Siirry sisältöön

Tampereen sydämessä sijaitseva Valokuvakeskus Nykyaika on avoin kohtaamispaikka valokuvataiteen ystäville. Nykyajassa on kaksi galleriatilaa, joissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain sekä valokuvataiteeseen keskittynyt käsikirjasto. Galleriassa järjestetään säännöllisesti näyttelyihin liittyvää oheisohjelmaa, kuten taiteilijatapaamisia, luentoja ja työpajoja.

Nykyajan näyttelyihin ja tapahtumiin on aina ilmainen sisäänpääsy.

Anssi Ruuska: Haihtuva metsä

5.8.-4.9. Valokuvakeskus Nykyajan Galleria

Ajatus – mitä jos metsät katoaisivat? Tämä abstrakti kysymys pohjautuu luonnossa nähtyyn ja koettuun muutokseen. Yllätyin Punaisen kirjan (2019) uusista uhanalle joutuneista lajeista, 6.sukupuuttoaalto on täällä ja jopa hömötiainen on erittäin uhanalainen. Suurin syy ja uhka tälle on Suomessa metsien käyttö. Tämän huolen pohjalta syntyi tämä metsiä, avohakkuiden määrää ja monimuotoisuuden vähenemisestä käsittelevä kokonaisuus. Näyttelytilassa liikkuessaan kävijä voi aistia haihtuvuuden ja ihmisen vaikutuksen luontoon.

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Taiteenedistämiskeskus sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.

Leena Kela: Rest of Us

5.8.-4.9. Valokuvakeskus Nykyajan Studio

Rest of Us -videotrilogia koostuu yhdessä kuvaaja Jussi Virkkumaan kanssa toteuttamistani ihmisen jälkeistä aikaa käsittelevistä performansseista videolle. Kolmiosainen videosarja sisältää teokset There Is No Planet B (2020), Rest of Time (2021) ja If You Fall, We Will Fall Too (2022).

Juuri ennen kuolemaansa fyysikko-kosmologi Stephen Hawking antoi varoituksen, että ihmiskunnalla on enää sata vuotta aikaa maapallolla. Pelastaaksemme ihmisen sukupuutolta, meidän täytyy valmistautua kolonisoimaan jokin toinen planeetta. Aikamme on loppumassa ja siksi on valmistauduttava matkallelähtöön kohti uutta planeettaa. Teossarja esittää kysymyksiä maapallomme tulevaisuudesta. Koska meillä ei ole planeetta B:tä, jonne siirtyä, miten me ihmiset toimimme planeettamme ollessa kriisissä? Kuinka paljon meillä on aikaa jäljellä? Mitä meistä jää jäljelle?

Liike- ja koreografinen konsultaatio: Suvi Nieminen

Esiintyjät: Leena Kela, Lauri Kärkkäinen, Suvi Nieminen, Pirkko Piri, Milla Ryytty, Silja Saarinen, Pete Santos ja Yngve Sjöblom

Näyttelyn teoksia ovat tukeneet AVEK, Taiteen edistämiskeskus, Varsinais-Suomen rahasto, Läntinen tanssin aluekeskus ja Taideyliopisto.

Backlight 2023: Julmaa valoa / Cruel Radiance

3.6.-15.10.

Millaista on kuvien todistusvoima maailmassa, jossa ihmislähtöiset kriisit ja konfliktit ovat jo kauan sitten ylittäneet inhimilliset mittasuhteet? Entä miltä näyttää ihmisen otteen ylittävä kuvallinen toimijuus – kuinka meitä ympäröivä luonto tai aineellinen ympäristö tallentaa toimintamme seurauksia?

Festivaalin näyttelyt: 

3.6.–2.7. Galleria Koppelo | Veli Granö

3.6.–2.7. Galleria Saskia | Anais Tondeur, Ali Akbar Mehta, HNV-kollektiivi

3.6.–31.7. Valokuvakeskus Nykyaika | Susanne Kriemann

7.6.–30.7. Purkutaidetalo Pinni47 | Nykyvaloa / New Rays -kansainvälinen opiskelijanäyttely

17.6.–15.10. Tampereen Taidemuseo | Fiona Amundsen & Kanariya Eishi, Solmaz Daryani, Noelle Mason, Anastasia Mityukova, Susan Schuppli, Toshio Fukada, Eiichi Matsumoto

Backlight2023-valokuvakuvafestivaalin Julmaa valoa / Cruel Radiance kuraattoreina toimivat kuvataiteilijat Harri Pälviranta ja Marko Karo. Festivaalin näyttelyt on toteutettu yhteistyössä Majaoja-säätiön ja Tampereen taidemuseon kanssa. Näyttelyitä ovat tukeneet myös Taiteen edistämiskeskus, Tampereen kaupunki, Finnfoto ja Patricia Seppälän säätiö.

Tulevat näyttelyt

Syys-lokakuu
9.9.-9.10.
Päivi Tuovinen
Jenny Albrecht

Loka-marraskuu
14.10.-13.11.
Elisabeth Caven
Mari Mäntynen

Marras-joulukuu
18.11.-18.12.
Juha Sääski
Juha-Pekka Inkinen