Siirry sisältöön

Näyttelyn taiteilijat ovat Ville Aalto, Lars Holmström, Timo Heino, Antti Immonen, Niklas Ingelius, Pekka Kaikkonen, Tuomo Klemi, Antti Maasalo, Kalle Mustonen, Anja Rahola, Antti-Ville Reinikainen, Kim Somervuori ja Barbara Tieaho.

Dimensio ry perustettiin 1972. Perustajäsenet olivat Unto Hämäläinen, Matti Koskela, Esa Laurema, Annikki Luukela, Antti Maasalo, Aimo Taleva, Osmo Valtonen ja Erkki Kurenniemi. Ryhmän ensimmäinen yhteisnäyttely Kokeellista taidetta järjestettiin vielä samana vuonna Tampereen Nykytaiteen museossa. Viiden vuosikymmenen ajan dimensiolaiset ovat järjestäneet lukuisia näyttelyitä erilaisilla kokoonpanoilla Suomessa ja muualla Euroopassa.

Dimensiolaisuuteen kuuluu kokeellisuus ja ryhmän jäsenet ovat kehittäneet kuvallista ilmaisua Suomen taiteessa eri tavoin. Monet ryhmän taiteilijat edustavat geometriseen ja abstraktiin muotokieleen pohjautuvaa konstruktivistista tai liikkeeseen perustuvaa kineettistä taidetta. Yhtä lailla dimensiolaiset ovat tutkineet tieteen ja tekniikan avaamia mahdollisuuksia taiteessa ja nostaneet esiin yhteiskunnallisia kysymyksiä. Dimension perinteiden mukaisesti tekniikka ja taide sekä ihmisen ja luonnon suhde liittyvät näyttelyssä kiinteästi yhteen. Ekologiset arvot ovat osa alkuperäistä dimensiolaisuutta, ja ne nousevat esiin näyttelyn teoksissa – ajankohtaisempina kuin koskaan.

Legendaarinen Dimensio-taiteilijaryhmä toimii edelleen aktiivisesti. Siihen on eri aikoina kuulunut kuvataiteilijoiden lisäksi muun muassa säveltäjiä, insinöörejä, elokuvantekijöitä ja arkkitehteja. Dimensio ry:n jäsenet ovat toivottaneet ryhmään tervetulleiksi monenlaisia taiteilijoita ilman tiukkaa ideologiaa. Avoin kannustaminen ja yhteisöllisyys ovat olleet tärkeä osa dimensiolaisuutta. Näyttelyn taiteilijakaarti ulottuu Dimension perustajajäsenistä aina viime vuosina liittyneisiin nuoriin taiteilijoihin. Ryhmälle ominainen eri taiteenlajien luova yhdistely näkyy myös 50-vuotisjuhlanäyttelyn teoksissa.