Siirry sisältöön
Kartta

Taiteen ystäviä viedään nyt tutustumaan yhteen Suomen upeimmista taiteilijakodeista. Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee. Lisäksi Visavuoresta löytyy Suomen hauskin museo – Kari-paviljonki, jossa on esillä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä ja ajoittain vaihtuvia näyttelyitä. Alueella toimii myös tunnelmallinen museokahvila.

Tiistaisin matka alkaa bussilla Tampereen Laukontorilta ja paluumatka taitetaan Pyhäjärven upeissa maisemissa laivalla. Matkan laivaosuudella tarjolla on ateria runsaasta noutopöydästä. Matkan kesto on yhteensä 7 tuntia 15 minuuttia.

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin kansallisromanttinen ateljeekoti, jonka taiteilija suunnitteli ja toteutti Sääksmäen maisemiin vuosina 1893-1912.

Visavuori oli Emil Wikströmin koti ja ateljee. Ensimmäisessä Visavuoressa, joka rakennettiin paikalle vuosina 1893-1894, asuin- ja työtilat olivat saman katon alla. Tämä karjalaishenkinen hirsilinna kuitenkin tuhoutui tulipalossa jo vuonna 1896 ja uusissa suunnitelmissa Wikström päätti toteuttaa kodin ja ateljeen erillisinä rakennuksina. Nykyinen asuinrakennus valmistui vuonna 1902 ja ateljeerakennus vuotta myöhemmin 1903.

Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström siellä asui ja työskenteli. Erikoisen, hirsisen asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen ja siellä voi vieläkin kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman.

Visavuoressa sijaitsee myös Kari-paviljonki. Kari oli ja on edelleenkin Suomen tunnetuin pilapiirtäjä, jonka luomat monet hahmot ovat syöpyneet lähtemättömästi suomalaisten mieliin. Kari-paviljongin rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, kun pilapiirtäjä Kari Suomalainen lahjoitti Visavuoren museosäätiölle vuonna 1988 koko elämäntuotantonsa. Lahjoitus sisälsi noin 8000 päivän piirrosta sekä lisäksi maalauksia ja muita piirroksia. Lahjoituksen ehtona oli, että kokoelma saa kodin pilapiirtäjän isoisän taiteilijakodin kupeeseen.

Laivareitti kulkee Pyhäjärven upeissa maisemissa. Laiva lähtee Tampereen sydämestä Laukontorilta vain kivenheiton päässä Keskustorilta. Reitin varrella näet vesiltä Tampereen puolella muun muassa Pyynikin ja Pispalan komeat pitkittäisharjut ja Tampereen upeat maamerkit Pyynikin näkötornin ja Pispalan haulitornin. Pirkkalassa pysähdytään Rantaniityn laiturissa, jonka jälkeen reitti alittaa Rajasalmen sillan. Nokialla pysähdytään Hotelli Edenillä ja sitten onkin aika mennä kohti Kaivannon kapeikkoa ja Sorvanselkää Nokialla. Matkalla päästään myös kokemaan Lempäälän kanava ja komea Hiidenvuolle. Konhonvuolteella päästään alittamaan E12 -moottoritie. Toijalan sataman jälkeen onkin vuorossa Visavuori. Tiistaisin reitti mennään tietysti toiseen suuntaan.

Hämeenlinnan ja Tampereen väliä liikennöi kaksikerroksinen m/s Silver Moon. Aluksella voit ihastella maisemia, nauttia laivaravintolan tarjoiluista ja antaa mielen rentoutua leppoisilla laineilla.