Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Kapinaraitti 1918

Raitin tekstit: Tuomas Hoppu, Tampereen yliopisto, Historiatieteen ja filosofian laitos; Kimmo Antila, Museokeskus Vapriikki 2008

 

Huhtikuun 6. päivän aamuna vuonna 1918 Tampere oli täynnä savuavia raunioita ja kaduilla lojuvia ruumiita. 2000 ihmistä oli saanut surmansa taistelussa. Vuoden 1918 sota vaati lisää uhreja kaupungin valtausta seuranneissa rankaisutoimissa ja vankileireillä. Vuoden 1918 tapahtumilla on monta totuutta ja monta nimeä: sisällissota, kansalaissota, vapaussota, luokkasota ja veljessota. Vanhempi väki käyttää kuitenkin osapuolesta riippumatta tavallisesti tapahtumasta nimeä kapina.

Sisällissodan ensimmäisten kuukausien aikana rintama kulki Tampereen pohjoispuolella Vilppulassa, Ruovedellä ja Kurussa. Punaisten puolella rintamaa sijainnut Tampere oli tärkeä huoltokeskus. Maaliskuun puolivälissä 1918 kenraali Mannerheimin johtama valkoinen armeija aloitti Kurussa ja Länkipohjassa hyökkäysoperaation, jonka tarkoituksena oli Tampereen valtaus. Rintama siirtyi nopeasti kaupungin edustalle ja punaiset puolustajat jäivät saarroksiin. Maalis- ja huhtikuun 1918 vaihteessa Tampereella käytiin sisällissodan ratkaisevin taistelu. Punaiset pyrkivät puolustamaan heille tärkeää kaupunkia viimeiseen saakka, ja valkoiset halusivat vallata sen saavuttaakseen sodan ratkaisevan voiton. Lähes 30 000 sotilaan kamppailu on yhä Pohjoismaiden suurin kaupunkitaistelu.

Huhtikuun 6. päivänä punaiset puolustajat antautuivat, ja valkoiset ottivat noin 11 000 vankia. Kaupunki kärsi myös mittavia aineellisia tuhoja. Pahiten tuhoutuivat Kyttälän ja Tammelan kaupunginosat.

Monilla Tampereen maantieteellisillä paikoilla sekä rakennuksilla on oma vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä historiansa. Pienellä mielikuvituksella tämä historia on yhä aistittavissa kuljettaessa Kapinaraitin kohteilla.

 

Katso raittiesite täältä.

Päivitetty: 18.09.2019