Kapinaraitti 1918 - Visit Tampere

Kapinaraitti 1918

28.05.2019

Huhtikuun 6. päivän aamuna vuonna 1918 Tampere oli täynnä savuavia raunioita ja kaduilla lojuvia ruumiita. 2000 ihmistä oli saanut surmansa taistelussa. Vuoden 1918 sota vaati lisää uhreja kaupungin valtausta seuranneissa rankaisutoimissa ja vankileireillä. Vuoden 1918 tapahtumilla on monta totuutta ja monta nimeä: sisällissota, kansalaissota, vapaussota, luokkasota ja veljessota. Vanhempi väki käyttää kuitenkin osapuolesta riippumatta tavallisesti tapahtumasta nimeä kapina.

Sisällissodan ensimmäisten kuukausien aikana rintama kulki Tampereen pohjoispuolella Vilppulassa, Ruovedellä ja Kurussa. Punaisten puolella rintamaa sijainnut Tampere oli tärkeä huoltokeskus. Maaliskuun puolivälissä 1918 kenraali Mannerheimin johtama valkoinen armeija aloitti Kurussa ja Länkipohjassa hyökkäysoperaation, jonka tarkoituksena oli Tampereen valtaus. Rintama siirtyi nopeasti kaupungin edustalle ja punaiset puolustajat jäivät saarroksiin. Maalis- ja huhtikuun 1918 vaihteessa Tampereella käytiin sisällissodan ratkaisevin taistelu. Punaiset pyrkivät puolustamaan heille tärkeää kaupunkia viimeiseen saakka, ja valkoiset halusivat vallata sen saavuttaakseen sodan ratkaisevan voiton. Lähes 30 000 sotilaan kamppailu on yhä Pohjoismaiden suurin kaupunkitaistelu.

Huhtikuun 6. päivänä punaiset puolustajat antautuivat, ja valkoiset ottivat noin 11 000 vankia. Kaupunki kärsi myös mittavia aineellisia tuhoja. Pahiten tuhoutuivat Kyttälän ja Tammelan kaupunginosat.

Monilla Tampereen maantieteellisillä paikoilla sekä rakennuksilla on oma vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä historiansa. Pienellä mielikuvituksella tämä historia on yhä aistittavissa kuljettaessa Kapinaraitin kohteilla.

Lue lisää raitista täältä.

Lisää luettavaa

Wivi Lönn -raitti
Nähtävyydet ja kierrokset

Wivi Lönn -raitti

Wivi Lönn vaikutti merkittävästi Tampereen arkkitehtuuriin 1900-luvun alussa.
Lue lisää
Juicen Tampere
Nähtävyydet ja kierrokset

Juicen Tampere

"Tulin puuteriksi Tampereen poskeen…", lauloi Juice Leskinen.
Lue lisää
Komisario Koskisen Tampere
Nähtävyydet ja kierrokset

Komisario Koskisen Tampere

Kirjailija Seppo Jokisen dekkareihin pohjautuvalla raitilla kuljetaan Komisario Koskisen mukana.
Lue lisää
Julkiset veistokset ja monumentit
Nähtävyydet ja kierrokset

Julkiset veistokset ja monumentit

Tervetuloa tutustumaan Tampereen julkisiin veistoksiin ja monumentteihin!
Lue lisää