyt lasten näkökulma näihin tapahtumiin. Lapset tuskin ajattelivat, että nyt käydään kansalaissotaa. Monet kuulivat vasta jälkeenpäin, että sotaa se oli, vapaussotaa tai luokkasotaa. Aikuisten puheista he olivat kenties kuulleet sanat vallankumous tai kapina tai Suomen vapauttaminen — venäläisistä sotilaista tai yläluokan riistäjistä.

Lapsille nämä olivat kuitenkin aika kaukana omasta elämänpiiristä. Todellisuus oli henkilökohtaisia arjenasioita, jotka liittyivät ruokaan, lämpöön ja läheisten kohtaloihin, sanomisiin ja tekemisiin. Samoin tärkeää oli silloin, niin kuin nytkin, lasten keskinäinen oleminen ja eläminen, leikkiminen ja puhuminen. Tukkateatterin Päiväpajan näytelmä haluaa tuoda myös tämän puolen näkyviin, kun puhutaan vuodesta 1918. Tervetuloa 100 vuoden takaiseen lasten elämään.

Esitys on Tukkateatterin Päiväpajan viides produktio. Päiväpaja on toiminut vuodesta 2012 ns. avoimena ryhmänä vaihtelevin kokoonpanoin, osallistujia on opiskelijoista eläkeläisiin. Koko ajan työtapana on ollut yhdistää työryhmälähtöistä ja ohjaajajohtoista työtapaa, niin että kukin saa sopivia haasteita ja pääsee käyttämään omaa erityisosaamistaan. Ryhmässä sana on vapaa ja esitykset valmistetaan avoimin mielin, kokeillen ja kommentoiden.

Esityksen kesto on n. 1 h. Vapaa pääsy!

16.05.2018 18:00
10 Sammonkatu