Verna Joki - Kolumbuksen silmä sekä Henna Tyrväinen - After Everything is Gone - Visit Tampere

Verna Joki – Kolumbuksen silmä sekä Henna Tyrväinen – After Everything is Gone

Verna Joki – Kolumbuksen silmä

“This two-room apartment with kitchen and bath launched into orbit”
– Jean Baudrillard

Ilman ihmistä suoritettavat avaruuslennot olisivat huomattavasti halvempia ja tehokkaampia tapoja kerätä tietoa. Avaruusohjelmissa ei kuitenkaan ole kyse pelkästä tiedon kerryttämisestä, vaan aina myös avaruuden valloittamisesta ja sellaisena niissä voi nähdä paljon kolonialistisia kaikuja. Ihmiskeholla avaruudessa on erityinen merkityksensä. Kehon liikkuminen tilassa on tilan ottamista haltuun. Astronautin keho avaruudessa rinnastuu valloittajan kehoon kartoittamattomassa erämaassa. Avaruudessa muovautuu käsitys siitä, mitä tarkoittaa olla ihminen. Avaruuden valloittavista kehoista tulee ihmisyyden mitta.

Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää Maata. Se kiertää Maan usean kerran Maan vuorokauden aikana. Se on pysyvästi miehitetty. Parhaillaan siellä on 59. retkikunta. Kansainvälisellä avaruusasemalla on kamerat, jotka kuvaavat jatkuvasti maapalloa. Kuvaa Maahan lähettävät kamerat sijaitsevat aseman Columbus-nimisessä osassa. Tämän lähetyksen ympärille kietoutuva koululaisille suunnattu ohjelma on nimeltään Columbus Eye, Kolumbuksen silmä.

Näyttely koostuu hiili-, öljypastelli- ja mustepiirroksista sekä audioesseestä. Joki on piirtänyt Helsingin Torkkelinmäen Pengerpuistossa ollessaan Lenni-koiran kanssa tähyilemässä ISS-asemaa. Toinen sarja piirroksia on moduulimaisia sisätiloja: viemme Maata mukailevan elinympäristön mukanamme avaruuteen sen sijaan, että muokkaisimme ihmiskehoa paremmin sopimaan avaruuden olosuhteisiin. Audioessee pohdiskelee postkolonialistisista lähtökohdista ihmiskehon ja avaruuden teemaa.

Verna Joki (s. 1988) on Tampereella syntynyt kuvataiteilija. Hän viimeistelee opintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisteriohjelmassa. Joen edelliset yksityisnäyttelyt olivat Helsingissä Galleria Lapinlahdessa (2018) ja Hippolyte Studiossa (2019). Hänen seuraava näyttelynsä on Lahdessa Galleria Uudessa Kipinässä yhdessä runoilija Henrik Pathiranen kanssa. Joen teoksia löytyy Valtion taidekokoelmista.

 

Henna Tyrväinen – After Everything is Gone

Videoinstallaatio After Everything is Gone on dystooppinen kuvaelma vedenalaisen maailman tilasta, jossa teknologialla yritetään korvata tuhoutunut luonto siinä onnistumatta.

Henna Tyrväinen (s. 1987, Pieksämäki) on Porissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 2011 sekä suorittanut Aalto-yliopston visuaalisen kulttuurin maisteriohjelman 2014. Hän työskentelee pääsääntöisesti kokeilevan valokuvan, serigrafian ja installaatiotaiteen parissa. After everything is gone on Tyrväisen ensimmäinen videoon keskittyvä näyttely. Aikaisemmin hänen videotaidettaan on nähty useita kertoja T.E.H.D.A.S. –taiteilijakollektiivin näyttelyissä sekä Video Art Festival Turussa vuonna 2018, muita teoksia siellä sun täällä.

Kiitos Porin Saskiat ry:lle näyttelyn tukemisesta.

 

Näyttelyt ovat esillä Galleria Rajatilassa 1.6.-18.6.2019

01.06.2019 12:00-16:00
Galleria Rajatila, Hämeenpuisto, Tampere

Lisää luettavaa

Koe museot ja näyttelyt virtuaalisesti
Museot

Koe museot ja näyttelyt virtuaalisesti

Kulttuurimatkalle museoihin ja näyttelyihin kotoa käsin.
Lue lisää
Top 5 taidemuseot
Museot

Top 5 taidemuseot

Tampereella ja seudulla on useita maankuuluja taidemuseoita.
Lue lisää
Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Kulttuuria lapsille
Lapsille

Kulttuuria lapsille

Kulttuuririennot kutsuvat Tampereella ja lähiseudulla!
Lue lisää