Siirry sisältöön
Kartta

Esko Männikkö – Sieluni silmin, Vinhan galleria, Ruovedentie 15, Ruovesi

Vinhan galleriassa avautuu lauantaina 20.4.2024 taiteilija Esko Männikön näyttely Sieluni silmin. Männikkö (s. 1959) on Suomen yksi kansainvälisesti menestyneimmistä valokuvataiteilijoista. Hän asuu ja työskentelee Oulussa, mutta syntyi Pudasjärvellä ja varttui Utajärvellä. Männikkö on itseoppinut taiteilija.

Lapsena Esko Männikkö kävi usein metsällä isänsä mukana. Valokuvausharrastuksen myötä Männikkö päätti vaihtaa lintujen ampumisen niiden kuvaamiseen. Männikkö kuvaa kohteitaan kuin neutraali todistaja, tuomitsematta näkemäänsä. Sommitelmat ovat tarkkaan harkittuja. Männikön valokuvat eivät julista, mutta niiden kautta välittyy lämmin ja herkkä viesti inhimillisyydestä. Mukana on monesti myös hiljaista huumoria, joka johdattaa katsojan huomaamatta perusasioiden äärelle. Läsnä on elämän kiertokulku ja kaiken katoavaisuus ja sen hyväksyntä.

Esko Männikön taidetta on ollut harvemmin esillä Suomessa viime vuosina. Tampereella, taidetapahtuma Finlayson Art Areassa, nähtiin vuonna 2021 Esko Männikön laaja näyttely. Vinhan kirjakaupan näyttely on toteutettu yhteistyössä Finlayson Art Arean tuottajatahon, Grafiikanpaja Himmelblaun, kanssa.

Esko Männikön ensimmäinen yksityisnäyttely oli Oulun Rantagalleriassa 1982. Suuri yleisö muistaa Männikön Vuoden nuori taiteilija -palkinnosta vuodelta 1995 ja valokuvista Pohjois-Suomen yksinäisistä miehistä. Männikön teoksia on ollut esillä merkittävissä näyttelyissä, kuten Venetsian biennaalissa (1995). Hän on saanut urallaan muun muassa Ordonez-Falcon International Photography Award -palkinnon (2007) ja Deutsche Börse -valokuvauspalkinnon (2008). Männikön teoksia on useissa tärkeissä kokoelmissa, esimerkkeinä MOCA – Museum of Contemporary Art Los Angelesissa, Fondation Cartier Ranskassa, Moderna Museet Tukholmassa ja Kiasma Suomessa.

Vinhan gallerian näyttelyssä on esillä teoksia eri sarjoista.

Näyttely avautuu yleisölle lauantaina 20.4. ja jatkuu 9.6. asti. Vinha on avoinna huhtikuussa ma-su klo 9–17, toukokuussa siirtyminen kesäaukioloaikoihin.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.