Tampereen kaupunginjohtaja Erkki Lindfors matkusti 60-luvun alussa Tampereen ystävyyskaupunki Saksan Esseniin. Essenissä Lindfors ihastui paikallisiin Valoviikkoihin. 6.12.1965 perustettiin Tampere Tunnetuksi ry, jonka tavoitteena oli Valoviikkojen tuominen kaupunkiin. Ensimmäiset, runsaat kolme viikkoa kestäneet Tampereen Valoviikot järjestettiin syksyllä 1966.

Kuvassa Kaupunginjohto tutkii Valoviikkojen kuvioita 04.09.1966. (Kuva: Timo Palm)

Ensimmäisiä Valoviikkoja varten tuotiin kuvioita Saksan Essenistä. Tampereen uutuutta mainostettiin mittavasti esimerkiksi Helsingissä, ja Valoviikoille matkaavat saivat VR:ltä alennusta junalippujen hinnoista. Valoviikot nousivat uutisiin kymmenissä lehdissä sekä televisiossa ja radiossa. Myönteinen vaikutus keskustan elävyyteen ja kauppaan näkyi välittömästi.

Iso osa Tampereen kaduilla palavista valokuvioista oli kotoisin Essenistä, ja lisäksi joitain kuvioita teetettiin Tampereen Sähkölaitoksella. Hämeensillan sirkushevoset hankittiin toisille valoviikoille vuonna 1967. Seuraavana vuonna Saksasta saapui metsäneläimiä ja pari vuotta myöhemmin lumikiteitä.

Kuvassa asennetaan ensimmäisten valoviikkojen valoja 11.9.1966. (Kuva: Reino Branthin)

1966
Ensimmäiset Valoviikot järjestettiin
1967
Hämeensillan sirkushevoset ilmestyivät katukuvaan

Valojen sytyttäminen oli jännittävä ja vaikuttava hetki. Kaupunkilaiset olivat kokoontuneet Keskustorille odottamaan malttamattomana ensimmäisten Valoviikkojen avajaisia.

 

Ensimmäisten Valoviikkojen avajaisia valmisteltiin huolellisesti. Tampereen keskusta täyttyi kaupunkilaisista ja h-hetkeä tultiin seuraamaan myös kauempaa. Avajaisissa kuunneltiin puheita, seurattiin upeaa marssia ja ihailtiin tietenkin upeita valokuvioita.

 

Valoviikkojen historiaan kuuluu myös vuosittain Valoviikkojen kasvoiksi valittu Valon neito. Valon neidoksi valittiin vuosittain sympaattinen ja lämminhenkinen nainen, joka toi talveen kaivattua valoa ja lämpöä ja loisti ympärilleen hyvää mieltä.