Wienin filharmonikot - Visit Tampere

Wienin filharmonikot

Orkesterivierailu maailman huipulta: Wienin filharmonikot konsertoivat Tampere-talossa huhtikuussa 2018!

Maailman ainutlaatuisimmaksi musiikki-instituutioksi kuvattu 175 vuotta vanha Wienin filharmonikot lukeutuu maailman huippuorkestereihin. Sen traditiot ja konsertit ovat maailmanlaajuisesti seurattuja ja lähetettyjä. Uuden vuoden konsertin ja Schönbrunnin linnanpuiston kesäkonsertin myötä orkesteri on saavuttanut laadullaan ja vetovoimallaan poikkeuksellisen mittavan, sitä rakastavan yleisön. Orkesteri kytkeytyy Eurooppalaisen taidemusiikin historiaan hyvin kiinteästi. Sen yhteydet ulottuvat keskeisiin säveltäjiin, kuten Anton Bruckneriin, Gustav Mahleriin, Richard Wagneriin ja Richard Straussiin. Wienin filharmonikkojen edellinen Suomen vierailu tapahtui vuonna 2015 Helsingin musiikkitalossa kapellimestari Franz Welser-Möstin johdolla.

Wienin filharmonikkojen Tampereen vierailu toteutuu Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

Kapellimestarilegenda Zubin Mehta johtaa Wienin filharmonikkoja nyt ensimmäisen kerran Suomessa. Intialaissyntyinen Zubin Mehta (synt. 1936) vierailee nyt Tampereella toista kertaa. Edellinen vierailu toteutui Israelin filharmonisen orkesterin kanssa vuonna 2014. Mehta on yksi maailman kysytyimmistä orkesterien ja oopperoiden johtajista. Zubin Mehta teki kapellimestaridebyyttinsä Wienissä vuonna 1958. Pääkapellimestarien joukkoon Mehta nousi vuonna 1960, kun hänestä tuli Montrealin sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja. Kapellimestarin urallaan hän on toiminut useiden orkesterien johdossa, joista mainittakoon Montrealin lisäksi Los Angelesin filharmoninen orkesteri, New Yorkin filharmonikot ja Israelin filharmoninen orkesteri. Hänen yhteistyönsä on ollut tiivistä näihin päiviin saakka lähes kaikkien maailman huippuorkesterien, solistien ja oopperatalojen, kuten Wienin filharmonikoiden ja Metropolitan Operan kanssa. Edellisen kerran Zubin Mehta vieraili suomessa Tampere-talossa vuonna 2014 Israelin filharmonikoiden kanssa. Zubin Mehta on erityisen tunnettu suurten kokoonpanojen myöhäisromanttisten säveltäjien, kuten Anton Brucknerin, Richard Straussin ja Gustav Mahlerin teosten tulkinnoista. Hän on saanut urallaan suuren määrän merkittäviä palkintoja ja kunnianosoituksia ja kuuluu väistämättä maailman tunnetuimpien ja menestyneimpien kapellimestarien joukkoon.

Wienin filharmonikkojen vierailu jatkaa Tampere-talon orkesterivierailujen sarjaa. Viime vuosina Tampere-talossa ovat esiintyneet Lontoon sinfoniaorkesteri Daniel Harding johdolla (2014), Israelin filharmonikot Zubin Mehtan johdolla (2014), Armenian filharmonikot Eduard Topchjanin johdolla (2015), Royal Philharmonic Orchestra Charles Dutoit’n johdolla (2016) sekä saksalainen radio-orkesteri SWR sinfoniaorkesteri (Stuttgart) Vasili Sinaiskin johdolla (2017).

Esiintyjät

Wienin filharmonikot
Kapellimestari Zubin Mehta
Mezzosopraano Elisabeth Kulman

Ohjelma

Bernstein – sinfonia No 1, “Jeremiah”
Mahler – sinfonia No 5

28.04.2018 19:00
55 Yliopistonkatu