Siirry sisältöön

Laikku Galleriassa avautuu lauantaina 7.5.2022 seitsemän kuvataiteilijan yhteisnäyttely. Näyttelyn nimi TuRPea uiMaJaLKa on anagrammi näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden nimien alkukirjaimista, eli silkkaa dadaa ilman viittauksia mihinkään konkreettisempaan. Yhteisnäyttelyn nimi voisi siis samalla metodilla olla vaikka TiuKeMPaa uRJaLaa!

Sami Maalaksen yhteen kutsuma yhteisnäyttely koostuu kineettisistä veistoksista, maalauksista ja taidevideoista, ja niitä yhdistää tietynlainen rouheus, kokeellisuus, elämyksellisyys, lihallisuus ja huumori.

”Tuntuisi väkinäiseltä lähteä rajaamaan teemaa näyttelyllemme. Olen valinnut ja kutsunut, toisin sanoen kuratoinut näyttelyyn osallistujat intuitiivisesti, sen syvempää yhtenäistä käsitteellistämistä välttäen. Tämä luottamus taiteilijoiden näkemykseen ja vilpittömyyteen onkin sen raikkauden ja yllättävyyden tae. Galleriatila täyttyy yllätyksillä: kineettisillä veistoksilla, jännitteillä, huuruisilla visioilla ja unenomaisella kuvastolla.

Kyseessä on siis hyvin monimuotoinen kokonaisuus taiteilijoilta, jossa tekemisen rouheus yhdistyy luovaan hulluuteen ja vahvaan osaamiseen. Näyttelyn yhtenäisyys on intuitiivista ja täysin yleisön itsensä löydettävissä.”

– Sami Maalas

Näyttelyn taiteilijat:

Jyrki Riekki

”Jyrki Riekin maalaukset ovat kovaäänisiä, energisiä ja raivokkaita. Ne pursuavat kriittistä voimaa, johon yhdistyy vankka taiteellinen lahjakkuus. Taustalta huokuu lihallisuus, jossa saattaa nähdä viitteitä barokin maalaustaiteeseen. Tosin silvottuna ja nyrjäytettynä meidän omaan brutaaliin ja pelottavaan aikaamme, aikaan, jota Riekki häikäilemättä ruoskii teoksissaan, mukana usein ripaus viiltävän mustaa huumoria.”

– Måns Holst-Ekström

Lauri Mäkimurto

”Kaikki on säännötöntä ja jatkuvaa liikettä, vailla johdatusta ja vailla päämäärää.”

– Michel De Montaigne (1533–1592)


Lauri Mäkimurron taiteelliseen työskentelyyn kuuluu maalaaminen ja sarjakuvien tekeminen. Taiteilijan työskentelyä on tukenut vuonna 2022 Suomen Kulttuurirahasto.

Karkki Mäkelä

”Mäkelän inhimillisyyden epäedustaviakin puolia paljastelevissa teoksissa unohdutaan ja eksytään naiivien luulojen ja haaveiden keskelle, pullistellaan mielikuvituslihaksilla ja ryvetään varpaat paljaana fantasioissa sohvannurkassa.”

Karkki Mäkelä (s.1982) on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka tekee sekä maalauksia, grafiikkaa, että veistoksia.

Risto Puurunen on joutsalainen muusikkokuvataiteilija, joka rakentaa soittimia, 3d-varjoteoksia sekä johtaa taidelaitos Haihatusta.

Jelina Rahikainen maalaa väkevän symbolistisesti goottihenkisiä maalauksia.

jelinarahikainen.squarespace.com

Tuomo Vuoteenoma

”Vuoteenoma on joutsalainen monitaiteilija, joka toimii ensi kesänä avattavan Kita – Kineettisen taiteen talon taiteellisena johtajana. Taiteellisessa tuotannossaan hän rakentaa performatiivisia veistoksia kehittämällään menetelmällä: sekajätetekniikalla.”

Sami Maalas tekee taidettaan liikkuen hyvin laajalla alueella ilman rajoja aina maalaustaiteesta performanssiin, paikkasidonnaisiin teoksiin sekä videotaiteeseen. Hän on toteuttanut myös suurempia yhteisötaiteellisia projekteja, kuten yhteisölautta Kelluvan Puutarhan Tampereelle ja Medusan Lautan Töölönlahdelle Helsinkiin. Kuvataideakatemiasta valmistunut (KuM) Maalas on myös yksi Pispalan kulttuuriyhdistyksen ja Hirvitalon alkuperäisistä perustajista.

Maalaksen Laikun näyttelyn teokset koostuvat pääosin viimeaikaisista videotaideteoksista ja unenomaisista tussi-akvarelli maalauksista sekä sekatekniikoista, jotka ovat toimineet taiteilijan eristysajan henkireikinä ja pakopisteinä.

samimaalas.wixsite.com/portfolio